Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

utp-kabelmeter die de categorie uitleest

Anoniem
gerben
5 antwoorden
 • Beste

  Weet er iemand van jullie of er een utp-kabelmeter op de markt is die kan nagaan welke categorie een bepaalde utp-kabel heeft. Dit zou eventueel kunnen door een frequentietest te doen.

  Mvg

  Watchdog
 • Het hoort ook op de kabel zelf te staan…
 • Ja dat wist ik niet :roll:

  Nee, serieus we willen een volledige site controleren. Ik heb geen zin om op honderden kabels de codes te gaan bekijken. Om sneller te werken heb ik dus een geavanceerde lan-meter nodig.
 • Conrad.nl heeft wel een stel utp kabel testers in de prijslijst staan. Maar voorzover ik zie, kijkt die alleen naar juiste aansluiting, kortsluiting, etc. Ik betwijfel of wat jij zoekt, wel bestaat.
 • Ik ben het met Gerben eens. Wat hier wordt gevraagd is nog al wat. Kabels van oplopende categorieën lijken vaak als twee druppels water op elkaar. Aan de buitenkant zie je geen verschillen tussen de toegepaste isolatiematerialen e.d., op het oog zullen ze alleen door de opdruk zijn te onderscheiden.

  Het technische verschil kan heel misschien door een zeer uitgebreide test wel zijn te detecteren, maar dan praat je wel over behoorlijk gecompliceerde apparatuur, en niet over zoiets als een multimeter. Als het al wel bestaat, dan denk ik alleen op laboratoriumniveau.
  Je zou daarbij dan kunnen denken aan een signaalgenerator die het hele spectrum van frequenties kan doorlopen, in combinatie met een selectieve voltmeter (dat is een voltmeter met een schaal in decibels met een frequentiebereik dat mee wandelt met de frequentie van de signaalgenerator). Op die manier zal het resultaat b.v. een CAT4- of een CAT5-specificatie opleveren.

  Iets geheel anders is de vraag of je straight of cross bedoelt. Dat is iets wat je zelf wel in elkaar kan knutselen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.