Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

goedkoop draadloos

Anoniem
None
21 antwoorden
 • hallo,  ik heb zojuist een ASUS laptop aangeschafd. Nu werk ik gewoon bedraad, met een linksys router. Deze ondersteunt géén draadloos internet. Nu vroeg ik me af, hoeveel het me ongeveer gaat kosten om op een vrij goedkope manier toch redelijk goed draadloos internet te krijgen. Ik heb niet zon zin mn nog geen half jaar oude linksys de deur uit te doen. Weten jullie wat?


  En nog een paar vraagjes:
  1. kunnen 2 routers samenwerken in 1 netwerk? Ja toch?
  2. Bestaan er ook draadloze switches of accespoints(aan te sluiten op 1 van de UTP's v/d linksys, en zo ja: zijn die goedkoper dan een nieuwe router?
  3. Wireless ondervind hinder van betonnen vloeren, ook van houten?(hebben wij).


  Bij voorbaat dank!!
 • Het wordt of een draadloos AP aansluiten op je router of een nieuwe draadloze router. Probleem is dat zo'n AP nauwelijks goedkoper is dan een geheel draadloze router.
  Neem je een draadloze router dan is het onzin om met 2 routers in je netwerk te gaan werken. Tenzij er specifieke redenen zijn.

  Alles in de baan van draadloos is een belemmering. Een betonnen vloer is als barriere goed te doen, tenzij er veel ijzeren obstakels inzitten (draadstaal). Ga ervan uit dat je door een betonnen vloer gemiddeld van je max. 54 mBit WIFI snelheid een 30 overhoudt.

  Wat verder stoort is bepaald isolatiemateriaal in muren/vloeren, DECT telefoons.
  Het blijft niet geheel voorspelbaar wat in een huis de doorvoersnelheden van draadloos worden.

  Een draadloze router (Linksys) komt tussen de 55 - 60 euro uit. Ik neem aan dat je Asus een ingebouwde draadloze netwerkkaart heeft.
 • volges mij bestaan er tegenwoordig geen ongewapende vloeren meer, dus er zal veel draadstaal in zitten. Dect tel. doen we niet aan, vloeren zijn ongeisoleerd(oud huis). ASUS zit draadloos in.

  Dus de goedkoopste oplossing is de linksys verkopen en een draadloze variant weerkopen?
 • Als je bij Linksys wil blijven (en waarom ook niet) kan ik je de WRT54GL aanraden. De firmware daarvan is eenvoudig te vervangen door andere (betere) firmwares die je veel meer opties geven. Met die firmwares kan je o.a. het zendvermogen verhogen…
 • [quote:ee61d64d9a="tinus89"]volges mij bestaan er tegenwoordig geen ongewapende vloeren meer, dus er zal veel draadstaal in zitten. Dect tel. doen we niet aan, vloeren zijn ongeisoleerd(oud huis). ASUS zit draadloos in.

  Dus de goedkoopste oplossing is de linksys verkopen en een draadloze variant weerkopen?[/quote:ee61d64d9a]De ene hoop draadijzer is de andere niet. Ikzelf heb ook betonnen vloeren en, zoals ik al zei, het signaal door die vloer heen gaat van de maximaal haalbare 54Mbit naar 30. Vele malen nog te hoog om hinder te ondervinden bij internetten.
  Eigenlijk is die doorvoersnelheid alleen van belang voor wie regelmatig BINNEN zijn/haar eigen netwerk grote bestanden (films etc.) uitwisselt.

  En ja, niet alleen de goedkoopste oplossing is een wisseling van bedrade naar draadloze router, maar het is qua instellingen natuurlijk ook het gemakkelijkst om het bij 1 apparaat te houden.
 • okee. Maar zou een draadrouter van linksys, met doos en bon en garantie, van nog geen half jaar oud nog een redelijk bedrag opbrengen?
 • [quote:0687adc5e8="tinus89"]okee. Maar zou een draadrouter van linksys, met doos en bon en garantie, van nog geen half jaar oud nog een redelijk bedrag opbrengen?[/quote:0687adc5e8]

  Marktplaats.nl is je vriend…
 • Ik weet niet of dit de zinvolste vraag is. Ik begrijp je weerstand tegen het dumpen van goede goederen, maar voor jou is toch de echte vraag of je met je mooie, nieuwe Asus draadloos wilt.

  Zo ja, dan heb je een financieel verlies te nemen.

