Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

wireless internet voor het oprapen?!

Anoniem
handbalroels
14 antwoorden
 • Ik heb zojuist mijn Dell notebook binnen gekregen, deze vervangt de oude Targa (gelukkig!!)
  De Dell Inspiron is uitgerust met een wireless netwerk kaart, voor mij iets totaal nieuws en -zo dacht ik- overbodig want we hebben hier immers een bekabeld LAN-netwerk liggen.

  Ik plug de boel in voor een eerste keer opstarten en doe dit zonder de LAN kabel want dat wil ik later allemaal configureren. Wat schetst nu mijn verbazing: er verschijnt een popup met de medeling; "Draadloos netwerk gevonden, klik hier om etc."
  Omdat die popup om de minuut opduikt klik er een keer op en jahoor ik kan kiezen uit drie verschillende netwerken..
  Dus ik pak de bovenste en hup, meteen een razendsnelle internetverbinding.

  Wat verbaasd mij nu zo? Ik heb geen wireless modem staan, alleen een bekabelde adsl-router, ik heb geen abonnement op één van de aangeboden draadloze verbindingen en ik heb niets geconfigureerd, geen isp gegevens opgegeven niets!

  Kan iemand mij uitleggen wat hier aan de hand is?
  Ik bedoel ik vind het wel prima zo maar ik geen zin in illegale praktijken. Bovendien vraag ik mij af wat er dan allemaal van mijn gegevens te bekijken is als de signalen blijkbaar zó uit de lucht te plukken zijn?!
  En hoe zit het dan met beveiliging van mijn computer?
 • Dan heeft een buurman bij jou een wifi netwerk, en het niet goed beveiligd. Ik zou er zelf geen gebruik van gaan maken, daar komt men op den duur altijd achter. Ik betwijfel of het illegaal is. Wel pleegt je buurman waarschijnlijk contractbreuk, hij mag normaliter geen derden gebruik laten maken van zijn aansluiting.
 • zolang je geen schijven gedeeld hebt staan kan de buurman niet op jouw systeem komen

  meestal kan je op de nieuwe laptops je draadloos netwerk via een schakelaartje uitzetten

  even in je documentatie duiken
 • bedankt voor de reacties,

  Schijven delen gaat wel gebeuren maar dan via het LAN bekabelde netwerk.
  Ik ga op zoek naar die "schakelaar". Het is echter wel de bedoeling om in de toekomst ook wireless te gaan, hopelijk gaat de boel dan niet door elkaar lopen :-?
 • Kun je dat dan niet bij Netwerk uitschakelen ?.
 • als je een ander kanaal neemt dan de buren en je netwerk beveiligd kan je buren niet op de jouwe komen
 • Waarschuw je buren, de meesten beseffen het gevaar niet…
  Vooral met gedeelde bestanden zonder ww ofzo…
 • Vooral NIET mee bemoeien. Komt alleen maar ellende (of een hoop werk) van.
 • "Niet mee bemoeien" als in; niet de buren waarschuwen?
  Ik was inderdaad geneigd om even langs te gaan om te waarschuwen maar hoezo raad je dit af? (wellicht moet ik heel de straat af want ik kan kiezen uit meerdere verbindingen :o )

  Ik heb een aardige relatie met alle buren dus ik denk niet dat het een probleem is ze even te waarschuwen, op zich vind ik dat wel netjes…
 • Zet je verhaal op papier en stop dat in de brievenbus. Leg uit hoe je er achter bent gekomen en wat ze moeten doen om het te voorkomen. Verwijs ze naar dit forum voor meer info.
 • [quote:bd4682d0e8=".:ToBee:."]"Niet mee bemoeien" als in; niet de buren waarschuwen?[/quote:bd4682d0e8]Waarschijnlijk bedoelt hij dat idd. Ik denk dat dat met de gedachte is: "Wanneer je het kunt benoemen ben je expert en kun je het oplossen…"

  Maw, zodra je de buren ervan op de hoogt stelt vragen ze je - uiteraard - meteen of je het kunt oplossen. Voor je het weet kun je de hele staart aflopen idd. En meestal weten ze je dan meteen voor IEDER computer gerelateerd wissewasje te vinden.

  Maar wellicht is dit alleen MIJN ervaring ;-) (… spreekt hier mijn frustratie…?)
 • Dat bijvoorbeeld. Dus als je om werk verlegen zit… Maar er zijn ook gevallen bekend, waarbij men na een dergelijke melding van hacken beschuldigd werd. En de poltitie aan de deur kreeg. En de pc in beslag genomen werd. Nou zal het meestal zo'n vaart niet lopen. Of je gaat met goede bedoelingen de beste man even helpen. Je stelt het goed in, en een paar dagen later hebben ze de computer in de knoei. En wie heeft het dan gedaan? Jij natuurlijk.
 • Heb ik ook een keer meegemaakt, ik kon tot in het modem komen.
  Hieruit kon ik de naam van de desbetreffende buren herleiden, ik kende hen.
  Vervolgens heb ik hem er een keertje over aangesproken en het probleem verholpen, hij was zich er totaal niet van bewust dat zijn netwerk open stond, ook omdat een adsl monteur bij hem alles heeft geinstalleerd.
  Hij was in ieder geval blij met mijn hulp en eerlijkheid.
  Het grote gros die zijn wifi netwerk open heeft staan hefft er geen benul van dat ie open staat en de gevaren die er aan kleven.

  Als je weet van wie het is, en je leeft op gewone of goede voet met hen, gewoon aanspreken, want in 9 van de 10 gevallen is hij/zij zich er niet van bewust.
 • [quote:8868663261="drupke"]…ik kon tot in het modem komen.[/quote:8868663261]

  Da's het minst moeilijke bij een onbeveiligd WiFi netwerk, de default passwords voor de diverse merken en modellen heeft Google zo voor je gevonden. Onbeveiligd betekent vaak ook dat het default password werkt, da's mijn ervaring.

  Overingens is het eerder regel dan uitzondering dat je in een woonwijk WiFi netwerkjes tegenkomt. Bij mij thuis in de huiskamer zie ik met NetStumbler 15 WiFi netwerkjes (inclusief de mijne).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.