Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Draadloosinternet beveiligen

Anoniem
human printer
8 antwoorden
 • Dag mensen,

  Binnenkort krijg ik van Tiscali het draadloze internet pakket. Als ik het goed heb begrepen is de internet verbinding van tiscali opzichzelf al beveiligd. Is het mogelijk om zelf ook nog een beveiliging op mijn draadloze verbinding te leggen? Zo ja, hoe?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Marwinius
 • Het is zeker mogelijk om je draadloze verbinding te beveiligen, sterker nog ik zou je dat zelfs ten sterkste aanraden om de kans dat iemand illegaal van je verbinding gebruik maakt (of je draadloze gegevensoverdracht kan afluisteren) tot een minimum te beperken.

  Eén van de belangrijkste zaken die je moet instellen is de encryptie. Tegenwoordig gebeurt dit meestal met de WPA of WPA2 standaard. Nu kan ik een heel verhaal gaan houden over hoe je dit in moet stellen, maar het is beter om eerst even af te wachten totdat je het draadloze modem in huis hebt.

  In de handleiding van het apparaat staat namelijk wel uitgelegd hoe je dit moet instellen. Daarnaast wordt tegenwoordig bij steeds meer modems de beveiliging automatisch al ingesteld en hoef je het meestal enkel nog maar iets bij te regelen.

  Kortom, ja je kunt (en moet eigenlijk ook wel) je draadloze verbinding beveiligen, maar over het hoe moet je even wachten totdat je het apparaat in handen hebt. Heb je dan alsnog een vraag, dan kun je hem hier gerust weer stellen zodat we er een gericht antwoord op kunnen geven.
 • Dag human printer,

  Terug naar de beveiliging. Ik heb inmiddels de modem en alles aangesloten en alles werkt naar tevredenheid. Ook heb ik gekeken naar de beveiliging. Hier wordt inderdaad iets over vermeld. Maar ik heb daar toch nog een vraag over. Je hebt keuze uit twee verschillende beveiligingen: Mac-filtering en iets over WPA of WPA2 en nog meer diverse opties. Inmiddels heb ik Mac-Filtering aanweten te zetten. Is hiermee mijn verbinding al enigszinds beveiligd. En dien ik WPA 2 of iets anders ook nog aan te zetten?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Marwinius
 • Daar ben ik nog een keertje. Ook is het inmiddels de WEP beveiliging geactiveerd. Weliswaar geen wpa of wpa2, maar door middel van een staticwep. Is dit ook een goede beveiliging?
 • WEP is niet zo'n beste beveiliging, het is (afhankelijk van de gekozen key) in 10 minuten tot enkele uren te kraken. Uiteraard moet iemand wel eerst de moeite nemen om juist jouw netwerk te gaan kraken, maar als je de mogelijkheid hebt om voor WPA(2) te kiezen, zou ik dat zeker doen.
 • Dan zit ik met het volgende dilemma. Ik kan verder nergens bij tiscali iets vinden voer de beveiliging van WPA2. Nu heb ik dat venster bekeken en kom er niet helemaal goed uit, moet ik eerlijk bekennen. Kunt u mij enigsins opweg helpen?
 • Welk modem heb je bij het abonnement geleverd gekregen? Is het toevallig de 'ZyXEL 2602HW-D1A' of de 'ZyXEL 2602HW-D3A'?
 • Ik heb de 'ZyXEL 2602HW-D1A' bijgeleverd gekregen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.