  Of je zet 'm inderdaad op Marktplaats of je neemt een paar forums, zoals dit en http://www.hardware.info/forum/forumdisplay.php?f=17. Hiervoor moet je alleen wel 20 berichten hebben geplaatst, maar het is een goed verkoopkanaal.
 • Overigens zou ik inderdaad een WRT54G[b:f0ed5b9942]L[/b:f0ed5b9942] nemen, want als je de WRT54G neemt krijg je tegenwoordig sowieso de WRT54G v5. Die presteert minder goed dan z'n voorgangers, zijn namelijk een aantal specs van terug geschroefd, en er kan geen andere firmware op en de firmware die er op zit is vrij kut (spreek uit ervaring). De GL daarentegen kan je wel andere firmware opzetten (Linux) en die zijn over het algemeen stabieler en hebben soms ook extra opties, zoals instellen van zendvermogen.
 • okee, dank voor de tip!!


  Nu vraag ik me af: is het denk je nog mogelijk om een euro of 25-30 uit de huidige te krijgen? Dan is het financieel wel haalbaar, dan moet ik hoogstens 30 bijleggen.
 • [quote:063c63584c="kid jansen"]… de WRT54G v5. Die presteert minder goed dan z'n voorgangers, zijn namelijk een aantal specs van terug geschroefd, en er kan geen andere firmware op …[/quote:063c63584c]

  De WRT54G v5 heeft minder flashgeheugen, er kan wel een andere firmware (DD-WRT micro bijvoorbeeld) in maar echt simpel is dat niet, bovendien bestaat er het risico dat je 'm in een "coma" brengt. "Bricked" noemt men dat ook wel. "De-bricking" een WRT54G is niet voor watjes…

  De DD-WRT ontwikkelaars verwachten niet dat de (nu nog beta) v24 firmware in de beperkte geheugenruimte gaat passen.
  Een WRT54G v5 of later kopen is een doodlopend steegje inlopen.

  De WRT54GL is simpeler te upgraden, DD-WRT's mini versie is er gewoon via de webinterface op te zetten. Daarna kan je een van de overige DD-WRT versies er op zetten.
 • okee, leuk verhaaltje(lach niet).


  Ik zag op marktplaats dat er een GL aangeboden werd voor 45 euro+garantie. Ik hem opgehaald. Ter plekke vergeten te conteroleren of het geen G was maar echt GL. Thuis bleek het een G te zijn. Ik had zoiets van: och… linksys… zal wel goed zijn toch?

  Nu heb ik een paar problemen….
  1. Het internet is erg langzaam. Blijft vaak hangen tijdens het laden van een pagina…. tot ik na een halve minuut gewacht te hebben op vernieuwen druk, dan laad hij hem wel in 1 keer.
  2. ik kan met verschillende programma's niets meer dowloaden(ook legale dingen niet).
  3. bij downloaden vanuit firefox(rechtermuisknop-> doel opslaan) duurt het soms erg lang voordat hij begint met dowloaden.
  4. Ik kan mijn wireless verbinding niet beveiligen, alleen maar door alleen het IP-adres van mijn eigen laptop toe te laten. Zodra ik wat voor encryptie ook doe, word ik tijden het verbinding maken weer uit mn netwerk geschopt.

  Nu vraag ik me af:
  Is er aan de instellingen nog wat te veranderen, of word het een garantiegeval? Want dit is niks waard….
 • Wat voor hardware versie WRT54G is het? Waarmee begint het serienummer (zie tabel)?

  CDF0 = WRT54G v1.0
  CDF1 = WRT54G v1.0
  CDF2 = WRT54G v1.1
  CDF3 = WRT54G v1.1
  CDF5 = WRT54G v2.0
  CDF7 = WRT54G v2.2
  CDF8 = WRT54G v3.0
  CDF9 = WRT54G v3.1
  CDFA = WRT54G v4.0
  CDFB = WRT54G v5.0
  CDFC = WRT54G v5.1
  CDFD = WRT54G v6.0
  CDFE = WRT54G v7.0

  Wat voor firmware zit er in de router?
  Encryptie moet wel door alle wireless apparaten ondersteund worden. Als 4 apparaten WPA2 kunnen doen en één WEP dan zal je wel WEP moeten gebruiken.

  Overigens, als het de bedoeling is een WRT54GL te kopen zou ik gewoon een nieuwe voor iets minder dan 60 euro nemen.
 • [quote:3d6868b3cf="BK"]Wat voor hardware versie WRT54G is het? Waarmee begint het serienummer (zie tabel)?

