Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Printer in netwerk (paar vraagjes)

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Hallo,

  ben sinds kort in bezit van een pc met windows vista 64 en eigenlijk het enige apparaat waar ik nu problemen mee heb is mijn printer. Deze is al wat jaartjes oud. Normaal had ik deze op een xp machine zitten en kon ik via de laptop draadloos printen als ik de xp computer aanzette.

  Echter nu met vista op de pc waar de printer aanhangt kan ik de printer niet werkend krijgen op de laptop. Krijg op de laptop (xp) continu de medeling dat "de server waar de printer op zit niet over het vereiste stuurprogramma beschikt". Ook loop ik tegen het probleem aan dat als ik de printer aanzet terwijl ik op de vista machine bezig ben (daar zit de printer dus met usb op aangesloten met de vista drivers van de printer) het scherm ineens alleen nog maar een lichtgroen beeld geeft. Moet de pc resetten om weer in de normale werkomgeving te komen.

  Ben nu aan het denken over een printer met netwerk aansluiting. Voor zover ik het begrijp kan ik dan de printer met een netwerkkabeltje aan mijn router hangen en zodoende vanaf de laptop printen zonder eerst een pc aan te zetten waar de printer normaal gesproken via usb aan zou hangen. Dat vindt ik persoonlijk wel een erg groot voordeel.

  Maar nu ben ik benieuwd als ik dus een printer aan mijn router hang of ik dan evengoed vanaf de vista machine (die hangt ook bekabeld aan de router) als de xp laptop (die is draadloos) toegang krijg tot de printer. Ik neem aan dat de printer aangestuurd moet worden vanaf een server ?? In dit geval de vista machine ?? Want moet toch ergens zijn stuurprogramma vandaan halen toch ??

  Als iemand dit voor mij kan verhelderen zou erg fijn zijn.
 • Vista en XP gebruiken allebei andere drivers voor de meeste hardware. In sommige gevallen zal het wel werken als je de XP drivers in Vista installeert, maar lang niet in alle gevallen. Je moet dus eens kijken of er aparte drivers voor Vista beschikbaar zijn voor de printer die jij wil kopen. Je installeert dus op de XP machine de XP drivers en op de Vista machine de Vista drivers (lijkt me logisch…).

  Als je een printer aansluit op je netwerk, krijgt deze een IP-adres. Het is aan te raden om dit adres vast in te stellen. De PC's printen dan naar dit IP-adres. Hiervoor maak je een nieuwe poort aan op het moment dat je tijdens installatie de keuze krijgt op welke poort de printer is aangesloten. Kies voor 'standaard tcp/ip poort' en vul het IP-adres van de printer in.

  Je kan ervoor kiezen om dit op beide PC's te doen, of op 1 van beide en deze daar te delen. Het eerste lijkt me voor jou het handigst, want dan hoeft er niet een PC aan te blijven staan om te printen.
 • vandaag een nieuwe printer gekocht met draadloos netwerk adapter. Was vista compatibel, alleen even bij hp de drivers moeten downloaden. Op de laptop de xp drivers geinstalleerd.

  Het ip adres gereserveerd voor de printer. Werkt perfect! Bedankt Leo!
 • Graag gedaan…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.