Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Info over routering & firewall functionaliteit

Anoniem
Bremmeteng
4 antwoorden
 • Hallo,

  ik ben opzoek naar toegankelijke informatie over routering & firewalls.

  Dan met name over de volgende achterliggende gedachte: Hoe ziet een firewall het verschil tussen dataverkeer dat van buitenaf geinitieerd wordt (dit wordt tegengehouden) en dataverkeer wat binnenkomt naar aanleiding van een acties van binnenuit het netwerk (wat wel moet worden doorgelaten).

  En eigenlijk heb ik dezelfde vraag bij routering; als een route is aangemaakt vanuit een PC naar een andere, vinden de 'reactie' pakketjes vanzelf de weg terug, of moet dit ook aangegeven worden?

  groet,

  Bram
 • [quote:c494ab50e6]Dan met name over de volgende achterliggende gedachte: Hoe ziet een firewall het verschil tussen dataverkeer dat van buitenaf geinitieerd wordt (dit wordt tegengehouden) en dataverkeer wat binnenkomt naar aanleiding van een acties van binnenuit het netwerk (wat wel moet worden doorgelaten).

  En eigenlijk heb ik dezelfde vraag bij routering; als een route is aangemaakt vanuit een PC naar een andere, vinden de 'reactie' pakketjes vanzelf de weg terug, of moet dit ook aangegeven worden? [/quote:c494ab50e6]


  Een router is niet intelligent, hij kijkt alleen naar de ip nummers en de poorten of hij wel of niet iets doorlaat. De software stroom die door de router moet, daarvan moet jij de poorten aangeven en naar welk intern ip het moet. Van binnen naar buiten wordt altijd doorgelaten, van buiten naar binnen moet jij instellen op basis van de poorten.
 • Ik heb het over het verkeer dat van buiten naar binnen komt.

  Ik heb bijv. thuis een router die poort 80 naar mijn (web)server doorstuurt. Echter als ik met mijn laptop een webpagina bezoek via dezelfde router (en poort 80), dan komt die pagina toch wel op mijn laptop terecht en niet bij mijn server. Dus dan moet die router toch op de een of ander manier een onderscheid maken tussen de verschillende inkomende pakketjes… Of maak ik nu een denkfout?
 • De gemiddelde huis, tuin en keuken router voert NAT uit. Hierbij wordt voor verkeer van binnen naar buiten dynamisch poorten open gezet. Je gaat dus niet via poort 80 naar buiten toe, maar via een poort ergens boven de 1024. Op deze manier kan je router onderscheid maken tussen de verschillende PC's op je netwerk en het verschillend soort dataverkeer wat ze genereren.

  @ stee0036: Een router is wel degelijk een intelligent apparaat. Het houdt een routetabel bij en zoekt in veel gevallen de gunstigste route voor jouw data naar het Internet toe. Dit kan zelfs via verschillende protocollen (OSPF, RIP, etc). Het doet dus wel iets meer dan alleen kijken naar IP-adressen. Ook wordt verkeer niet altijd doorgelaten van binnen naar buiten, je kan door middel van ACL's (access control lists) bepalen wat wel en wat niet mag. Ook zijn er routers die naast (het meest gangbare) TCP/IP ook IPX/SPX of andere netwerkprotocollen kunnen routeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.