Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Twisted Pair: categorie en soorten

Anoniem
WatchDog
4 antwoorden
 • Beste

  Ik heb een aantal vraagjes over twisted pair kabels.

  Eerst m.b.t. de [b:77e7ef9c5b]soorten [UTP/STP/FTP]:[/b:77e7ef9c5b]

  Ik ken het verschil tussen STP (bescherming rond elk paar) en FTP (extra bescherming rond alle kabeltjes samen) en weet dat beide soort kabels gebruikt worden om storingen te vermijden.
  Wat ik echter niet weet is in welk geval je STP en beter geen FTP gebruikt of omgekeerd. M.a.w. tegen welk type storing beschermt elk type van beschermmantel.

  Vandaag ontdekte ik ook het bestaan van S/FTP. Is dat dan met dubbele bescherming: rond elk paar én rond alle paren samen?
  Ik heb ook van het bestaan van SSTP gehoord. Maar waarvoor dient dat?

  Ik wens een netwerkkabel te trekken naar de loods van de brandweer. Er staan radioantennes op de loods. Welke soort kabel kies ik dan het best?


  Vervolgens m.b.t. de [b:77e7ef9c5b]catergorieën [Cat]:[/b:77e7ef9c5b]

  Cat6 dient voor 1000BaseTX. Cat5e kan dit echter ook aan. Ik weet dat de frequente 100 Mhz hoger ligt bij Cat6, maar waarom heb je die eigenlijk nodig als Cat5 toch bruikbaar is voor gigabitnetwerken.
  Waarvoor dient Cat7?
  Ik wens een VOIP-centrale te implementeren op het bestanden computernetwerk. Volgens een audit-bureau volstaat Cat5e. Gaat iedereen hiermee akkoord.

  Bedankt voor eventuele info.

  Groetjes

  WD
 • Ik ben geen expert, maar dit is wat ik er ongeveer van weet.

  Ik dacht dat cat5e een verbeterde versie van cat5 was. Die meestal wel geschikt is voor gigabit, maar daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Cat6 is wel voor gigabit. Ik heb hier ook een cat5e crosslink kabeltje, en die ziet er gewoon wat degelijker uit. De stekkertjes zijn bijvoorbeeld omhuld met metaal. Dit om storingsinvloeden tegen te gaan, lijkt me.

  De U staat voor unshielded, er zitten dan een kunststof mantel aan de buitenkant.

  De S staat voor shielded, een metaallaag (vlechtwerk of folie) tussen buitenmantel en kabel, bedoeld om storing tegen te gaan.

  De F staat voor foiled, een metaalfolie om de aderparen.

  SFTP zou dus zowel shielded als foiled moeten zijn.

  SS, hmm, zou ik zo niets bij kunnen bedenken. Super Shielded misschien? :)

  In jouw geval zou ik denken aan STP of SFTP. En de apparatuur goed aarden, liefst alles op een aardpunt, en/of die onderling verbinden. Zoniet, dan kan de shielding zelfs een averechts effect hebben. Het werkt (bedoeld) als antenne, en dat signaal moet ergens heen.
 • Bedankt gerben voor je antwoord. Het verschil tussen UTP, STP en FTP ken ik wel. Ik heb genoeg kabeltjes opengepeurd om het verschil te kunnen zien. Ik denk trouwens dat jou uitleg van STP en FTP net omgedraaid moet worden. (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair)
  Ik begrijp ook dat bij een storingsmogelijkheid het aangewezen is om STP of FTP te gebruiken.
  Die "of" vind ik echter nogal vreemd. Als die kabels op een andere manier verpakt zijn, dan is het toch om een ander type storing tegen te gaan? En ik zou nu willen weten in welk geval je een STP-kabel moet gebruiken en in welk geval een FTP-kabel.

  S/FTP lijkt mij gewoon inderdaad de combinatie en zou dus tegen 2 types van storingen moeten helpen. Maar de prijs valt erg tegen. Wanneer je 1 euro per meter kabel moet gaan neerleggen …
 • Ik denk dat foiled meer bedoeld is, om de aders onderling te scheiden, en shielded meer voor invloeden van buitenaf. En impliciet ook omgekeerd, netwerkkabels kunnen vreselijk storen bij radioverkeer. Wel eens meegemaakt op een bouwplaats met portofoons. Ik zou toch maar voor sftp gaan. Als je een kabel aanlegt, die niet voldoet, kun je twee keer betalen. Als je de kabel láát aanleggen, maakt het op het totaal denk ik zelfs heel weinig uit.

  Je kunt natuurlijk ook eens een kabel provisorisch aansluiten. Gewoon de kabel afrollen, stekkertjes eraan knirpsen, en kijken of het werkt. En of het radioverkeer niet stoort.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord