Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Tiscali abonnement, Zyxl 2602 modem, installatie vraagjes

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Gisteren bij iemand ADSL internet in orde gemaakt. ALleen was ze kennelijk niet goed geinformeerd over de installatie. Het zou een half uurtje werk zijn. Klopt misschien, maar ik had zelf maar alvast een netwerkkaartje meegenomen want die zat niet in haar computer. Dus dat half uurtje heb ik niet gehaald. Verder was er geen wcd in de meterkast dus dat is ook nog een paar uurtjes werk. Dat is misschien nog nodig bij een andere oplossing. In ieder geval een reden om de modem bij de computer te zetten. Alleen ja, straks wil ze ook via de modem bellen. Nu kwam ik aan het kijken en ik vroeg me af waarom ze geen draadloze versie had genomen. Op de Tiscali site kan ik daarover geen informatie vinden, op dit forum zie ik dat een groot aantal Tiscali gebruikers wel draadloos werken.

  Een draadloze versie is veel handiger omdat de bekabeling niet zonder meer is aan te leggen vanwege bestaande kabels die er al liggen. Ik wil een lijst je maken met kosten/werk om een en ander definitief in orde te maken.
  De oplossingen waar ik aan denk zijn:
  1. Draadloze 2602 ipv de gewone, extra kosten in ieder geval draadloos kaartje of USB stick oid
  2. Door 1 buis een telefoonkabel 2 richting gebruiken, 2 draden ADSL en 2 draden telefoon + antenne coax (kabels blijven hetzelfde)
  3. Door 1 buis 2 telefoonkabels gebruiken, telefoonkabels voor ADSL en telefoon + antenne coax (kan misschien niet of alle kabels vervangen door voldoende dunne), vervangt 2.
  4. Door 1 buis 1 netwerkkabel en coax kabel leggen. Dit vervangt 2.

  De kabellengte schat ik op 15 meter. De huidige situatie (tijdelijk) is:
  Telefoonkabel voor ADSL + antenne coax. Telefoonkabel is erg dun en flexibel. Telefoonkabel was in gebruik voor analoge modem.

  Wat lijkt het verstandigste? Qua arbeidsloon en materiaal zijn de opties 3 en 4 vrij prijzig. Tenminste dat is de reactie die ik verwacht.
 • ADSL + VoIP? Modem [u:f7c48ff690][b:f7c48ff690]ALTIJD[/b:f7c48ff690][/u:f7c48ff690] bij IS/RA punt plaatsen. [b:f7c48ff690][u:f7c48ff690]No exceptions[/u:f7c48ff690][/b:f7c48ff690]! [b:f7c48ff690][u:f7c48ff690]Period[/u:f7c48ff690][/b:f7c48ff690]!
  Als je het ding ergens anders plaatst, hoe dik en duur de kabel ook is, krijg je gegarandeerd gelazer met de telefonie. Echt, heus.

  Goed, dit gezegd hebbende, houd je dus de volgende mogelijkheden over:

  [u:f7c48ff690]Scenario 1:[/u:f7c48ff690]
  Je plaatst het bedrade model modem bij het IS/RA punt, je koopt een WiFi router/accesspoint ([u:f7c48ff690][b:f7c48ff690]deze[/b:f7c48ff690][/u:f7c48ff690] bijvoorbeeld) en een bijpassend ontvangertje. Goed en goedkoop, en je hoeft de telefonie niet helemaal opnieuw aan te leggen, die ligt er immers al.

  [u:f7c48ff690]Scenario 2:[/u:f7c48ff690]
  Je bestelt het draadloze modem, plaatst het bij het IS/RA punt (echt, verplichte kost!), sluit een ontvangertje aan op de pc en klaar. Wederom geen aanpassingen nodig voor de bedrading der telefonie, want (zie vorige scenario) die ligt er al. Enige nadeel: de draadloze modems zijn vaak een stuk duurder dan een WiFi routertje…

  [u:f7c48ff690]Scenario 3:[/u:f7c48ff690]
  Je plaatst het bedrade modem bij het IS/RA punt (had ik al verteld dat je daar niet onderuit komt?) en je trekt een netwerkkabel door om het eender welke buis. Bekabeling is weliswaar iets goedkoper, maar je hebt er veel meer werk aan, zodat de klant toch nog duurder uit is. En als de klant de pc wil verplaatsen moet 'ie weer een nieuwe kabel trekken.

  Ik denk dat je jezelf en de klant het meest plezier doet met het 1e scenario.

