Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wel ADSL delen maar verder ook echt niets! Hoe veilig?

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik zit met de volgende vragen, ik hoop dat iemand mij zsm kan helpen…zelf ben ik nogal een leek op dit gebied…

  Ik zal eerst kort de situatie uitleggen:

  Ik huur een aangebouwde woning. Mijn buurvrouw is mijn huurbaas. We hebben allebei een eigen vast telefoonnummer dmv ISDN. Sinds 2 jaar heb ik Direct ADSL Go van KPN, zij heeft geen ADSL. De monteur heeft mijn ADSL destijds op haar vaste telefoonnummer aangesloten (zijn we nu achter). Er ligt in haar woning nog een andere ADSL lijn, van haar ex-man, ze had het al lang opgezegd, maar er werd blijkbaar nog steeds voor betaald, is nu wel opgezegd.

  Nu wil zij ook ADSL, ze heeft een laptop.

  Aangezien we in een buitengebied wonen, zijn de mogelijkheden enigszins beperkt (geen kabel bijv.)

  Internet + bellen zou volgens de experts ook niet gaan ivm ISDN.

  Nu willen we het volgende doen, hoewel ik daar niet echt "blij" mee ben:

  Ik zet mijn Direct ADSL Go om in Het Net Snel Surfen. We willen dan de ADSL gaan delen. Ik heb ondertussen begrepen dat dit mogelijk is met een multi PC modem. Zij wil uiteraard draadloos kunnen internetten, ze heeft dan geloof ik een router nodig, maar hoe dit aangesloten wordt weet ik ook niet precies.

  Maar, mijn grootste vraag is nu;

  Hoe kunnen we de internetverbinding delen, maar dan ook verder echt helemaal niets? Ik wil absoluut niet dat zij op een of andere manier in mijn PC zou kunnen rondsnuffelen, ook de printers moeten niet gedeeld kunnen worden.

  - Waar moet mijn PC aan voldoen om dit te realiseren? (software, hardware)

  - Maakt het ook uit of zij heel andere software dan ik heeft? Ik heb bijv. XP Pro, wat zij heeft weet ik zo even niet.

  - Welke instellingen zijn cruciaal om alles strikt privé te houden? Hoe doe ik dat?

  - Is het ondanks mijn eigen instellingen mogelijk dat zij door haar instellingen te wijzigen alsnog toegang tot mijn PC krijgt?


  Het is niet dat ik haar niet vertrouw, dat zal zeker wel zo zijn, maar ik heb nogal wat vertrouwelijke zaken op mijn PC staan die absoluut niet voor een ander bedoeld zijn…

  Ik hoop dat jullie antwoorden en tips voor mij hebben!

  Alvast ontzettend bedankt!!

  Marjan
 • Je moet ervoor zorgen dat je een multi-pc modem aan je ADSL verbinding hebt. Hier sluit je dan voor jullie allebei een eigen router op aan. Zo creeer je een eigen netwerkje waar de ander niet op kan komen, terwijl je wel allebei op Internet kan.

  Wat je dus nodig hebt, is een multi-pc modem en twee routers. Deze routers kunnen uiteraard ook draadloos zijn.

  Het maakt verder niet uit welk OS er op de PC's draait en door de firewall in je eigen router kan de ander niet zomaar op jouw netwerk komen. Je kan echter wel een probleem krijgen als jullie allebei iets van een server willen draaien. Je kan namelijk de nodige poorten open zetten naar 1 host tegelijkertijd.
 • ..
 • Bedankt voor je reactie, maar het is me nog niet helemaal duidelijk…ik ben geen echte kenner…

  Ik heb al een multi PC modem, maar krijg ook een nieuwe bij het andere abbonement.

  Wat ik niet begrijp is waarom we 2 routers nodig hebben, dat is mij nog niet verteld door de klantenservice…die zeiden dat alleen mijn buurvrouw een router nodig heeft aangezien zij draadloos wil, ik hoef dat niet.

  Verder begrijp ik niet precies wat je bedoelt met "als wij allebei iets van een server willen draaien…….." Kun je me misschien in heel simpele taal uiteggen wat je daar precies mee bedoelt?

  Marjan
 • die extra routers lossen dat probleem niet op.
  maar het is de vraag of het een probleem is als je je pc maar fatsoenlijk afschermt met een firewall, waarin je geen toegang instelt voor alles met een ipnummer in de range die de (enige) router uitgeeft.
  als je daarenboven ook nog je eigen pc vrijhoudt van bestanden en printers delen (dus die optie niet aanzet) heb je eigenlijk niks te vrezen.
 • Wat je wilt kan toch ook met DIrect Adsl Go? In principe kan je met 1 router wel het 1 en ander afschermen. Netter is toch om met 2 routers achter de eerste modem+router/multipc modem te werken. Ga na wat voor je het meest betaalbaar is. Direct Adsl Go is niet zo snel, maar kan voldoende zijn. Misschien bestaat er ook routers met 1 WAN in en 2x LAN uit. Ik heb mij daar verder niet in verdiept.
 • Als je echt zekerheid wil dat je buurvrouw niet op jouw PC kan inloggen (en jij niet op die van je buurvrouw) heb je allebei je eigen router nodig. Alleen op die manier kun je jouw PC volledig afschermen. Een softwarematige firewall die op de PC zelf draait, heeft ook weer een aantal nadelen vind ik. Het gebruikt geheugen en vraagt (zeker in het begin) bij zo'n beetje alles wat je doet, of het wel mag.

