Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

sanering netwerk: cat 6 of toch maar cat 5e

Anoniem
None
2 antwoorden
 • Hallo

  We plannen hier een volledige sanering van het ICT-netwerk (dus voor data- en telefoontrafiek en dit zowel voor de backbone tussen de gebouwen als de interne bekabeling.

  Op het eerst zicht zou ik opteren voor een cat 6-bekabeling intern (en glasvezelverbindingen voor de backbone). Gisterenavond ging ik echter naar een cursus over TCP/IP en een bemerking van de docent doet mij nu opeens twijfelen.
  Toen hem gevraagd werd wat het verschil nu is tussen een cat 5e en cat 6-kabel, zei hij dat er eigenlijk geen verschil is tussen beide en dat cat 6 vooral om commerciële redenen is uitgevonden.

  Wat is nu eigenlijk het verschil in afwerking? Beide kunnen in principe GB-trafiek aan. Hoe zit het met de aansluiting van eindapparatuur? Kan je elk apparaat gemakkelijk aansluiten? Kan je ook specifiek telefoontoestellen aansluiten op zo'n standaard RJ45-connector? De bedoeling is immers het netwerk te saneren - vervolgens het oude computernetwerk (cat4, cat5 en cat5e) en telefonienetwerk (vvt) te verwijderen en nadien pas de oude PABX door een nieuwe VOIP-PABX te vervangen. Ik zal de uitgang van de oude PABX laten uitkableren op outlets, het is dus de bedoeling dat de oude telefoontoestellen ook op het cat 6-netwerk aangesloten kunnen worden (als overbruging tot de nieuwe VOIP-PABX er staat)

  Graag wat advies

  thx

  WD
 • Cat6 kabels zijn wat beter afgeschermd, dus bijvoorbeeld ook een metalen clip om de stekkertjes. Gigabit ethernet is trouwens ook geen onverdeeld genoegen. Het veroorzaakt een behoorlijke processorbelasting. En de kaarten en switches zijn relatief duur. Ik zou trouwens ook nog even kijken naar shielded kabels. Kan interessant zijn in geval van gebruik van mobilofoons etc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.