Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

netwerk aansluiten via 4 aderige telefoonkabel

Anoniem
telenerd
29 antwoorden
 • vogels,


  Ik heb hier een netwerk in huis liggen, dat via een KPN routertje wordt verdeeld naar twee computers. Nu doet het geval zich voor dat er 200 meter van hier, nog een vakantiehuis staat, waar ook internet naar toe moet.

  draadloos is volgens mij moelijk, er staan gebouwen tussen en de afstand is aan de grote kant. Klopt dit?

  een 100mbit bedraad netwerk is ook moeilijk, gezien het feit dat de handige heren bij het bouwen van het vakantiehuis alleen een telefoonkabel door de grond hebben gelegd.

  Nu mijn vraag:
  Is het mogelijk om het netwerk hier in huis, uit te breiden naar het vakantiehuisje, door middel van de telefoonkabel?

  zoja….. hoe!?


  groetn!
 • In principe moet je een telefoonkabel als utp kabel kunnen gebruiken. Maar 4 aders is weinig, en de afstand erg groot. Je mag denk ik blij zijn, als je een 10Mpbs verbinding voorelkaar kunt krijgen.

  200 is een flinke afstand voor wifi, maar mbv. richtantennes best te overbruggen. Kun je ook zelf maken, als je een beetje handig bent. Ik heb het dan over de bekende pringles bus. Het schijnt ook goed met een groenteblik te kunnen. Je kunt ze ook gewoon kopen natuurlijk, maar die zijn dacht ik vrij prijzig.

  http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
 • Een vriend van me heeft zo'n richtantenne in gebruik gehad gemaakt van een RVS spaghettiblik. Werkte goed over enige honderden meters.
 • [quote:28a28c0212="gerben"]In principe moet je een telefoonkabel als utp kabel kunnen gebruiken. Maar 4 aders is weinig, en de afstand erg groot. Je mag denk ik blij zijn, als je een 10Mpbs verbinding voorelkaar kunt krijgen.

  [/quote:28a28c0212]

  10mbit is ruim voldoende voor alleen internet toch!?
  hoe sluit ik de aders aan, en kan ik gewoon de huidige 10/100mbit apparatuur blijven gebruiken?
 • Het blijft een gok, veelal wordt 150m als grens aangehouden voor utp kabels, zonder repeater. Maar de kabel ligt er al, dus is het niet zo'n grote klus. Volgens mij sluit je ze net zo aan als 8 dradige, maar dan zonder de gestreepte aders. Dat zijn geaarde draden, die geen signaal voeren. Een standaard utp kabel heeft op beide stekkers precies dezelfde volgorde. Je telefoonkabel heeft toch andere kleuren.

  http://www.netspec.com/helpdesk/wiredoc.html

  Ga er van uit dat het je niet lukt. Werkt het wel, dan heb je gewoon heel veel mazzel.
 • 100 meter is volgens mij de officiele limiet van UTP. Meestal gaat het nog wel wat verder maar 200 lijkt me aan de hoge kant. Bovendien is telefoon snoer natuurlijk geen UTP. Ok het is beide koper maar voor andere doeleinden ontworpen.

  Over een dergelijke afstand zou je eigenlijk naar glasvezel moeten kijken.

  10/100 MB netwerk gebruikt trouwens 4 aders van een UTP kabel. Aders 1,2,3,6. Dit zijn niet alleen ongestreepte aders ! Het zijn twee ader paren. Namelijk oranje, Oranje/Wit en Groen,Groen/Wit.
 • De enige keer dat ik met een 4-aderige kabel heb gewerkt, was bij een kennis, met een adsl modem (standaard meegeleverd). Werkte voor geen meter. Al was het ding amper langer dan een meter. Achtaderig snoertje erin, en het werkte als een tiet.
 • wat je eventueel zou kunnen doen, maar dan heb je natuurlijk geen breedband internet…
  is langs 2 kanten een modem zetten en de computers zo met elkaar laten praten. (ik weet niet hoe je dit zou moeten doen… maar volgens mij zal het wel mogelijk zijn)

  anders is een richt antenne wel een goed idee volgens mij…

  Voor de beperking qua lengte van een kabel:
  het enige wat de lengte begrenst bij een full-duplex connectie, is het feit dat je signaal te zwak kan worden.
  Anderzijds moet je er rekening mee houden dat de torsie van de kabels anders zal zijn bij een utp kabel dna bij een telefoon kabel.
  als je al connectie hebt, zal het enorm traag gaan omdat je enorm veel bitfouten hebt.

