Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Draytek Router en Linksys VoIP Gateway

Anoniem
None
2 antwoorden
 • Ons huisnetwerk hangt achter een Linksys 24p Switch die op zijn beurt is aangesloten op een Draytek 2200E router. Die Draytek staat er dus al een paar jaar.
  Nu wil ik een VoIP gateway installeren, in principe tussen de Draytek router en de Linksys switch, dit naar aanleiding van het artikel in Computer!Totaal van september daarover. Daar werd een Linksys SPA-3000 besproken, maar daarvoor in de plaats heb ik een SPA-3102 gekocht. Volgens de verkoopinformatie van internet is dat de opvolger van de SPA-3000 met dezelfde functionaliteit + nog wat meer (zelfde prijs).
  Die SPA-3102 blijkt twee functies te combineren: VoIP Gateway en Router.

  Hoe kan ik ik die SPA-3102 nu het beste aansluiten en configureren? Eén optie zou zijn de Draytek router er helemaal uit te gooien en daarvoor in de plaats de SPA-3102 te zetten. Zal geheid goed gaan, maar ik vrees dat de firewall van de Draytek net wat robuuster is dan die van de SPA-3102.

  Als ik de SPA-3102 echter, zoals mijn oorspronkelijke plan was, direct achter de Draytek zet gaat het in principe wel goed, maar dan kom ik niet meer bij de webbased instellingen van de Draytek (192.168.0.1) en ook niet meer bij de webbased instellingen van de SPA-3102 (bijv. 192.168.2, als ik een statisch IP-adres toeken).
  Een deel van het probleem is mogelijk dat zowel de Draytek als de SPA-3102 over een DHCP-server beschikken. De SPA-3102 kan aan de internetkant zowel als DHCP client worden ingesteld, dan wel van een statisch IP-adres worden voorzien.

  Een laatste optie is om de SPA-3102 apart op de Draytek router aan te sluiten (dus niet tussen de Draytek en de 24p switch), maar dan is deze niet meer in staat voorrang te geven aan het telefoonverkeer.

  Ik wil dus het liefst de Draytek router handhaven en de SPA-3102 tussen de router en en de switch zetten, mét de mogelijkheid om vanuit het netwerk toegang te hebben tot de webbased instellingenmenu's van zowel de Drautek router als de SPA-3102.

  Mijn vragen dus:
  a) Kan dat en hoe moet ik de SPA-3102 dan instellen?
  b) Als dat niet kan, wat is dán de beste optie?
  c) Is het eventueel verantwoord (firewall, instelmogelijkheden) om de Draytek router te vervangen door de Linksys SPA-3102?

  Alvast bedankt,
  SayChees
 • Ik wil dus het liefst de Draytek router handhaven en de SPA-3102 tussen de router en en de switch zetten, mét de mogelijkheid om vanuit het netwerk toegang te hebben tot de webbased instellingenmenu's van zowel de Drautek router als de SPA-3102[/unquote]

  Lijkt mij te moeten kunnen. Zet DHCP server op de SPA uit. Prik de LAN kant terug op de switch om 'm op IP te kunnen bereiken (vast IP)
  De WAN kant in de Draytek uiteraard.

  Probeer het eerst zo even. Als je niet in het webbased menu van de SPA komt, geef dan (tijdelijk) 1 PC even vast IP in het subnet van de SPA, configureer en zet daarna PC weer terug op eerste subnet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.