Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Vreemde gebruikers erbij. Risico verkleinen

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hallo, ik heb een netwerkje van XP-computers. Internet gaat via een Speedtouch 510.
  Nu denken ik erover om mijn dochter ook toegang te geven tot het Internet via mijn router.
  Ik vertrouwen haar volledig, maar ik weet niet of we een evt. vriendje van haar ook kunnen vertrouwen.
  Mijn vraag: Kan hij via mijn router in mijn netwerk komen? Ik heb de router zelf beveiligd met een wachtwoord.
 • Je moet de router qua lokatie beveiligen, als hij de router kan resetten met het knopje op de router is deze router zijn wachtwoord kwijt.

  Verder moet je de (gedeelde) documenten beveiligen, eigenlijk moet je ze niet delen en of met encryptie werken. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze achter je eigen pc gaan zitten als jij naar de bios bent ofzo.

  Mijn oppas kan wel op mijn pc maar mijn documenten zijn beveiligd met truecrypt. Ook handig als iemand mijn pc of harde schijf steelt. Waardeloos voor dieven - true crypt is niet te kraken.
 • Dank je voor je antwoord.
  Is een met truecrypt versleutelde HD wel berijkbaar binnen mijn eigen netwerk? Ik heb bvb maar één centraal Outlook-bestand voor drie computers. Ook heb ik andere mappen die binnen mijn netwerkje deelbaar moeten blijven….
 • Als je de router fysiek hebt beveiligd (dus een slot op de kast deur :P), en een wachtwoord op je router hebt gezet is deze in principe niet meer bereikbaar/toegankelijk.
 • een centraal outlook bestand op 3 computers. Denk aan "webmail".
  Goed, je netwerk is vast niet beveiligd, ik bedoel, iemand die achter een pc zit, kan die overal bij? Dus bij alle mail van jou, of heb je een wachtwoord nodig?
 • Nou, ik dacht het volgende.
  Router (Speedtouch510) fysiek achter slot en grendel, en ook met een administrator-wachtwoord.
  Computer van mijn dochter op een vrije poort van de router
  Computer van mijn dochter een andere werkgroepnaam.

  Werkt de Speedtouch510 (4 poorten) ook als switch?
  Zo nee, dan kan de pc van mijn dochtertje mijn netwerk toch ook niet zien als ik hem op een vrije poort van de Speedtouch aansluit?
 • Ik zou nog 1 stap verder gaan. Aan 1 van de LAN poorten van de SpeedTouch zet je een (cable) router en aan deze router prik je de pc van dochterlief in een LAN poort.
  Zo onstaan er twee verschillende subnets. Wel op de speedtouch dat wachtwoord zetten en het nieuwe routertje ook overigens.
 • Thnx voor antwoord. :)
  @peterkramer: Moet er op een tweede router behalve dat wachtwoord nog iets geconfigureerd worden, of pakt hij vanzelf een ander subnet?
 • Hij moet zelfs in een ander subnet, anders werkt op die tweede het internet niet :-)
  Het klinkt "duur" maar je moet er alleen maar voor zorgen dat de twee routers een verschillende start IP hebben. Voorbeeld: De speedtouch heeft 10.0.0.138 als IP en deelt IP's uit in de beschikbare reeks (subnet)
  Die nieuwe Router moet dan niet hetzelfde hebben, maar bv 192.168.1.1 als start IP en deelt dan IP's uit in de beschikbare reeks.
  De PC van je dochter krijgt dan bv 192.168.1.100

  De WAN kant van de tweede router krijgt overigens WEL een IP van de speedtouch en dus bv 10.0.0.151 (en een gateway en DNS) Maar dat moet ook, anders kunnen ze niet internetten. Maar in jouw PC's snuffelen (in jouw subnet) is er niet bij. En dat was de opzet :wink:

  nb: het tweede routertje configureer je als zijnde aangesloten op een kabelmodem en op dynamisch IP
 • Twee router? Ik vind het eigenlijk een dure oplossing. Beter zou zijn om te stoppen met onbeveiligd delen van je outlook bestand op een lokaal netwerk.

  Mijn buurman surft soms op mijn netwerk (tussen mijn films) maar hij kan niet bij mijn documenten. Ik draai op een oude pc Windows 2000 server. Dat is goedkoper dan een extra router denk ik.
 • @peterkramer: Ik had nog een Sitecom xDSL/Cablerouter liggen met daarin een 4poorts switch. Die heb ik op de Speedtouch aangesloten.
  Daarna een laptop aangesloten op de Sitecom.
  De gateway voor de laptop is nu veranderd van 10.0.0.138 naar 192.168.0.1 . De subnetmaskers zijn hetzelfde gebleven: 255.255.255.0
  Ik heb internet op de laptop, maar geen toegang tot mijn LAN.
  Dit lijkt dus te werken. Zie ik nog iets over het hoofd waardoor een slim vriendje totch nog mijn netwerk inkan? (En dan bedoel ik niet dat hij fysiek achter mn eigen pc's gaat zitten :wink: ) Of is het zo in orde?

  @stee0036: 3 pc's (hobby, werk, experimenten), één bureau, één .pst-bestand. Per pc een andere alias. Lekker makkelijk, wil ik zo houden, gaat sneller dan webmail!
 • Zo is het in orde. Wel even wachtwoorden op de routers zetten.
 • Thnx! 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.