  Dus de beperkingen zijn er allemaal door eigenschappen van elektrische stromen.

  Hannes
 • Aan die modems had ik ook al zitten denken. Moet volgens mij mogelijk zijn. Maar de snelste verbinding die je dan krijgt, is 33k6/56k6. Oftewel maximaal 56 kbps of 7kBps (10Mbps=128kBps). Het ís een verbinding natuurlijk, maar serieus netwerken zal amper gaan.
 • [quote:da9b528d43="gerben"] Het ís een verbinding natuurlijk, maar serieus netwerken zal amper gaan.[/quote:da9b528d43]

  Ik heb zelf ooit nog met een 33.6k modem aan het internet gehangen ;-)

  Het hangt er natuurlijk allemaal van af waarvoor je de verbinding wil gebruiken.
  Voor email te lezen zal het wel lukken, om fotos te versturen mag je het vergeten (zo een modem heh)
 • Ik vraag me ineens af, of het niet mogelijk is met twee adsl modems. Dat kan namelijk wel een paar kilometer overbruggen, over een gewone telefoonkabel. Het is geen super netwerk, maar 8Mbps moet wel te doen zijn. En met tweedehands adsl modems word je doodgegooid, als je erom vraagt. Bij elk nieuw abonnement (en providerwissel) krijg je zo'n ding kado. En met adsl2+ modems moet het nog aardig sneller willen (max 24Mbps)
 • Ja, dat is een goed idee. Maar het hangt van de telefoonkabel af. Als die bestaat uit twee paar zg. "twisted wires" zou het moeten gaan.
  Mits aangesloten op een van de twee werkt de kabel als een zg. transmissielijn en zijn de verliezen acceptabel. Maar bij verkeerde aansluiting gaat het mis.
  Wat meer informatie is te vinden bij

  http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/613077
 • Even een simpel antwoord:

  Je telefoonkabel bestaat uit 4 aders, rood,blauw,oranje wit . (en misschien 1 aardedraad (blank)

  In feite zijn de rode en blauwe onderling "getwist" en de oranje en witte ook.
  Bij ethernet heb je normaliter ook te maken met 2 "twisted pair" dus technisch is het de moeite van proberen waard.

  Je hebt alleen van de RJ 45 aders 1,2 ,3 en 6 nodig.
  Sluit het als volgt aan , beide zijden:
  rood: 1
  Blauw 2
  Oranje :3
  Wit: 6

  ter verduidelijking:
  * Ik weet dat het technisch een crime is om het zo te doen.
  * Als er een knik in de kabel zit zal de (toch al magere) preformance nog verder kelderen.
  * Ik heb het op deze manier al meerdere malen zo gedaan en je moet er gewoon geluk mee hebben.Proberen dus!

  Succes.
 • "Ik weet dat het technisch een crime is om het zo te doen"

  Is dat nou zo? Hoe zit het dan met de kabel van KPN waarmee het ADSL signaal binnenkomt? Ik had begrepen dat of ADSL werkt wordt bepaald door de afstand tot de dichtstbijzijnde centrale en dat is soms meer dan een kilometer.
  Of zitten er binnen die afstand nog repeaters/versterkertjes? Dan zou de afstand tot de centrale er minder toe doen zou je zeggen.
 • De afstand tot de centrale EN de kwaliteit van de kabel EN mogelijke ruis of andere storing op de lijn.
 • [quote:5d6a90a9d2]Is dat nou zo? Hoe zit het dan met de kabel van KPN waarmee het ADSL signaal binnenkomt? Ik had begrepen dat of ADSL werkt wordt bepaald door de afstand tot de dichtstbijzijnde centrale en dat is soms meer dan een kilometer.
  Of zitten er binnen die afstand nog repeaters/versterkertjes? Dan zou de afstand tot de centrale er minder toe doen zou je zeggen.[/quote:5d6a90a9d2]

  Als het DSL modem gewoon te verplaasten was zou dit inderdaad gewoon moeten kunnen. Maar dat is hier niet aan de orde. De vraag was of er een ethernetaansluiting over de 4 draads kabel kon lopen.

