Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Hoe een draadloos netwerk aan leggen

Anoniem
puttershoek
11 antwoorden
 • Hallo

  Wegens verhuizing willen wij in onze nieuwe woning een draadloos netwerk hebben.
  Nu zijn wij beiden een leek op dit gebied, maar willen er 3 laptops op hebben en 1 vaste pc.
  Is dit mogelijk/ zo ja wat moeten we hier voor kopen(liefst met een linkje naar het produckt)
  Hoe zit het met de beveiliging voor zoiets.
  Op de laptops zit al een ingebouwde ontvanger.
  Alle info is welkom voor deze leeken op pc gebied.

  b.v.d Janet
 • Begin hier maar eens te kijken wat er allemaal bij komt kijken.

  http://www.schoonepc.nl/instal/netwerk.html
 • dank u voor de link maar helaas zijn wij beiden helemaal niet thuis in die termen.
  Is dit makkelijker uit te leggen van wat wij nodig hebben.

  gr janet
 • Helaas kom je er zonder enige voorkennis ook niet uit. Je zou eventueel een kijkje op mijn site kunnen nemen, misschien helpt dat iets:Een thuisnetwerk bouwen. Ik probeer bij het begin te beginnen.

  Ik neem aan dat je ook internet wil hebben. Welke provider heb je gekozen of ga je kiezen? Dit is namelijk handig om te weten, het is misschien al mogelijk dat je geschikte apparatuur hebt. VOor ADSL wordt vaak standaard al een draadloze modem/router beschikbaar gesteld. Voor kabel internet meestal niet. In dat geval ga je natuurlijk die apparatuur gebruiken. De notebooks hebben al een draadloze adapter dus dan zou je alleen nog een adapter voor die computer nodig hebben. Daarvoor heb je ook veel keus, vermoedelijk is een USB adapter het makkelijkste. Wanneer de provider geen modem/router beschikbaar heeft gesteld, dan moet je die vermoedelijk alsnog aanschaffen. Je moet helaas nog wat meer keuzes maken. Wil je 54Mbit/s draadloos (ik neem aan dat je geen 11 Mbit/s wilt hebben) of wil je sneller?
 • Hallo Hans allereerst complimenten voor je site.
  Ik denk dat ik mijn vraag misschien verkeerd gesteld heb.
  Wij zitten bij UPC en willen in ons nieuwe huis alleen draadloos kunnen internetten.
  Dus de vraag was, wat te kopen voor 3 laptops en 1 vaste pc om deze alle 4 draadloos te kunnen gebruiken zonder dat we weer kabels moeten trekken naar alle kamers.

  gr janet
 • UPC kabel internet is relatief eenvoudig te configureren. Zelf heb ik een oude draadloze router/switch. Die zal ik je niet adviseren. Met UPC heb ik eigenlijk 1 probleem gehad, dat is dat op een gegeven moment de lease netwerk aansluiting niet automatisch verlengd werd. Nu betrof dat wel een 5 jaar ouder router (Sitecom DC201). Maar ja, als een nog iets oudere router (Sitecom DC200 met dezelfde handleiding) wel goed werkt, tja? Dus heel soms zijn er problemen en dan moet je toch kiezen voor een ander apparaat. Wanneer je geen bijzonder eisen stelt dan zou ik gaan voor de meest betaalbare oplossing.
  Nu is het handig om te weten of je woning "moeilijk" is, lees veel beton en bewapening of een vrijstaand huis? Mijn broer heeft dacht ik een linksys router/switch met 2 antennes in een groot huis (eigenlijk een boerderij). Er zijn ook apparaten met 3 antennes voor een groter bereik en een nog hogere snelheid, tenminste dat wordt geclaimd.
 • Hallo Hans

  Het is een groot vrijstaand huis.
  Als ik nou zo'n draadloze router koop kunnen daar dan 3 laptops en een vaste pc op draaien.
  Wat heb je nou nodig om een vaste pc draatloos te maken krijg ik dan een soort bleutooth dogle of hoe moet ik dat zien.
  Op de laptops zit bleutooth.

  gr janet
 • Nee, bluetooth is daarvoor niet bedoeld. Meer bedoeld voor pinters, muizen en zo. Draadloze netwerk gaat via een Wifi netwerk. De huidige notebooks hebben eigenlijk altijd zo'n Wifi netwerkkaartje ingebouwd. Die kan dan daarvoor gebruikt worden. Een vast computer heeft dat eigenlijk nooit standaard ingebouwd. Daarvoor moet dan een Wifi netwerkkaart of een Wifi USB stick worden aangeschaft. In theorie kan je voor die computer eventueel ook een netwerkkabel leggen. Het vervelende van draadloze verbindingen is dat die in theorie een bereik van 100 meter of meer hebben. Praktisch gezien is het bereik veel minder of de snelheid is lager dan verwacht. Plaatsing van de draadloze router is vaak ook kritisch. Mijn broer had in eerste instantie bv de router in de meterkast staan, weliswaar vrij centraal. Een metertje naar achteren (dus in de woonkamer) bleek het bereik een stuk prettiger voor de rest van het huis.

  Is je huis van beton, of is het een oudere woning met stenen muren en houten vloeren? Beton belemmert vaak het bereik.
 • het is een ouder huis steen met houten vloeren.
  Ja ik bedoelde ook dat wifi dat zit op de laptops dus heb ik alleen iets nodig voor de vaste pc.
  Hoe zit dat kan dan iedereen met wifi verbinding maken op jou netwerk of kan je een paswoord invoeren of iets als je zo'n draadloze rooter koopt.
  Wat zijn goeie winkels om het online te bestellen(we zitten namelijk nog in het buitenland) en willen het alvast bestellen ergens.

  gr janet
 • De apparatuur die je nodig hebt kan je eigenlijk bij elke computer/radio-tv winkel kopen. Voordeel is dat bij problemen, de spullen retour kunnen. Spullen retour via online winkels kost iha veel geld omdat de verzendkosten voor eigen rekening zijn. Verder heb ik met retourzendingen bij die winkels geen goede ervaringen. Ook zijn online winkels nog wel eens een beetje slordig. Ik heb dus 2 jaar geleden een geopende verpakking van geheugen ontvangen. Dat vind ik dus heel erg discutabel. Dat spul kan bij verkeerd gebruik echt wel kapot. Dus opening vooraf is gewoon fout.
 • [quote:f31b1bf981="puttershoek"]Hoe zit dat kan dan iedereen met wifi verbinding maken op jou netwerk of kan je een paswoord invoeren of iets als je zo'n draadloze rooter koopt.[/quote:f31b1bf981]Ja, dat kan. Er zit als het goed is, WEP, WPA en WPA2 op de router/switch. Verder ondersteunen de meeste netwerkkaarten die functionaliteit ook. WPA2 is overigens het veiligste. Mocht je vrij ver van andere woningen zitten, dan loop je iha wat minder risico op misbruik. Maar goed, desondanks kan met speciale apparatuur heel wat signalen opgepikt worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.