Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

NETBEUI protocol installeren?

Anoniem
JasperW
6 antwoorden
 • Met de installatie van XP op ook de pc van mijn vrouw (was win 98) dacht ik dezelfde verbinding te maken die we eerst hadden over een router.
  Uit een boekje Netwerken van Easy Computing had ik ooit de wijsheid gehaald om voor de uitgaande verbinding TCP/IP te gebruiken en voor de interne verbinding NETBEUI.

  Netbeui wordt niet standaard meegenomen in de installatie van XP, maar staat wel op de cd (onder VALUEADD / MSFT / NET / NETBEUI) Daaruit moet NBF gekopieerd worden naar Windows / Drivers en NETNBF naar Windows / Inf. Na opnieuw starten moet men niet vanuit het netwerkvenster een nieuw protocol zoeken en installeren, want dan gaat er iets fout en functioneert NEBEUI niet.

  Wat wel kan is vanuit het configuratiescherm / Netwerkverbindingen en rechts klikken op de LAN-verbinding en Eigenschappen. Daarna op Protocol en Toevoegen. In het scherm Netwerkprotocol selecteren zou dan NETBEUI moeten verschijnen en zou je op OK kunnen klikken.
  Jammer genoeg verschijnt NETBEUI daar echter niet. En gaat het feest dus even niet door. En mijn pc is er nog steeds klaar voor.

  Heeft iemand misschien een idee hoe ik het wel voor elkaar kan krijgen?
  (ik heb die NBF en NETNBF er al eer uit gehaald en na herstart opnieuw erin, maar dat had ook geen resultaat)
  Vast bedankt voor een reactie!
  Jasper
 • Naar mijn weten is NetBEUI alleen aan te bevelen in een lokaal netwerk omdat het een stuk sneller is dan TCP. Vroeger werd dit dan ook veel gebruikt. NetBEUI is echter niet routeerbaar en wanneer er dan ook gecommuniceerd moet worden met een extern netwerk, waaronder dus Internet, is het dus aan te bevelen enkel met TCP/IP te werken.
 • Inderdaad, NETBEUI werd daarom ook aanbevolen voor de thuis-communicatie. Beide pc's hebben (is de bedoeling weer) een TCP/IP voor naar buiten. Eerder werkte het perfect!
  En het grote voordeel: Met NETBEUI kun je veilig bestanden en printers delen. Met tcp/ip zet je gewoon de deur open.
 • [quote:20abf07ed4="praatpaal"]Naar mijn weten is NetBEUI alleen aan te bevelen in een lokaal netwerk omdat het een stuk sneller is dan TCP.[/quote:20abf07ed4]
  NETBEUI is zeker niet sneller dan TCP/IP. Het maakt namelijk gebruik van naamresolutie door middel van broadcasts, wat neerkomt op schreeuwen over het netwerk waar een bepaalde computer zich bevindt. Dit werkt bijzonder vertragend voor het netwerk.

  Het is echter wel makkelijker in het gebruik. Je hoeft het alleen maar te installeren en verder niks. Bovendien is het niet routeerbaar waardoor NETBEUI verkeer alleen maar binnen je lokale netwerk blijft.
 • [quote:5a9d5e7369]Je hoeft het alleen maar te installeren [/quote:5a9d5e7369]
  En waarom zou dat nu niet gaan? is de vraag….
 • Zie dit artikel van Microsoft:
  [quote:8d3f5c48ed]
  This article describes the process for manually installing the unsupported NetBEUI protocol on a computer running Windows XP. The NetBEUI files will need to be manually copied from the Windows XP CD-ROM before NetBEUI will show up in the list of installable network protocols.

  back to the top
  Install NetBEUI on Windows XP
  The files necessary for installing the NetBEUI protocol on Windows XP are [b:8d3f5c48ed]Netnbf.inf and Nbf.sys[/b:8d3f5c48ed]. Complete the following steps to install NetBEUI:
  1. Insert your Windows XP CD-ROM into the CD-ROM drive and browse to the Valueadd\MSFT\Net\NetBEUI folder.
  2. Copy Nbf.sys to the %SYSTEMROOT%\System32\Drivers directory.
  3. Copy Netnbf.inf to the %SYSTEMROOT%\Inf hidden directory.
  4. Click Start , click Control Panel , and then double-click Network Connections .
  5. Right-click the adapter you want to add NetBEUI to, and then click Properties .
  6. On the General tab, click Install .
  7. Click Protocol , and then click Add .
  8. Click to select NetBEUI Protocol from the list and then click OK .
  9. Restart your computer if you receive a prompt to complete the installation.
  The NetBEUI protocol should now be installed and working.
  [/quote:8d3f5c48ed]
  Naar mijn eigen ervaring heb je NETBEUI alleen nodig voor je lokale netwerk als één of meer PC's nog op WINDOWS 9x draaien. En dan is het ook bijzonder gemakkelijk, want het werkt direct, zonder verdere instellingen. Als alle PC's voorzien zijn van XP, kan zonder probleem worden volstaan met TCP/IP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.