  CDF0 = WRT54G v1.0
  CDF1 = WRT54G v1.0
  CDF2 = WRT54G v1.1
  CDF3 = WRT54G v1.1
  CDF5 = WRT54G v2.0
  CDF7 = WRT54G v2.2
  CDF8 = WRT54G v3.0
  CDF9 = WRT54G v3.1
  CDFA = WRT54G v4.0
  [b:3d6868b3cf]CDFB = WRT54G v5.0[/b:3d6868b3cf]
  CDFC = WRT54G v5.1
  CDFD = WRT54G v6.0
  CDFE = WRT54G v7.0
  [/quote:3d6868b3cf]

  [quote:3d6868b3cf="BK"]
  Wat voor firmware zit er in de router?
  [/quote:3d6868b3cf]

  Firmware Version: v1.00.1, Sep. 20, 2005

  [quote:3d6868b3cf="BK"]
  Encryptie moet wel door alle wireless apparaten ondersteund worden. Als 4 apparaten WPA2 kunnen doen en één WEP dan zal je wel WEP moeten gebruiken.
  [/quote:3d6868b3cf]

  Het gaat om 1 laptop, een nieuwe ASUS, die zelfs WPA2 ondersteunt. Welke ik ook kies, geen krijg ik werkend.

  [quote:3d6868b3cf="BK"]
  Overigens, als het de bedoeling is een WRT54GL te kopen zou ik gewoon een nieuwe voor iets minder dan 60 euro nemen.
  [/quote:3d6868b3cf]

  Ja, maar daar komen nog verzendkosten overheen he. En ik hoef niet per se díe router, maar wil wel eentje waarvan ik tevreden ben over de werking.
 • Een WRT54G v5.0 kán DD-WRT draaien. Echter met beperkingen t.g.v. de beperkte geheugenruimte. Lees hier hoe: http://www.bitsum.com/openwiking/owbase/ow.asp?WRT54G5%5FCFE

  Overigens is het uiteraard niet zonder risico, wil je zekerheid ga dan op veilig en maak aanspraak op die garantie. Zou ik in jouw geval doen, volgende keer een WRT54GL kopen…
 • sja, dat is me toch echt wat te ingewikkeld.

  Ik kom net achter nóg een probleem:

  Ik heb 3 bedrade pc's en 1 onbedrade laptop aan het netwerk hangen. Nu ik net mijn laptop opstartte, terwijl 2 van de 3 pc's aan stonden, kreeg ik een foutmelding dat er een ip-adres-conflict was op de bedrade pc. Draadloos kon ik ook niet op het internet komen. Alle pc's ingesteld op dynamisch ip.


  Dus ik ben bang dat ik terug moet naar de oude eigenaar? Die heeft me een bon gegeven, waar het pin-bonnetje aan geniet zat, precies over de prijs van de gekochte onderdelen. Het is echter een kopie (omdat het andere gekochte onderdeel nog steeds van hun was), dus ik kan niet rechtstreeks naar de winkel terug, want die slikken dat natuurlijk niet.


  Edit:

  Zijn er behalve Linksys ook nog andere goede merken? Dan kan ik die namelijk misschien wel goedkoop kopen in groningen, dat scheelt me weer verzendkosten.
 • gezien de vele reacties na mijn laatste post en het feit dat de linksys toch wel goed werkt, heb ik besloten hem te houden.

  Er is alleen nog 1 probleempje…

  Met bepaalde programma's ligt mijn downloadsnelheid niet hoger dan 350 kb/s en varieert ook veel, terwijl hij 512 moet halen. Het ligt niet aan het programma, want elders doet hij het wél goed.
 • Mijn ervaringen zijn dat een static ip altijd handiger werkt, voor bepaalde p2p programma's kan je dan ook gemakkelijk een port forwarden. :P
 • Even teruggaand op die vloerenkwestie:
  Ik zit hier bovenop twee houten vloeren, en heb Signaalsterkte: Zeer goed / Uitstekend, en een doorvoersnelheid van 54Mbit/sec.

  En dat met de oh zo slechte WRT54G v5.0, die hier al een jaar stabiel draait.
 • [quote:36ca0fb74b="-stof-"]Mijn ervaringen zijn dat een static ip altijd handiger werkt, voor bepaalde p2p programma's kan je dan ook gemakkelijk een port forwarden. :P[/quote:36ca0fb74b]


  Ga ik proberen.

  maakt het nog uit welk IP ik kies? Nee zeker?(wel een logische natuurlijk)


  [quote:36ca0fb74b="davykager"]Even teruggaand op die vloerenkwestie:
  Ik zit hier bovenop twee houten vloeren, en heb Signaalsterkte: Zeer goed / Uitstekend, en een doorvoersnelheid van 54Mbit/sec.

  En dat met de oh zo slechte WRT54G v5.0, die hier al een jaar stabiel draait.[/quote:36ca0fb74b]


  Klopt. Ik ervaar ook met deze router dat het signaal totaal geen last ondervind van houten vloeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.