Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Probleem tussen modem en router?

Anoniem
psychonetics
6 antwoorden
  • Hallo!

    Thuis hebben wij de volgende situatie, die vrij standaard is voor een thuisnetwerk:

    modem – router – pc's

    modem: Scientific-Atlanta WebStar Cable Modem, type: EPX2203
    router: Eminent 802.11g Wireless Broadband Router, type: EM4032

    Het probleem is dat ik sinds vandaag niet meer op internet kom via de router. Het leek er eerst op dat de router geen ip-adres van de provider kreeg. Het lokale netwerk was - ondanks dat het erg traag was - wel bereikbaar.
    De idee dat er een storing was bij de provider (Zeelandnet) werd om zeep geholpen toen bleek dat ik bij een directe aansluiting van een laptop op het modem wél een adres kreeg en gewoon op internet kon. Dus moest het aan de router liggen, zo was mijn ingeving (overigens ook omdat er wat meer geluid uit lijkt te komen dan dat mij de bedoeling lijkt), en dus heb ik een andere router (Netgear RP614v2) aangesloten. Die router lijkt echter óók geen ip-adres te ontvangen van (de dhcp-server in?) het modem.

    Zowel de router als het modem heb ik gereset, maar zonder resultaat. Van de router heb ik ook een backup teruggezet waarvan ik zeker wist dat die instellingen werkten, alhoewel er daaraan niks veranderd is sinds gisteren (toen het nog enigzins werkte).

    Het enige wat ik nu nog kan bedenken is een kabelbreuk/losse aansluiting in de UTP-kabel van het modem naar de router, alleen snap ik dan niet dat ik via mijn laptop (direct aangesloten op het modem) wel een adres krijg en op internet kan?
    Ik heb overigens ook een lantester (Chinees ding: model KYS0411) liggen, maar geen idee hoe die werkt :oops:

    Wie kan mij verder helpen met het oplossen van dit probleem?
  • op de lan tester heb je 2 utp stekkers zitten
    in de ene stop je kant 1 van de te testen kabel
    in de andere het andere eind

    er loopt dan 2 leds die de kabel status aangeven (soms moet je nog een knop indrukken)
    bij branden van beiden is het goed
    bij 1 branden is er een kabel breuk in die lijn

    je moet ook een losse stekker gehad hebben die gebruik je bij ingebouwde kabels als kant b van de te testen kabel
  • Hmm…als ik het goed gedaan heb, klopt die UTP-kabel niet van modem naar router. Daar branden de eerste 5 namelijk op (aan beide kanten). Als ik dat bij andere kabels probeer, branden steeds 8 lampjes en aan één kant een G (van 'ground'?).

    Maar nu heb ik 2 kabels gepakt waarvan aan beide zijden 8 lampjes brandden, en die verbonden van modem naar router, en van router naar laptop maar dan blijft het probleem bestaan (sterker nog, de verbinding op mijn laptop gaat telkens aan en dan weer uit).
    De laptop krijgt dan wel een intern ip-adres, maar de router krijgt er geen van de modem. Wel kan ik nog steeds internetten als ik direct via de modem verbinding maak (wat ik dus ook kon met die originele UTP-kabel).

    Ik weet niet of er een verschil zit in het verkrijgen van een adres door een laptop of door een router, maar het lijkt me dat als de laptop een adres kan verkrijgen, de router dat ook zou moeten kunnen?
  • heeft de router wel aanstaan dat hij een adres via dhcp van het modem moet krijgen

    dit is dus niet de dhcp server van de router
  • Ik neem aan van wel; ik heb instellingen teruggezet waarvan ik zeker weet dat die werken, en bovendien had ik niks veranderd aan de instellingen voordat hij ermee ophield. Ik zal het nog eens controleren als ik weer op de router kan komen.

    Opmerkelijk is ook dat de 2 laptops waarmee ik probeer verbinding te maken alleen pakketjes kunnen verzenden; ze ontvangen verder geen pakketjes. Ik kan de pagina van de Eminent router dan ook niet meer openen.
    Bij de Netgear router lukt dit nog wel, alleen gaat het openen van de admin pagina bijzonder traag!

    Verder duurt het erg lang voordat een computer een ip-adres krijgt toegewezen via DHCP. Soms verstrijkt die tijd, en wordt kennelijk een ander (niet werkend) adres en subnetmask toegewezen waardoor hij aangeeft wel verbinding te hebben met het netwerk, maar feitelijk niks doet. Waar dat ip-adres vandaan komt is mij ook een raadsel.
  • dat is het nood ip adres

    als ik het goed heb is dat 192.254 en nog 2 nummers

    sub net is 255.255.0.0

    kan er nog een paar problemen zijn
    1 modem en / of router is defect
    2 kabels toch niet goed
    3 verkeerde of teveel protocollen geinstalleerd

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.