Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Fusie van 2 netwerken via Wifi >>> 2 i-lijnen behou

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Beste collega's

  Graag had ik jullie advies gekregen over het volgende:

  We hebben 2 fysische gescheiden netwerken (in 2 gebouwen) gefuseerd via Wifi. Beide netwerken hadden vroeger hun eigen internetlijn (1 ADSL in bijgebouw en 1 telenet in hoofdgebouw). Nu hebben we dus in principe genoeg met de ene internetverbinding in het hoofdgebouw. We zijn nu aan het nagaan in welke mate we de andere internetlijn als een soort backuplijn kunnen blijven gebruiken. Op die manier blijft er een permanente internetverbinding, ook wanneer de eerste uitvalt. Ik weet dat het mogelijk is om te werken met een router met loadbalancing, maar omdat onze nieuwe router dit niet ondersteunt, zijn we op zoek naar alternatieven.

  Is het mogelijk om in een server-OS of andere applicatie in te stellen dat bij het niet-functioneren van de ene lijn er automatisch overgeschakeld wordt naar de andere? De router van het hoofdgebouw staat ingegeven als standaardgateway op elke pc afzonderlijk (we werken standaard niet met DHCP, dus die instellingen kunnen niet via een group policy ingeladen worden). Een mogelijkheid zou misschien zijn om de tweede router hetzelfde ip te geven als de eerste en bij een probleem de eerste uit te schakelen en de tweede aan te zetten …
  Heeft iemand ideeën?

  Groetjes

  Tom
 • je hebt de beste, makkelijkste en goedkoopste oplossing al zelf gegeven: het IP-adres aanpassen in geval van problemen…
 • Wat bedoel je met het ip aanpassen? Beide routers hetzelfde ip geven en de ene laten uitstaan en enkel inschakelen als de andere problemen geeft?
  In dat geval: merken hubs, switchen en servers dan onmiddellijk dat die router zogezegd "verhuisd" is?
 • Ik bedoel inderdaad beide routers hetzelfde IP-adres geven. Servers en switches merken daar niks van, hubs zijn te dom om daar iets van te merken. Let er wel op dat ieder IP-adres op een netwerk uniek moet zijn. Je kan dus niet beide routers tegelijkertijd aan hebben staan, met hetzelfde IP-adres.
 • En bestaat er een mogelijkheid waarbij beide routers niet hetzelfde ip hebben? Ik verduidelijk mij waarom deze optie beter zou zijn:
  in de router van het hoofdgebouw zit in een VLAN-switch (AT AR410). Het uitzetten van die router betekent dan ook dat die switch uitvalt en dat bijgevolg alle subnetten niet meer aan het gemeenschappelijke printnetwerk kunnen.
  Bovendien behoort het netwerk in het bijgebouw volledig tot 1 subnet van die VLAN. Dus wanneer we gewoon de router in het hoofdgebouw uitschakelen en die in het bijgebouw inschakelen, dan krijgt slechts 1 subnet opnieuw internetverbinding.
  Ik weet niet of er proggies bestaan die dergelijke zaken kunnen oplossen.

  Greetz

  Tom
 • In dat geval zou je een hubje of een switchtje kunnen gebruiken en deze aansluiten tussen je netwerk en beide routers. Alle subnetten en de beide routers prik je dan in deze switch in plaats van de switch in je router.
 • Leo, ik begrijp niet echt wat je bedoelt, misschien moet ik mezelf wat beter verduidelijken.

  De VLAN-switch heeft uit veiligheidsnoodzaak 3 subnetten en een gemeenschappelijke internetverbiniding:
  subnet 1: leerlingennetwerk, kan ook naar subnet 3 en naar i-lijn - standaardgateway: 192.168.0.254
  subnet 2: administratienetwerk, kan ook naar subnet 3 en naar i-lijn - standaardgateway: 192.168.1.254
  subnet 3: printer- en kopiernetwerk, kan ook naar i-lijn: - standaardgateway: 192.168.2.254.
  De router in de VLAN heeft dus m.a.w. 3 ip-adressen

  Aan het subnet 1 (192.168.0.*) is een oud afzonderlijk netwerk via Wifi gekoppeld => behoort nu ook tot subnet 1. In dit subnet zit bijgevolg ook een oude internetlijn (en bijhorende router).

  De oplossing die je voorstelt, kan toch niet werken, aangezien de tweede router slechts 1 ip-adres kan hebben en bijgevolg slechts door 1 subnet kan benaderd worden. Bovendien bevindt de tweede router zich in het gebouw aan de overkant van de straat. Begrijp je?

  Groetjes

  Tom

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.