Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerkprinter wisselt van IP adres

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik heb 4 PC's en Netwerkprinter in een netwerk. De configuratie is als volgt. Een Edimax router met 4 vaste poorten en verbonden met kabelmodem (UPC). Aan 3 poorten hangen 1 PC, een laptop en een pas aangeschafte Brother netwerkprinter. Aan de 4e poort hangt een Sweex wireless router met één PC aan een vaste kabelverbinding en een Laptop verbonden via draadloze verbinding. Alle PC's, Laptops werken goed. Sinds kort dus de netwerkprinter en daar zit de kneep. Telkens als ik opstart met een willekeurige computer in het netwerk krijgt de printer een ander IP adres. Het is ofwel 192.168.2.101 of 192.168.2.102. Dat is uiteraard zeer lastig, want als je niets vermoedend wil gaan printen dan heb je 50% kans dat dat niet lukt. Momenteel omzeil ik het probleem door eerst een ping te doen. Ik weet dan het adres en pas dat dan aan in de printereigenschappen. Heel omslachtig dus. Iemand zei dat dit te maken zou kunnen hebben met het dynamisch toekennen van IP adressen in de router. Hier houdt het echter voor mij op. Ik ga niet op goed geluk in de setup van mijn router grasduinen. Dat is me te link. Vraag is dus: Kan iemand mij vertellen hoe ik dit probleem oplos?
 • Printer een vast ip-adres geven ipv DHCP te gebruiken? Hoe dit moet staat vast in de handleiding van je printer :)
 • En dan wel buiten de range van de dhcp server. Mogelijk helpt het ook de lease time te verlengen. Maar in een klein netwerk zijn vaste ip's het simpelst en betrouwbaarst.
 • En het vaste IP nr. van de printer in een excluded gebiedje binnen de Scope zetten

  Mvg
  Jan Filarski
 • Ik heb jullie reacties gelezen waarvoor alvast mijn dank. Ik heb het volgende gedaan en zit verder in de stront. Eerst heb ik de printer aangesloten op mijn draadloze router want als die in de war raakt heb ik toch nog verbinding met het Internet. Ik heb gezocht in de printer setup of ik daar een oplossing kon vinden (Phaldmmor), alles met het besef dat ik me op glad ijs bevond. In the Brother setup vond ik geen aanknopingspunt, ik vond daar in de Netwerkconfiguratie; TCP/IP configureren aan/uit net Bios config. aan/uit, IPP config aan/uit maar geen DHCP o.i.d. Ik ging toen naar de setup van de Router ik heb daar DHCP uit gezet. Resultaat, geen verbinding meer mer de router dus kom ik niet meer in mijn router setup om dit ongedaan te maken. Een ping geeft negatief resultaat. Een vriend gebeld, die gaf me uiteindelijk het advies om een router-reset te doen, wel moet ik dan alle instellingen opnieuw inbrengen, niet onmogelijk maar liever niet. Dus mijn vraag is; Is er een truc om weer toegang tot mijn router te krijgen. Ik kan dan weer verder zoeken.
 • Mijn vorige bericht is inmiddels achterhaald. Ik heb kans gezien via een PC met kabelverbinding om DHCP weer aan te zetten. Blijft dus het probleem met de printer. Ik heb in de setup van de printer gekeken en stuitte op TCP/IP config. Daaronder vind je Bootmethode: Staat op auto, alternatieven zijn, BootP, DHCP, RARP en Static. Tevens advanced; DNS server, keuze tussen auto en static. Verder nog in hoofdmenu; POP3/SMTP config, NetBios config, IPP config, alles activeren of uitschakelen en ook nog Ethernet config. Van deze instellingen ontgaat mij de juiste bedoeling dus ook de consequensies. Kunnen jullie hier iets mee?
 • Bij de TCP/IP Config > Bootmethode dien je Static te selecteren. Als het goed is krijg je dan ergens de mogelijkheid een vast ip-adres en subnetmask op te geven. DNS kan je op auto laten staan, of eventueel als je wil op static. De gegevens als sub-netmask, gateway, dns, etc die je nodig hebt kan je terug vinden op je eigen pc via Start > Run > cmd en dan het commando ipconfig /all, enige wat je niet moet overnemen hiervan is het ip-adres, want anders gaat het mis.

  Je dient dus een ander ip-adres gebruikt dan dat je computers in hetzelfde netwerken hebben en liefst eentje buiten je DHCP range. De DHCP range kan je terug vinden op de router.

  Bijvoorbeeld 192.168.0.1 t/m 192.168.0.30 is je DHCP range
  Dan geef je de printer bijvoorbeeld het ip-adres 192.168.0.32
 • Phaldmmor bedankt voor je reactie. Bij het openen van TCP/IP config kan ik dus kiezen Static. Ik heb dat inmiddels gedaan. Verder bevindt zich in het scherm IP 192.168.123.166, het adres van de printer; Subnet 255.255.255.0 en Gate 192.168.123.254 het adres van de router. DNS gelaten wat het is. Vraag; Wat betekent NetBios? Speelt dat ook nog een rol? Ik laat nog weten of het adres stabiel is. Even de kat uit de boom kijken.
 • Ik heb Static gekozen en daarmee is probleem opgelost. Nog bedankt!
 • Het probleem bleek maar ten dele opgelost. In de huidige configuratie hangt de Sweex achter de Edimax. 3 pc's en de netwerkprinter hangen aan de Sweex. Dit alles 'ziet' elkaar goed. Echter aan de Edimax hangt een laptop en deze ziet de printer niet. Een ping naar 192.168.123.254 ( het adres van de Sweex router) levert niets op. Dus de Edimax ziet de Sweex niet, dus ook de printer niet. Een voor mij onontwarbaar probleem. Is er nog hoop?
 • Hoe heb je die twee apparaten (sweex en Edimax) op elkaar aangesloten? En wat voor soort apparten zijn het (switch, hub, router?)
 • die Edimax moet niet als router ingezet worden, maar in bridge mode…
  anders maak je een extra gateway aan….met mogelijk een ander subnet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.