Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

gedeelde map draadloze laptop niet zichtbaar op desktop

Anoniem
derkdejong
7 antwoorden
 • We hebben een netwerk bestaande uit een Linksys router met 4 poorten en een wifi antenne. Hier hebben we 2 desktops (K en D) en 1 laptops (W) bedraadt aan gekoppeld en 1 laptop (S) draadloos. Drie computers draaien op Win XP Home en laptop S op Win XP Pro.

  Helaas werkt alles niet helemaal goed. Alle computers hebben verbinding met internet. Maar het blijkt dat iedere computer niet alle andere pc's kan zien, dat wil zeggen de gedeelde mappen van deze computers, via netwerklocaties.

  Om het probleem toe te spitsen:
  de gedeelde map van laptop S wordt niet weergegeven op desktop D, terwijl de gedeelde map van laptop S wel wordt weergegeven op desktop K en visa versa. De gedeelde map van desktop D wordt niet weergegeven op laptop S én desktop K.
  Via computers zoeken in werkgroep is desktop D wel te vinden op S en K. Desktop D is dan ook toegankelijk. Als ik op D computers zoek in de werkgroep staan S en K er wel, maar als ik op S klik krijg ik geen toegang tot deze computer.

  Hoe maak ik de gedeelde map van desktop D zichtbaar op S en K bij netwerklocaties?
 • ik vermoed een probleem met de instelling van de firewall.
  welke firewall(s) word(t)(en) er gebruikt?
  handigst is om je hele netwerkje in een trusted zone (in zonealarm kan dat bijv) te vatten, en dat natuurlijk op alle pc´s.
 • Laptop S en desktop K hebben de firewall van Norton Internet Security 2006. De windows firewall heb ik hier op uitgeschakeld.

  Op desktop D draait wel de windows firewall (met anti-virus van NOD).
 • het gaat niet zozeer om wel of geen firewall, maar om de instellingen van de wel aanwezige firewall.
  al kun je in eerste aanleg natuurlijk via uitzetten van alle firewalls en eenvooreen bijschakelen wel pogen de fout te achterhalen.
 • Door jouw tip ben ik nog eens goed gaan kijken naar Norton. Ik heb een optie gevonden om ip-adressen in de vertrouwde zone te zetten. En het werkt. Op desktop D kan ik nu de gedeelde mappen van laptop S zien.

  Maar andersom wil het niet zo makkelijk. Enig idee hoe ik de Windows firewall kan vertellen dat hij mijn laptop door moet laten?
 • ook de windows firewall kent instellingen.
  ga naar configuratiescherm - beveiligingscentrum
  onder de drie vlakken met firewall, auto updates en antivirus zie je ´instellingen beheren´ en klik op ´windows firewall´
  ga naar tabblad uitzonderingen, en bekijk de (ontbrekende) vinkjes daar eens.
  en kijk ook op tabblad geavanceerd of daar de lan-verbinding is aangevinkt.
  ook even uitproberen: nod32 uitschakelen, want daar zitten -dacht ik- ook nog wat opties in die je dwars kunnen zitten
 • na alles wat je oppert te hebben gecheckt werden de gedeelde mappen van D nog niet zichtbaar in mijn netwerklocaties op laptop S. Op de andere computers van ons netwerk werd D echter wel zichtbaar.

  Ten einde raad heb ik op "Een netwerklocatie toevoegen" geklikt, daar heb ik het pad naar de shared docs van pc D opgegeven. Tot mijn grote blijdschap heb ik nu toch een werkende snelkoppeling naar de shared docs van D op mijn laptop S. Ik weet niet of het de juiste weg is, want het is toch raar dat andere gedeelde mappen gewoon zichtbaar worden in mijn netwerklocaties en deze niet, maar het werkt. :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.