Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

probleem netwerk

Anoniem
gwbonline
18 antwoorden
 • Hallo,

  Ik kan probleemloos een netwerk instellen. Zo is er een verbinding van twee desktop-computers tot stand gebracht. Beide zien elkaar en ik kan gedeelde mappen een stationsletter toewijzen. Maar we hebben ook nog een laptop. Die probeer ik op dezelfde wijze aan het netwerk toe te voegen, maar niets lukt.

  - Ik kan gedeelde mappen op de laptop openen door op een andere computer \\ip-adres te doen

  - Op andere manieren de laptop te zien lukt niet, ook geen stationsletter toewijzen

  - Ook kan ik op de laptop niet de andere computers zien (die wel verbinding met elkaar hebben), wel kan ik die benaderen met \\ip-adres

  Bestands- en printerdeling is op alle computers ingeschakeld. Op elke computer (ook de laptop) staat XP Pro SP2.

  Wie kan mij helpen ook de laptop aan het netwerk toe te voegen?

  Willem
 • Dit duid op netbios omzetting probleempje. Voer op de laptop even de netwerkwizard uit. De juiste netbiospoorten worden dan open gezet op de windows firewall. Kies op het eind gewoon de onderste optie .. hoef wizard niet op andere .. ect..
 • De netwerkwizard is de oplossing ook niet, want dat heb ik al geprobeerd. Of ik moet ergens een instelling over het hoofd zien…?
 • Kansje; 1 firewall die nog niet "weet" dat Delen is toegestaan; iedere niet-Windows-firewall opentrekken en in de opties kijken/corrigeren.
 • De netwerkwizard is de oplossing ook niet, want dat heb ik al geprobeerd. Of ik moet ergens een instelling over het hoofd zien…?

  Ik hou het nog steeds op netbios omzetting. Kijk even via eigenschappen van de betreffende verbinding, dan geavanceerd, dan WIN, dan netbios omzetting. Zet deze is vast en niet netbios over dhcp, of als die al vast staat juist over dhcp
 • Op de laptop en de bureaucomputer staat nu NetBios ingeschakeld, maar ik krijg nog steeds geen verbinding. Even een samenvatting:

  - op beide computers (laptop en desktop) staan XP Pro met SP2
  - laptop heeft draadloze verbinding met router, internet is actief
  - met \\ip-adres kan ik via de laptop de desktop benaderen
  - met de desktop kan ik met \\ip-adres niet de laptop benaderen
  - beide computers hebben een vast ip-adres
  - via Extra | Netwerkverbinding maken kan ik op beide computers geen verbinding maken en een stationsletter toekennen

  Er moet ergens iets nog niet helemaal goed staan ingesteld. De firewall van beide computers staat bestandsdeling toe. Het rare is dat ik met mijn tweede desktop-computer probleemloos verbinding kan maken met de eerste desktop.

  Update: ik zie dat ik niet kan pingen naar de laptop. Hoe is dit mogelijk? Er is wel verbinding met de router en internet werkt ook op de laptop.
 • Niet kunnen pingen, betekent een firewall op de "ontvangende" pc die 'm dropped.
 • Voor zover ik kan zien accepteert de firewall van de laptop ping-verzoeken. Andersom kan ik de desktop wel benaderen en de instellingen daarvan zijn hetzelfde als op de laptop.

  Vanaf de desktop kan ik dus niet pingen naar de laptop. Wat kan ik nog nagaan?
 • Op de laptop draait alleen de windows firewall? Of staat er nog een andere (softwarematig) op te draaien? Of nog oude resten van norton oid ? Als de alles schoon hebt, draai dat op de laptop even winsock fix.
  http://www.softpedia.com/get/Tweak/Network-Tweak/WinSockFix.shtml
 • Op de laptop draait alleen de firewall van XP en AntiVir (tegen virussen). Verder staat NetBios staat ingeschakeld, computers hebben vast ip, dhcp op de router staat uitgeschakeld. Printer- en bestandsdeling ingeschakeld (ook in firewall).

  Ik zal vanavond WinSockFix proberen en zal de resultaten hier plaatsen.

  Willem
 • Staan ze ook in dezelfde werkgroep? Staat eenvoudig delen in XP Pro uitgeschakeld kijk eens of hier alle rechten goed staan.

  Lees onderstaande website eens en loop de instellingen eens door.
  http://www.sjoerd-visser.demon.nl/xphome/xpnetwerk.html
 • Dat is veel informatie! Ik zal het aandachtig doorlezen. De computers zitten allemaal in dezelfde werkgroep en hebben elk een eigen naam. Moet de optie 'eenvoudig delen' in- of uitgeschakeld staan? Dat staat nu ingeschakeld.
 • [quote:eefa9bfbe5="gwbosma"]Dat is veel informatie! Ik zal het aandachtig doorlezen. De computers zitten allemaal in dezelfde werkgroep en hebben elk een eigen naam. Moet de optie 'eenvoudig delen' in- of uitgeschakeld staan? Dat staat nu ingeschakeld.[/quote:eefa9bfbe5]

  Als je eenvouding delen hebt uitgeschakeld krijg je meer mogelijkheden om met rechten te werken. Als je met je rechtermuisknop klikt op een map of schijf en kijkt bij eigenschappen zie je dat er een tabje bijgekomen is.
 • Na toepassing van WinSockFix ben ik in ieder geval een stap verder gekomen. Via \\ip-adres kan ik nu de laptop benaderen, maar met Extra | Netwerkverbinding maken (om de verbinding een stationsletter te geven in Deze computer) lukt niet. Zie ik nu nog steeds wat over het hoofd?
 • Op de betreffende PC nu even de netwerkwizard draaien en de juiste vinkjes plaatsen (bestand en printerdeling) Op het einde van de wizard gewoon de onderste optie kiezen (hoef niet op andere ect..)
 • De netwerkwizard heb ik reeds gedaan. En daarna heb ik de computer opnieuw opgestart. Sindsdien kan ik met \\ip-adres de laptop benaderen, maar de rest dus niet. Moet ik WinSockFix ook op de desktop draaien en op die computer ook de netwerkwizard herhalen?
 • Het is nog steeds niet gelukt. Ik kan beide computers pingen en dus ook de gedeelde mappen daadwerkelijk openen, maar alleen met \\ip-adres. Gedeelde mappen een stationsletter toewijzen via Extra | Netwerkverbinding maken lukt niet. Ik heb beide computers opgenomen in het netwerk (met de wizard).
 • Hebben het netwerk lange namen of een spatie of vreemde tekens? Dan wil het ook wel eens mis gaan.
  Werkt het wel als de firewall uitstaat?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.