  Suc6

  p.s.
  Laat je niet omver praten ('[i:f7c48ff690]ik heb gehoord dat draadloos zo onveilig is… iedereen kan zomaar op mijn pc…[/i:f7c48ff690]'). Draadloos is uitstekend te beveiligen! Gewoon je poot stijf houden!

  p.p.s.
  Misschien is het nieuws, maar het modem moet bij het IS/RA punt worden geplaatst. De provider zal ook beslist moeilijk gaan doen als je het niet doet en er komen storingen in bijvoorbeeld de telefonie.
 • Bij het gebruik van de KPN telefoonlijn is nu ruis hoorbaar wanneer de huidige modem/router aan staat. Het is uiteindelijk de bedoeling het KPN abonnement te beëindigen en de telefonie via de modem/router te gebruiken. Dat is overigens de enige reden voor mij het handig is de modem/router in de meterkast komt. Het is goed dat je waarschuwt voor problemen wanneer de ADSL lijn lang is. En die is nu dus lang, vermoedelijk 15 meter.
  Kijkend naar de extra kosten en werk, lijkt me inderdaad 40 tot 50 euro voor een draadloze uitbreiding makkelijker dan de aanschaf van netwerkkabel en het leggen ervan.

  Ik wil eigenlijk dat de persoon in kwestie contact zoekt met Tiscali en de situatie aan hen voorlegt. Ik vind dat Tiscali de klant onvoldoende informatie heeft gegeven. Ze was puur afgegeaan op het verkooppraatje dat alles in een half uurtje was te installeren. Dat er een netwerkkaart nodig was, daar is kennelijk niet over gepraat. En tot op heden kan ik ook niks vinden over Wireless produkten op de Tiscali website, laat staan over een eventuele meerprijs. Het zal vast wel ergens staan want de handleiding ging eigelijk alleen maar over de wireless modem/router.
  Ander puntje is dat ze T6 abonnement heeft genomen omdat die werd genoemd. Dat er ook nog een goedkoper T4 abonnement was, voor haar net zo zinvol, daar is niet over gepraat.
  Ook was ze er niet van bewust dat wanneer het KPN abonnement wordt opgezegd er 9,95 euro bij het maandbedrag bijkomt. Nu is dat vermoedelijk wel genoemd. Met enige moeite heb ik die informatie wel op de Tiscali website kunnen vinden.
 • Wat betreft storingen; een veelgemaakte fout bij installatie is het parallel plaatsen van de telefoon(s) en het modem. Een voorbeeld:

  Het IS/RA punt zit (in dit voorbeeld) in de meterkast. Er lopen twee telefoonkabels; eentje naar de huiskamer, en eentje naar boven.
  In de huiskamer staat alleen een telefoon aangesloten. Boven staat het modem aangesloten. Dit levert gegarandeerd storingen op. Wanneer er gebeld wordt valt de internetverbinding weg, en als je toevallig niet aan het internetten was kun je storingen op de telefoonlijn krijgen (tikken, ruis, wegvallen).

  Een variant op dit voorbeeld:

  Het IS/RA punt zit in de huiskamer. Met een dubbelstekker staat zowel het modem als de telefoon aangesloten, met het zelfde resultaat als in het vorige voorbeeld.

  De enige juiste manier is:

  In geval van ADSL [i:214793f67f]zonder[/i:214793f67f] VoIP:

  1) Een telefoonkabel, liefst een hele goede (4-aderig UTP -solid, niet strand- is zeer geschikt) loopt van het IS/RA punt naar de ADSL-splitter. Kabeltje niet veel langer dan 30cm. Korter is beter.
  2) De telefonie wordt aangesloten op de telefoonuitgang van de splitter.
  3) Het modem wordt aangesloten op de modemuitgang van de splitter.

  In geval van ADSL [i:214793f67f]met[/i:214793f67f] VoIP zijn er meerdere mogelijkheden, afhankelijk van de provider. Meestal komt het hier op neer:

  1) Een telefoonkabel van het IS/RA punt naar de DSL ingang van het modem. Wederom niet te lang.
  2) Telefonie wordt aangesloten op 'Port1' of 'Tel1'.

  Zorg er dus in elk geval voor dat de splitter, of in geval van geen splitter het modem, als eerste op de telefoonkabel zit aangesloten.
 • [quote:235dc8e9a3="Turrebo"]Zorg er dus in elk geval voor dat de splitter, of in geval van geen splitter het modem, als eerste op de telefoonkabel zit aangesloten.[/quote:235dc8e9a3]Dit zit goed. Alleen ja, dunne soepele telefoonkabel, 4 draadjes litze en lang voor de DSL lijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.