Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Hoe zet ik draadloos netwerk op?

Anoniem
KeesA
11 antwoorden
 • Op de eerste verdieping staat mijn PC. Met ethernetkaart 10/100 Mbit, en via kabel verbinding met speedtouch 546 modem (Wanadoo/ Orange provider).
  Op zolder (één verdieping hoger) heb ik een oudere PC staan met ook een ethernetkaart. Daar wil ik graag ook internet.
  Hoe zet ik dit draadloos op?
  Speedtouch 546 multi-PC heeft intern een router en er kunnen 4 aansluitingen op.
  Plug ik dan in de 546 een access point? Zo ja, wat is een goeie?

  Maar wat doe ik dan in de PC die op zolder staat om daar draadloos te kunne internetten?
 • Ten eeste kan de afstand (zolder naar WAP) een bottleneck zijn.
  Maar je hebt een WAP nodig (bv Linksys WAP54G) en een wireless PCI kaartje (PCI kaartjes hebben meestal even beter uitgangs vermogen dan een usb wireless dongle) voor de PC

  Wil je perse dat aanwezige ethernet kaartje gebruiken, dan blijft een bridge over (duur) of powerline (homeplug) adapters (heb je ook geen WAP nodig.)
 • ik heb ADSL
  ben niet zo handig, daarom lijkt zo'n usb dongle me makkelijker dan een PCI-kaartje
  Weet je een goeie USB dongle??

  Denk je echt dat de afstand naar zolder een probleem is? Gaat het om de afstand of het beton wat er tussen hangt?
 • De belemmering is niet de afstand maar de 'stoorzenders': beton, en dan vooral het ijzer erin, isolatiematerialen, DECT telefoons in de buurt etc.
  Te verwachten valt (maar dat is altijd een gemiddelde) dat in jouw situatie de verbinding wel draadloos lukt naar zolder, maar dan met ongeveer de helft van de snelheid die de router/dongle aankunnen. Dat is voor internetten etc. geen enkele beperkende faktor.

  Een dongletje kun je best proberen. Neem een redelijk merk, zoals een Belkin.

  En v.w.b. de router: je kunt daar een Access Point aanhangen. Punt is dat een nieuwe draadloze router nauwelijks duurder is. je hebt dan het voordeel dat je met één apparaat zit. Makkelijker in te stellen en te beheren.
 • Is dat trouwens moeilijk in te stellen zo'n WAP en een dongle of wijst het zich vanzelf?
  Op de PC op zolder zal XP draaien, op die op de eerste verdieping Windows Vista

  is deze combinatie ook een goeie keus: de WUSB54GS met de WAP54G, zie http://www.linksys.com/servlet/Satellite?childpagename=US%2FLayout&packedargs=c%3DL_Product_C2%26cid%3D1115416827722&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper
 • Je neemt nu een voorbeeld van A. een nogal dure en B. een niet standaard oplossing. Op zich moet de USB oplossing die je kiest werken met de aangegeven draadloze router.

  Ik ben zelf geen voorstander van routers/netwerkkaarten die zogenaamd extra/high speed hebben. Veelal werken die alleen probleemloos als aan de routerkant EN de PC kant dezelfde technologie wordt toegepast. Bovendien valt de extra snelheidswinst vaak nogal tegen. Zeker gezien het extra geld dat je ervoor betaalt.

  Het installen van een draadloos netwerk + beveiligingssleutel is geheel niet moeillijk als je even zorgvuldig werkt.

  Je koppelt de draadloze router voor het instellen even aan een PC met een bijgeleverd kabeltje. Paar instellingen plegen, beveiliging kiezen.
  Daarna voer je dezelfde gegevens in in de PC's die draadloos moeten worden aangesloten. Dat kan met de bijgeleverde software bij je USB-oplossing of met de standaard Windowsoplossing.
  Als je het nog nooit gedaan hebt lijkt het even abacadabra, maar er zijn genoeg handleidingen. Vooraf even lezen en de systematiek proberen te begrijpen. Schematisch. Anders zijn er hier genoeg mensen die je stap voor stap verder willen helpen.

  Voorbeeld van een standaard (en in mijn ogen te prefereren) USB dongle
 • Dank voor je hulp, Kees
  Stel je nu voor om de WAP54G op mijn speedtouch 546 aan te sluiten en op zolder de door jouw voorgestelde USB dongle te doen?

  Het liefst hou ik mijn speedtouch 546 omdat deze verbinding goed werkt. Als ik dit weer ga vervangen door draadloze router, weet ik het niet. Kies dus, als leek op netwerken, voor de veilige oplossing. Zo zal ik altijd internet op de PC op eerste verdieping hebben.

  Is het niet slimmer op zolder een USB dongle met antenne te doen om nog wat te kunnen richten. Ik hoef echt die door mij voorgestelde netwerk adapter met speedbooster niet, mag ook iets anders zijn. Waar het omgaat is een combinatie Wireless Access Point, USB-dongle die
  - goed met elkaar werken
  - goed in combinatie met speedtouch 546 werken
  - en de afstand naar zolder kunnen overbruggen

  Maakt het trouwens nog uit dat op ene PC Vista draait en op de ander XP.

  Ik waardeer je hulp ontzettend. Doe een goed voorstel waarbij mijn speedtouch 546 gewoon blijft bestaan. Dank je

  groet
  Ron
 • Pas op hoor: ik ben een huis-tuin-en-keuken netwerk'expert'. :wink:

  OK, je Speedtouch blijft staan. Het voorgestelde WAP kan daarop. USB dongle op zolder op de andere PC. Of je daar nu de door mij voorgestelde simpele dongle voor neemt of eentje met losse antenne is een eigen keuze. Ik heb alleen proberen duidelijk te maken dat alle extra toeters en bellen (daar valt een antenne overigens niet onder) vaak extra instellings- en verbindingsproblemen geven.

  Niet onhandig is om, als je een Linksys WAP neemt, de USB oplossing voor de zolder ook maar van Linksys te nemen. Welke is verder je eigen keuze. Als het er maar eentje is met 54Mbit standaardsnelheid (dus de -G variant). Staat er altijd bij.

  Vista en XP door elkaar gaat prima. Ben net zelf van een netwerkje van 2 XP computers naar 1x XP en 1x Vista gegaan. Geen centje pijn.
 • oei, heb effe gekeken wat het kost
  accesspoint WAP54G
  wireless netwerk adapter WUSB54GP met antenne

  beide van Linksys
  komt nieuw op 120 euro
  beiden kosten zo'n 60 euro

  toch wel een hoop geld, maar ze schijnen wel goed te werken
  ik dacht dat zo'n netwerk adapter wel goedkoper zou zijn
 • Die adapter van mij is dan ook maar ongeveer de helft van de prijs.

  En ja, ik zei al: een Access Point is ongeveer dezelfde prijs als een nieuwe draadloze router.
 • jij had die adapter zonder antenne??

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.