Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

XP ziet Vista niet?

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik heb een (gedeeltelijk draadloos) netwerkje met oorspronkelijk 3 XP computers. ZoneAlarm firewalls. Alles werkte prima. Nu heb ik 1 computer vervangen door een Vista computer (jawel, die speciale aanbieding van Medion…), Bullgard verwijderd, ook voorzien van ZoneAlarm.
  De Vista computer ziet wél de XP computers (alle firewalls zijn goed ingesteld), de XP computer ziet alleen de computernaam, maar ik kan geen verbinding maken.
  Nu meen ik eens gelezen te hebben dat er soms een probleem was met verbindingen tussen XP en Vista. Is daar iets over bekend, en als het dan zo is, wat is er aan te doen?
  Bij voorbaat dank,
  Rob
 • In het vista netwerk centrum staat standaard ingesteld dat netwerkgebruikers met een wachtwoord moeten inloggen. Dit dus op orde maken of die optie uitzetten.
 • Filesharing staat volgens mij ook standaard uit (volgens mij staan bijna alle functies wat netwerk betreft standaard uit in Vista :? ) Hoe probeer je verbinding te maken? Als het met RDP is dien je ook eerst nog aan te geven dat RDP is toegestaan op de Vista machine.
 • Bedankt voor jullie reactie, Peter en Phaldmmor.
  Inderdaad ben ik weer een stapje verder gekomen. In het netwerkcentrum (van de Vista Premium) heb nu o.a. ingeschakeld staan:
  Bestanden delen, openbare mappen delen en media delen.
  Uitgeschakeld staat: met wachtwoord beveiligd delen

  Maar ik kan nu vanaf de andere computers in MS Windows-Netwerk alleen maar in de map "Public" met een paar onderliggende mappen komen, waar verder niets in staat. Dat vind ik sowieso vreemd, want op de Vista computer zelf heet de map: Openbaar…
  Bij XP kan je gewoon alle bestanden benaderen. Dat moet bij Vista toch ook wel kunnen?

  En Phaldmmor: RDP is nieuw voor me… Ik weet nu wat het betekent, maar ik heb nog geen flauw idee hoe ik zoiets op moet zetten tussen XP en Vista. Kan je me vertellen hoe dat moet of waar ik een uitleg voor een niet deskundige kan vinden?

  Alvast weer bedankt, allebei!

  Rob
 • Ik denk niet dat je RPD nodig hebt, om alleen bestanden te delen. Je zou deze topic kunnen checken http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=184858&highlight=vista
 • Bedankt voor je tips, Jolo. Ik heb e.e.a. doorgespit. Het bleek o.a. dat ik de schijven op Vista toch nog op "delen" moest zetten. Ik was een beetje op het verkeerde been gezet doordat in het Netwerkcentrum staat: "Bestanden delen: ingeschakeld".
  Maar toch heb ik het lek nog niet boven… Als ik op een XP-computer "Netwerkverbinding maken" gebruik, zie ik nu inderdaad de letter c van de C-schijf van Vista. Maar als ik 'm aanklik gebeurt er niets, dwz je krijgt wel een naam in de "tree", in mijn geval " c op 'P4(P4)' (V:) ", maar als je daarop klikt krijg je " V: is niet toegankelijk .Toegang geweigerd ".
  Waar kan dat nou weer aan liggen?
  Ik ben bij XP gewend dat er in de verkenner bv. staat: boot © op 'P2' (R:). Is dat bij Vista anders?

  Alvast bedankt,
  Rob
 • Vista is beter beveiligd. Ik heb even gekeken of het me lukt dezelfde foutmelding te krijgen als jij. Door het volgende te doen.

  Vista gebruiker Test zonder wachtwoord.
  Network and Sharing Center

  Network discovery On
  File Sharing On
  Password protection Off

  De te delen Map
  Map Rechter muisknop > Share Selecteer Test Add > Share > Done.
  Your folder is shared.
  Done.

  Dan op een XP-computer "Netwerkverbinding maken" met Map. En daarop klik krijg ik inderdaad dezelfde foutmelding als jij. Blijkbaar werkt die optie Password protection Off niet. Want als ik dat Test account wel een wachtwoord geef, en dan op een XP-computer "Netwerkverbinding maken" met Map. Dan werkt het wel. Dan heb ik vanuit XP gewoon toegang tot de gedeelde Map op de Vista PC.
 • Tja, ik vermoed wel dat je gelijk hebt, Jolo. Ik heb nog het e.e.a. geprobeerd, maar dat haalde niets uit.
  Op mijn Vista ben ik alleen ingelogd met een naam, maar zonder wachtwoord. Zou ik nou mijn admin. account (of hoe dat heet) van een wachtwoord moeten voorzien? Dat heeft geen verdere consequenties?
  Bedankt voor alle moeite die je al gedaan hebt!

  Rob
 • PS
  Even voor de volledigheid:
  Ik heb vanmiddag de stoute schoenen aangetrokken en een wachtwoord voor de vista-administrator aangemaakt. Maar als ik nu een netwerkverbinding vanuit XP wil maken, zie ik wel P4 (de Vista computer) staan, maar kan ik daar verder niets mee doen.
  Vanuit Vista kan ik wel nog steeds in de andere computers komen.

  Rob
 • PPS
  Ik heb nog wat zitten proberen, een mens moet toch wat… Het bleek als ik rechtsklikte op P4 en dan op openen klikte, een dialoogvenster kreeg waar ik naam en wachtwoord op in moest vullen. Daarna lukte het prima.
  Dus voorlopig hou ik het maar even voor gezien - er zullen nog wel genoeg problemen opduiken, maar voorlopig ben ik "in business". Ik zal toch nog eens proberen uit te zoeken, hoe dat nou zit ZONDER wachtwoord.
  In elk geval heel erg bedankt voor je moeite, het heeft mij geweldig geholpen!
  Rob
 • [quote:5ac3e21867="r.bornkamp"]Ik zal toch nog eens proberen uit te zoeken, hoe dat nou zit ZONDER wachtwoord. [/quote:5ac3e21867] Je zou het eventueel als volgt kunnen doen. Je laat die Vista PC op die account waarin je dat wachtwoord hebt aangemaakt, automatisch inloggen. Dat kan via Method 1 van deze site http://windowsxp.mvps.org/Autologon.htm Werkt ook voor Vista. Op de XP PC's die je wilt gebruiken om op die Vista PC te verbinden, maak je een account aan met dezelfde gebruikers naam en wachtwoord als op die Vista PC. Ook die laat je automatisch inloggen via Method 1 uit die link. Dan zou je vanuit die XP PC bij de gedeelde map van de Vista PC kunnen komen, zonder een wachtwoord te hoeven typen. Ik heb dit zojuist even uitgeprobeerd. Bij mij werkt het.
  [quote:5ac3e21867="r.bornkamp"] Zou ik nou mijn admin. account (of hoe dat heet) van een wachtwoord moeten voorzien? Dat heeft geen verdere consequenties? [/quote:5ac3e21867] Het voordeel van een wachtwoord is dat de PC dan beter beveiligd is tegen hackers vanuit het internet. Dat wil zeggen als je een sterk wachtwoord gebruikt.
 • Ik zal het eens uitvogelen, Jolo. Bedankt voor de tip!
  Rob

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.