Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Bedraad- en draadloos

Anoniem
Pietertje
5 antwoorden
 • Situatie is nu: Draadloos modem/router (Speedtouch) en voor de telefoon een Homevox met vaste telefoonlijnen naar begane grond 1e en 2e verdieping.De draadloze verbinding werkt goed op de begane grond maar op de verdiepingen is de verbinding slecht tot onbruikbaar door betonijzer.
  Ik wil de zaak nu omgooien en wel als volgt: De homevox gaat eruit en wordt vervangen door Dect toestellen. Op de beg. grond komt het Dect basistoestel met antw. app. rechtstreeks aangesloten op de splitter. Nu wil ik de bestaande tel. aansl. op de verdiepingen benutten door deze aan te sluiten op de vaste connectors (RJ45) op de Speedtouch. De hamvraag is, is dit mogelijk met in gedachte dat de tel.draden naar de verdiepingen 4-draads zijn? Ik dacht dat dat zou moeten werken want de adsl netlijn is 2-draads en vanaf de splitter naar de router gaan ook 2 draden. Dus vraag nr. 2 is: Hoeveel draden worden feitelijk gebruikt in de kabels van de router naar de PC's? En als dat bekent is op welke punten zijn ze dan aangesloten. Misschien zit ik er helemaal naast met mijn filosofie maar ik geef mijn mening graag voor een betere.
  Ik hoop dat e.e.a. duidelijk is. Gaarne advies. Alvast bedankt!
 • UTP gebruikt normaliter 4 draden, de overige 4 zijn voor afscherming van het signaal. Je kunt het proberen als UTP kabel te gebruiken, maar er is gerede kans dat het niet werkt. Je kunt ook proberen de router op de 1e verdieping te zetten, dat moet wel lukken met de aanwezige kabels, denk ik. Dan is de afstand naar beide pc's gelijk, en zit er maar één vloer tussen ipv twee.
 • Bedankt voor je snelle antwoord. Nog een paar vragen: UTP gebruikt 4 draden zeg je, hoe zorgen die andere 4 voor afscherming. Hebben we het hier soms over z.g. twisted pairs? Als ik het met 4 draden probeer, met welke punten van de 8-polige connector zijn die dan verbonden?
 • Twisted pair inderdaad, de gestreepte zijn geaard en dienen ter afscherming, de volledig gekleurde zijn voor data. Bedrading moet je maar even zoeken op google, zijn wel schema's voor te vinden. Ik ben wel eens vieraderig bedrade utp kabeltjes tegengekomen, als verbinding tussen modem en pc. Werkte voor geen meter trouwens.
 • Toch een beetje tegen gas van mij Gerben… Cat 3 en 5(e) gebruiken 4 draadjes van de 8, maar een 1 Gb verbinding gebruikt ze alle 8.
  De 4 overige draadjes van cat 3 of 5(e) kunnen "gewoon" voor andere zaken gebruikt worden. Denk aan PoE (Power Over Ethernet) of zelfs telefonie.
  De Twist in de pairs (hoeveelheid twists per meter) bepaald of het Cat 3 of 5 is. De manier van aansluiten in de RJ45 stekker bepaald of je lijn ook 100 Mbits kan draaien.
  Voor Cat 3 werd bv het oranje paar (op 1 en 2) en het groene paar op 3 en 4 en Blauw op 5 en 6 en dan nog bruin op 7 en 8. Dit waren 10 Mbits max kabels.
  Voor Cat 5 moet pin 3 en 6 uit 1 pair komen.
  oranje/wit (1) oranje (2) groen/wit (3) blauw (4) blauw/wit (5) groen (6) bruin/wit (7) bruin (8 )
  De pinnen 1,2,3 en 6 worden gebruikt

  nb: de cat 5 kabels met 2 pair doen het ook goed hoor, die andere 4 draadjes zijn dan loos. (cat 5 geeft dus aan dat de twist in de pairs aan de norm voldoet. een ISDN modulaire kabel heeft ook 4 draadjes maar is niet geschikt voor ethernet, nog afgezien dat de pin bezetting voor isdn anders is. 3,4,5,6)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.