Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

windows server 2003: DNS past zich niet aan

Anoniem
WatchDog
6 antwoorden
 • Beste collega's

  Ik ben tijdelijk van een netwerk met clients met een fixed ip naar DHCP overgestapt. Het netwerk werd sterk uitgebreid, zodat we de logische nummering moeten herbekijken.
  Nu stel ik vast de de ip-adressen van de clients op de DNS-server niet altijd overeenstemmen met de werkelijke situatie op de clients zelf. Soms merk ik zelf meerdere malen hetzelfde ip voor verschillende clients.
  Kan dit ergens aan een DNS-update-probleem liggen? Zo ja, hoe kan zoiets veroorzaakt worden?

  Mvg

  WatchDog
 • Het kan ook aan de DNS cache op de PC waar je het op test liggen. Doe eens een 'ipconfig /flushdns' voordat je een PC gaat pingen…
 • Nee daar ligt het niet aan. Op de DNS-server zelf staan de ip-adressen verkeerd. Het geldt dus voor alle toestellen. Ik heb de ip's van een aantal hosts daar manueel moeten aanpassen. Daardoor werd het DNS-probleem na enkele minuten opgelost. Maar aangezien ik niet echt begrijp hoe dat zoiets zich kan voordoen (een aantal hosts had zelf hetzelfde ip), ben ik bang dat het zich kan herhalen. Ik kan natuurlijk moeilijk altijd manueel de ip's gaan aanpassen (eerst op de client ipconfig opvragen en dan op DC wijzigen).
 • Krijgen de PC's een IP adres door middel van DHCP? Zo ja, dan moet je eens kijken in je DHCP pool of je de optie aan hebt staan om automatisch de DNS te updaten…
 • In de scope-eigenschappen van de DHCP-server staat een vinkje bij:
  'Dynamische updates volgens onderstaande instellingen bijwerken:
  A- en PTR-records altijd dynamisch bijwerken.'

  Ik veronderstel dat je dat bedoelt. Ik begrijp echter niet wat A- en PTR-records betekenen.

  Als ik op de DNS-server de eigenschappen van een willekeurige client opvraag, dan merk ik wel dat er geen vinkje staat naast 'Bijhorende PTR-record (pointer) bijwerken'. Misschien heeft het daar iets mee te maken?
 • In je DNS heb je een forward lookup zone en een reverse lookup zone. Een forward lookup zone gebruik je om door middel van A-records een hostnaam om te zetten in een IP-adres. Als je dus bijvoorbeeld de hostnaam www.xs4all.nl hebt, hoort daar een A-record bij die zegt dat daar het IP-adres 194.109.6.92 bij hoort.

  Een reverse lookup zone gebruik je voor het tegenovergestelde. Als je een IP-adres 194.109.6.92 hebt kun je deze omzetten in een hostnaam met behulp van het PTR-record.

  Ik zou zo gauw niet weten wat er bij jou misgaat. Zo ver ik kan oordelen staat het een en ander wel goed ingesteld…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.