  Mijn advies blijft ieder een eigen router aanschaffen, al dan niet draadloos en deze aansluiten op je multi-pc modem.
 • Ontzettend bedankt voor jullie reacties! Het wordt me al een beetje duidelijker.

  Dus als ik het goed begrijp kan ik het beste het volgende doen:

  - 2 routers aanschaffen
  - Bestanden en printers delen uitschakelen via “Wizard Netwerk instellen”
  - Firewall goed instellen

  Ik gebruik alleen de Windows Firewall, is dit voldoende? Tot nu toe wel, als ik beveiligingschecks doe schijnt mijn PC altijd zeer goed beveiligd te zijn…


  Nog even een opmerking die ik nog steeds niet helemaal begrijp, in het eerste bericht van Leo S:

  “Je kan echter wel een probleem krijgen als jullie allebei iets van een server willen draaien. Je kan namelijk de nodige poorten open zetten naar 1 host tegelijkertijd”

  Heb nog steeds geen idee wat hiermee bedoeld wordt….


  En natuurlijk kan ik gewoon Direct ADSL Go houden, maar dat kost mij nu €25 per maand (1500 mb down) en Het Net Snel Surfen kost ook €25 per maand (4000 mb down) dus dat lijkt me wel een goede switch…

  Mochten jullie nog meer tips hebben….altijd welkom!


  Marjan
 • die twee extra routers is echt onzin.
  alles wat met elkaar in verbinding staat kan met elkaar praten, of dat nou via een of vijf routers gaat!
  in alle gevallen moet je dezelfde (veiligheids-)maatregelen nemen om te voorkomen dat de buurvrouw jouw bestanden inkijkt.
 • Volgens de klantenservice van KPN hadden we idd ook maar 1 router nodig…(voor de laptop van mn buurvrouw) Was net wat aan het googlelen, krijg ook het idee dat 1 volstaat. Nog tips toevallig voor een merk/type router? Niet al te duur…wel goed… Had hier al iets gelezen over Linksys, maar daar zijn ook tig soorten van zag ik net…

  Marjan
 • [quote:fdb9b974da="derkdejong"]die twee extra routers is echt onzin.
  alles wat met elkaar in verbinding staat kan met elkaar praten, of dat nou via een of vijf routers gaat!
  in alle gevallen moet je dezelfde (veiligheids-)maatregelen nemen om te voorkomen dat de buurvrouw jouw bestanden inkijkt.[/quote:fdb9b974da]
  Niet helemaal waar wat je hier schrijft. Als wij twee routers met de WAN interface op elkaar aansluiten, zodat je daartussen een netwerkje hebt, terwijl jij op de ene router aan de LAN kant en ik op de andere router aan de LAN kant zit, wil ik wel eens zien hoe je mijn PC ook maar kan pingen, laat staan bestanden kan openen… Zelfs zonder softwarematige firewall op de PC's is dit niet mogelijk, doordat om te beginnen de firewall in de routers het verkeer al tegenhoudt. Daarnaast routeert jouw router al het verkeer wat voor een ander netwerk is, via zijn default gateway, wat de ADSL modem is, naar buiten.

  In de situatie met twee routers is het dus onmogelijk om op elkaars netwerk terecht te komen.
 • [quote:bf08b4b96a="C'est Moi"]Nog even een opmerking die ik nog steeds niet helemaal begrijp, in het eerste bericht van Leo S:

  “Je kan echter wel een probleem krijgen als jullie allebei iets van een server willen draaien. Je kan namelijk de nodige poorten open zetten naar 1 host tegelijkertijd”

  Heb nog steeds geen idee wat hiermee bedoeld wordt….[/quote:bf08b4b96a]
  Als jij een webserver draait, moet poort 80 opengezet worden, waardoor het verkeer van het Internet op jouw server terecht komt. Als je buurvrouw ook een webserver wil draaien moet diezelfde poort 80 ook naar haar toe opengezet worden. Dit kan dus niet, het kan maar naar 1 webserver tegelijk.
 • Oké…aangezien ik 100% veiligheid wil…dan toch maar 2 routers…

  Voor de buuv een draadloze, ik kan volstaan met een bedrade…

  Nu nog een keuze maken…geen idee waar ik op moet letten, al die termen zeggen me niets…
 • Je hebt er in principe dus 3 nodig … Je kan eens beginnen met de modem/router die bij het ADLS pakket zit. Tenminste, meestal zit die erbij. Vervolgens stap voor stap uitbouwen. Alles tegelijk is vragen om problemen, zeker als het allemaal nog niet al te duidelijk is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.