Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Printer delen met meerdere pc's

Anoniem
human printer
18 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb 3 pc's, te weten een pc met Xp waar ook een printer via usb aan hangt, een laptop met Xp en een pc met Win 98.
  Deze 3 hangen via vaste verbindingen aan een Belkin router en kunnen zodoende alle 3 het internet op.
  Ik wil deze zodanig instellen dat ze alle 3 op die ene printer kunnen printen. Hoe doe ik dat en wat heb ik er voor nodig?
  Vast bedankt.
  tdv
 • Je hebt twee mogelijkheden. Je kunt op de PC waarop de printer is aangesloten, aangeven dat je de printer wilt delen. Dit doe je met rechts op de printer te klikken en dan te kiezen voor delen. Op de overige pc's kun je dan de printer toevoegen. Hierbij geef je aan dat het om een netwerkprinter gaat.
  Als je op één van de twee pc's wilt printen, moet de hoofd-pc (waar de printer op aangesloten is) wel aan staan.

  Je kunt ook een aparte printerserver kopen. Dit is een apparaatje waarop je de printer aansluit. Het apparaatje koppel je vervolgens aan je netwerk. Daarna kun je op alle drie de pc's de printer als een netwerkprinter toevoegen.

  Hopelijk helpt je dit wat verder. Als het wat te snel gaat moet je het maar even zeggen.
 • Bedankt voor je antwoord.

  Ik wil een printer delen zonder een printserver te gebruiken. De printer blijft dus hangen aan de hoofd pc.
  Inmiddels heb ik al een en ander geprobeerd. Op de hoofd pc heb ik de printer op delen gezet en een naam gegeven. Echter, als ik nu op de laptop de printer wizard start en een netwerkprinter laat zoeken dan vindt ie wel m'n hoofd pc maar hij ziet geen printer, ook niet als ik klik op de naam van de hoofd pc.
  Wellicht heeft het ermee te maken dat ik wel kan pingen van laptop naar hoofd pc maar niet andersom.
  Ik heb ook al lopen klooien met een paar keer een netwerk aanmaken en ik vraag me af of het niet verstandig is om alles eerst op te ruimen en opnieuw te beginnen. Maar hoe ruim ik oude netwerkjes op?

  In dit verhaal laat ik de Win 98 pc nog even buiten beschouwing, dat komt later wel.
  Vast bedankt.
 • Ik begrijp dus dat je een aantal algemene probleempjes hebt met je netwerk. Die kun je beter eerst even oplossen voordat je gaat proberen om de printer in je netwerk te delen.

  Wat je kunt proberen is de netwerkwizard even draaien. Als het goed is worden dan alle instellingen zodanig gezet dat de beide pc's elkaar kunnen vinden. Helpt dat niet dan is het verstandig om even naar de firewall te kijken. Gebruik je op de pc's een firewall? (zo ja; welke?).
 • Wat een kort zinnetje als "wat voor firewall al niet kan doen. Ik heb deze op beide pc's even uitgeschakeld en toen kon ik wel vanaf beiden pingen.
  Printer gezocht op de laptop en voor mekaar!!!
  Windows firewall is uitgeschakeld en ik gebruik altijd Zonealarm. Vraag is nu even wat moet ik nu instellen in deze firewall's

  En de volgende stap is hetzelfde doen voor de win 98 pc. Ook daar ben ik nu even mee bezig geweest maar daar snap ik geen hout van.

  Vast bedankt zover Human printer!!
 • Volgens mij moet je alle PC's ook dezelfde werkgroep geven of zeg ik nu iets heel doms?
 • [quote:d58077f366="pimvandenderen"]…of zeg ik nu iets heel doms?[/quote:d58077f366] Dat zal wel meevallen, op zich is het een goede opmerking.

  Ik denk echter dat de instellingen van ZoneAlarm nog niet helemaal goed staan. Kijk eens of je het netwerk wel aan de veilige zone hebt toegekend. Kijk maar eens in deze PDF. Het gaat dan met name om hoofdstuk 3. Daar wordt uitgelegd hoe je binnen ZoneAlarm kunt aangeven dat je interne netwerk tot de veilige zone behoort.

  edit: de manual is bedoelt voor ZoneAlarm versie 7. De manuals voor de eerdere versies zijn hier te vinden.
 • Iedereen bedankt voor de hulp!!

