Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wizzard thuisnetwerk instellen in XP werkt niet

Anoniem
peter k
2 antwoorden
 • Ik wil bij een kennis met een pc (Win ME) en een laptop (Win XP, ben even kwijt of het home of media center is) een netwerkje installeren. Heb ik vaker gedaan met de wizzard thuisnetwerk installeren, nooit een probleem. Nu dus ook weer eerst de wizzard in xp gedraaid, aan het eind opgegeven dat ie een net-setupje op mijn usb-stick moest zetten. Daarop gaf ie keurig aan dat de laptop herstart moest worden.
  Vanaf dat moment klopt het niet meer. Op de pc start de net-setup wel, maar hij kent de instellingen niet. dat heb ik handmatig alsnog gedaan. Nu ziet de pc de laptop wel, maar heeft hij er geen toegang toe. Op de laptop staat bij de netwerklokaties alleen de map gedeelde documenten, geen pictogrammetje met netwerken of met de naam van het netwerk. Heb de wizzard opnieuw geprobeerd, krijg geen foutmeldingen, maar hij vraagt ook niet meer om een herstart en het verandert niets.
  Pingen van pc naar laptop lukt wel (dus hardwarematig moet de verbinding er zijn, klopt ook want internet werkt op beiden), andersom niet. Ik heb op de laptop de firewall uitgeschakeld, maar ook dat helpt niet. Ik heb overgeschakeld naar veilige modus met netwerk om de wizzard als administrator te draaien, maar ook dat verandert niets.
  Wie heeft een idee wat er fout gaat?
 • Wat tips om na te lopen:

  De vraag is welk protocol er gebruikt wordt door de Windows 98 machines om met de XP machines te communiceren.

  Ik beloof niet dat het onderstaande helpt. Noteer goed je bestaande instellingen of maak een systeembackup/recoverypoint voordat je begint.

  Doe dit eens op alle computers (als je het nog niet gedaan hebt):

  1) Zet alle firewalls uit, ook de firewall van XP die staat onder de Advanced tab van het network properties window.

  2) Maak een nieuwe gedeelde map aan, buiten de 'Gebruikers' mappen, bijvoorveeld "c:\netshare".

  3) Zorg ervoor dat op alle computers de workgroup/werkgroep namen hetzelfde zijn en dat de computer IDs verschillen.

  4) Stel de netwerkinstellingen als volgt in, aparte instructies voor Windows 9x en XP:

  [b:c383c6b358]A] WINDOWS 98/ME: [/b:c383c6b358]
  1) Ga naar network neighborhood, kies properties.

  2) Kijk in de lijst van beschikbare adapters en protocollen, als je NetBEUI ziet, verwijder die. Je wilt alleen de protocollen IPX/SPX and TCP/IP geïnstalleerd zien. Ze moeten beschikbaar zijn voor elke netwerkadapter. (het "IPX/SPX -> PCI adapter" lijstje). Als een van de protocollen niet geïnstalleerd ism installeer ze dan in deze volgorde: eerst TCP/IP, dan IPX/SPX (door op de install(eren) of add/toevoegen knop te klikken enz.).

  3) Na stap 2 selecteer je naar de "TCP/IP voor je netwerkadapter" entry en kies je eigenschappen. Kijk op de "bindingen" tab en haal alle vinkjes weg bij wat in het lijstje staat ("file and printer sharing", "NetBIOS", etc.). Hij zou er niet moeten zijn, maar als er een "NetBIOS" tab te zien is, kies ook die en zet Netbios hier uit. Klik OK om naar het hoofdscherm terug te gaan.

  4) Doe hetzelfde voor de "IPX/SPX voor je netwerkadapter" entry, alleen deze keer in plaats van het hele lijstje uit te vinken, vink je alles aan in het bindingen venster. Net als bij TCP/IP, als er een "NetBIOS" tab in het eigenschappen venster is, ga er dan naartoe en kies deze keer voor ENABLE/Aanzetten (check) netbios. Klik OK.

  5) Klik OK om het venster te sluiten en reboot.


  [b:c383c6b358]B] : WINDOWS XP: [/b:c383c6b358]
  1) Ga naar Start\Control Panel\Network Connections/verbindingen en kies je network verbinding, normaal gesproken kun je de juiste herkennen door naar de Device name te kijken en degene te kiezen die past bij je netwerkkaart. Als je de goede hebt, rechtsklik erop en kies eigenschappen.

  2) In het venster dat opent, haal je alle entries van "NetBEUI" weg, als die er zijn.

  2) Daarna scroll je naar "Internet Protocol (TCP/IP)", kies eigenschappen.

  3) In het venster dat opent klik de "advanced" knop, dan de WINS tab in het nieuwe venster dat opent, onderaan dat scherm klik je de radiobutton naast "Disable NetBIOS". Klaar hier, klik "OK" in alle vensters tot je terugbent in het eigenschappen scherm dat je bij stap b)1) geopend had.

  4) Kijk naar de lijst, zie je het "NWLink NetBIOS" en het "NWLink IPX/SPX/NetBIOS Compatible Transport Protocol"? Zo niet, klik installeren en in het nieuwe scherm kies "protocol" en toevoegen. Kies "NWLink IPX/SPX/NetBIOS Compatible Transport Protocol", voeg het toe en dan ga je terug naar het eigenschappen scherm van stap b)1). In deze lijst zou nu de eerder genoemde "NWLink IPX/SPX/NetBIOS…" samen met "NWLink NetBIOS" die standaard geïnstalleerd wordt, moeten staan.

  5) Klik OK om het venster te sluiten en reboot.

  Zien de PC's elkaar nu?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.