Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Internet en netwerk samen op een router?

Anoniem
perloc
7 antwoorden
 • Ik heb ADSL met een vaste verbinding via een modem. Op dat modem zit een Sitecom router en daarop weer mijn laptop en een desktop computer. Internetten gaat goed met beide computers.
  Wat ik nu zo graag wil is dat ik ook tussen de twee computers kan communiseren. Ik heb dat niet zo vaak nodig maar het is soms toch wel erg makkelijk als ik vanuit mijn laptopde de desktop kan aanspreken, vooral de diskette drive omdat die niet op de laptop zit. Is dat mogelijk? Ik krijg de verbinding niet voor elkaar.
  MVG perloc
 • Geen firewalls die in de weg zitten?
 • Ik denk niet dat het probleem lag bij een firewall.
  Ik heb toch maar weer de oude truckendoos opengetrokken: NETBEUI!
  En jawel hoor, die kun je ook installeren in WinXP. Hij wordt niet meegeinstalleerd maar staan wel degelijk op de WinXP CD: copieer vanuit de NETBEUI folder op de CD de file NBF naar folder \windows\system32\drivers en file NETNBF naar \windows\inf Even de computer rebooten en ziedaar: NETBEUI staat netjes in het rijtje van de protocollen. NETBEUI Protocol installeren in zowel WinXP op de laptop en ook in Win2000 (standaard aanwezig) op de desktop en ziedaar: als alles netjes is aangemeld in beide Adminstrative Tools en tevens wat ge-shared is, zien de computers elkaar. Zo ook bij mij.
  Ik vind toch dat NETBEUI door Microsoft ten onrechte onder de tafel is geveegd bij WinXP. Het is een waardevol protocol en zoals de naam zegt, speciaal voor netwerken! TCP/IP is speciaal voor Internet, zoals de naam ook zegt.

  De truck heb ik uit: Easy Computing - SNELGIDS NETWERKEN THUIS, Nieuwe Formule, van Rob van Kempen.

  MVG perloc
 • Naar mijn ervaring geldt dat NETBEUI-verhaal alleen als er Windows-systemen in het netwerk zitten die ouder zijn dan XP. Zodra [b:63b9ae9073]alle[/b:63b9ae9073] PC's in het netwerk TCP/IP hebben, kun je met TCP/IP volstaan. Het enige wat je bij een nieuwe installatie van XP moet doen is even de wizard thuisnetwerk doorlopen.
 • Ik HAD de twee computers waar het om gaat geinstalleerd met het protocol TCP/IP (Hoe zou ik anders een Internet verbinding kunnen hebben!!) Als dat zou zijn gelukt dan had ik niet op dit forum hiermee aan hoeven komen. Toen ik op beide computers NETBEUI had geinstalleerd was de verbinding gelijk een feit.
  Ik ben onderweg naar mijn pogingen ergens tegengekomen dat je bij gebruik van TCP/IP de IP addressen (en subnet mask) moet instellen, maar daar heb ik niet aan willen komen om mijn Internet verbinding niet opnieuw in moeilijkheden te brengen. Ik heb zo al problemen genoeg. (Zie nieuw lead)
  Het mooiste is natuurlijk apparte netwerkkaarten voor Internet (naar router) en de verbinding tussen de computers. Maar ja, ik betwijfel of je in dit land voor de laptop een netwerk pcmi kaart kunt kopen…. En buiten dat, wéér een kabel erbij. Het is al zo'n spaghetti!

  MVG perloc
 • Ik heb het idee dat je mijn bericht niet goed hebt begrepen/gelezen. Je ervaringen komen nl. overeen met de mijne, TCP/IP uiteraard voor internet en NETBEUI voor het lokale netwerk. Dat was [i:c377f354b7]de[/i:c377f354b7] oplossing voor een netwerk met Windows 95.
  En zolang er zich een Windows 95 in dat netwerk bevindt, blijft dat zo met [u:c377f354b7][b:c377f354b7]die[/b:c377f354b7][/u:c377f354b7] PC. Echter mijn bevinding is, zodra je overstapt op Windows XP, dat hele verhaal van NETBEUI niet meer nodig is.

  PS:
  Die instellingen van IP-adressen en subnetmask hebben er niets mee te maken, als internet goed functioneert, dan zijn deze goed ingesteld (mogelijk op automatisch?). In ieder geval hoef je die voor een lokaal netwerk dat ook gebruik maakt van dat zelfde ICP/IP-protocol niet opnieuw in te stellen.

  Een afzonderlijk lokaal netwerk maken met aparte kabels etc. is niet bepaald een handige optie en is ook echt niet beter.
 • [quote:dd1755db0c="J. de Boer"]… Dat was [i:dd1755db0c]de[/i:dd1755db0c] oplossing voor een netwerk met Windows 95. …[/quote:dd1755db0c]Ook Windows 95 werkt wel met TCP/IP en met Windows XP het is een kwestie van geduldig instellen. Ik heb nog maar een zo'n systeem, en die is paar maand geleden gebruikt om te worden vervangen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.