  Het probleem is opgelost. In Zonealarm m'n subnet toegevoegd aan de Trusted Zone en nu kan ik vanaf de laptop printen terwijl m'n firewall ingeschakeld is.

  Ik heb inderdaad een netwerkje aangemaakt met een werkgroep naam en dat dien je in alle toe te voegen pc's te doen. Vervolgens zie je onder dat netwerk de namen van de andere pc's staan waarbij onder de hoofd pc dan weer de printer te zien is.

  Blijft nog over de koppeling van m'n Win 98 pctje op dit netwerk. Heeft iemand nog goede suggesties?

  greetz
  tdv
 • In principe zou het geen probleem moeten zijn om ook je win98 pc aan het netwerk toe te voegen. Ook hier moet je de werkgroep naam goed instellen en de eventuele firewall juist configureren.

  En natuurlijk zorgen dat de IP-gegevens kloppen.

  Heb je al het één en ander geprobeerd en heeft dat problemen opgeleverd?
 • Ook daar zit blijkbaar een probleempje in het netwerk gedeelte want ik kan vanaf de Win 98 pc wel de andere pc en de laptop pingen maar niet andersom, ook niet als ik de firewall op pc en laptop uitschakel. Blijkbaar zit er iets in de beveiliging van de win 98 pc maar ik kan niet ontdekken waar.
  Suggesties zijn welkom.
  bedankt
 • heb je op de 98 pc dezelfde gebruikers plus wachtwoord aangemaakt?
 • ik heb inderdaad op de win 98 pc een naam voor de pc aangemaakt en dezelfde werkgroepnaam aangegeven als in de andere pc's.
  Maar omdat ik vanaf de Win 98 pc wel de andere pc en de laptop kan pingen maar niet andersom denk ik dat daar ergens het probleem zit maar ik weet niet waar.
  Dus als er nog suggesties zijn…..

  Greetz
 • Draait er nog een firewall op de Win98 pc?
 • Er staat geeb losse firewall op en Win 98 heeft tochg geen firewall???
  Zo ja, waar kan ik die vinden/
  greetz
  tdv
 • Windows 98 heeft idd geen ingebouwde firewall, dus die kan niet in de weg zitten.

  Het is al weer even geleden dat ik met Win98 heb gewerkt, dus ik moet even goed in mijn geheugen graven. Ondertussen zou je nog wel even kunnen controleren (als je dat nog niet gedaan hebt) of de IP-gegevens op de Win98 pc goed staan.
 • Laat ik in het kort m'n instellingen even noemen:
  Configuratie: tcp/ip–> automatisch een ip adres aanmaken
  Wins: DHCP voor Wins staat aangevinkt(?)
  Gateway: niets ingevuld
  DNS: uit
  Bindingen: Bestan/printerdeling aangevinkt
  Client Microsoft netwerk staat ook aangevinkt
  Toegandsbeheer staat op shareniveau
  Bij Identificatie heb ik de computer een naam gegeven, de werkgroepnaam de naam van het netwerk waar m'n 2 Xp pc's reeds inzitten en ik heb eeb beschrijving van de pc gegeven.

  Ik hoop dat je er wat wijzer van wordt!?

  Vast bedankt!!
 • Ik kwam het volgende Microsoft artikel tegen: http://support.microsoft.com/kb/q192534/

  Dat kun je eens uitproberen.

  Overigens, de instellingen die je hebt opgegeven lijken in eerste opzicht wel te kloppen. Wat je nog eens kunt proberen is om in de DOS-prompt het volgende commando in te typen: "ipconfig" (zonder aanhalingstekens). Als het goed is zie je dan de actuele ip-gegevens. Staan daar bij het ip-adres, dns en gateway de juiste gegevens?
 • Hallo HP,

  De ip instellingen zijn in orde.
  Maar via je linkje kwam ik er toch achter(zeer omslachtig maar ja) dat er nog een firewall draait die de zaak belazerd. Er draait AVG op en ik dacht dat dat alleen een virusscanner was maar er blijkt ook een firewall in te zitten. Als ik deze helemaal uitschakel zie ik wel de andere pc's in het netwerkje.
  Opgelost dus!!

  Hartelijk bedankt voor de support!!

  Greetz
  tdv

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.