  Het DSL signaal is een "gemoduleerd" signaal, wat door de ADSL modem gede-moduleerd word.
  Dat signaal en die apparatuur is speciaal zo geconstrueerd dat grotere afstanden kunnen worden overbrugd over een 2 draads verbinding.

  Het ethernet signaal is hier helaas niet voor bedoeld, en zal (te) snel afgezwakt worden als het met de verkeerde media getransporteerd word!
  Maar het is in dit geval in elk geval de moeite van proberen waard .

  Zie het als een radiozender;
  Het signaal is met een radio honderden kilometers verder storingsvrij te ontvangen (decoderen), Maar zou je het signaal via een koperdraadje over deze afstand transporteren hou je na een paar km niets meer over….
 • "Het DSL signaal is een "gemoduleerd" signaal, wat door de ADSL modem gede-moduleerd word.
  Dat signaal en die apparatuur is speciaal zo geconstrueerd dat grotere afstanden kunnen worden overbrugd over een 2 draads verbinding. "

  Als de impedantieaanpassing aan beide kanten in orde is over de bandbreedte van het signaal dan zie ik geen problemen.

  Een signaal dat door een computer wordt teruggestuurd naar een provider is een ADSL signaal en dat is nou net wat hier het geval is door ADSL modems te gebruiken.
 • [quote:955cc7e46d]Als de impedantieaanpassing aan beide kanten in orde is over de bandbreedte van het signaal dan zie ik geen problemen.

  Een signaal dat door een computer wordt teruggestuurd naar een provider is een ADSL signaal en dat is nou net wat hier het geval is door ADSL modems te gebruiken.[/quote:955cc7e46d]

  Ik snap wel wat jij bedoelt, maar dat is hier het issue niet!
  [i:955cc7e46d]kanertw[/i:955cc7e46d] wil zijn ethernet uitbreiden over de 4 draads telefoonverbinding, en hij zit dus ACHTER zijn ADSL modem, aan de ethernet switch ….

  We hebben er dus niets aan om zijn ADSL modem te verplaatsen, want dan heeft ie op de locatie waar nu het modem staat geen internet meer. Want naar wat ik begrepen heb staat daar ook nog een PC.

  Vandaar mijn hele betoog van een paar posts terug.
 • Nee, het gaat over het idee van Gerben een paar ADSL modems te gebruiken.
 • Ok,ik dacht eigenlijk dat de man gewoon een simpel antwoord wilde op zijn vraag of het kabeltechnisch op te lossen was.Ik gaf dus antwoord op de eigenlijke vraag die in de eerste post gesteld is.

  Verder kan ik je nog melden dat het aan elkaar "knopen" van 2 xDSL modems niet zal gaan werken.
  Reden: de interfaces zijn niet gemaakt om met elkaar te praten.
  In de wijkcentrale zit altijd nog de zogenaamde DSLAM (vergeef me de evt foutieve spelling) welke als taak heeft het backbone IP verkeer om te zetten naar een DSL signaal.
  Dit ding regelt ook de synchronisatie (kloksignaal) en de up/down snelheid van je verbinding, en allerlei andere relevante zaken waar je DSL modem om vraagt als hij connect met het netwerk.

  Als je 2 DSL modems aan alkaar wilt hangen zul je dus wel ingrijpend in de firmware moeten stoeien, en wellicht zo'n apparaatje kompleet moeten verbouwen.Zou een gat in de markt zijn, want dit soort kwetises komen best vaak voor in de praktijk (spreek uit ervaring).

  Maar om het eens over een andere boeg te gooien;
  dit zal wellicht beter werken, en is al uitgevonden!!

  http://www.rad-direct.com/App-Ethernet-extender-copper.htm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.