Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Portmapping

Anoniem
Wilhelm Dipt
15 antwoorden
 • Dag,

  graag zou ik wat info controleren over portmapping. Ik beschik over een Alcatel [modem-router met 4 computerpoorten] en een Linksys [wireless router met 4 computerpoorten]. Mijn idee is nu om de Linksys router aan te sluiten op een van de poorten van het Alcatelmodem. Vervolgens om zowel de vaste computers aan te sluiten op de beschikbare poorten op het Linksys-modem en ook de draadloze laptops op de Linksys in te stellen. Tot hier: is dit een goede configuratie of kan ik beter de vaste computers op het Alcatelmodem houden?

  Dan voor wat betreft poortmapping. Mijn idee is om in de Alcatel modem-router alle verkeer te mappen naar de Linksys (ervan uitgaande dat het hierboven beschrevene in orde is, dus dat alle computers op de Linksys komen). In de Linksys map ik dan het een en ander door naar de afzonderlijke computers. Is ook dit correct?

  Met vriendelijke groet en dank, Wilhelm Dipt
 • Hallo,

  Ik heb zelf precies dezelfde configuratie, en het werkt uitstekend. Het heeft zelfs meer voordeel om ook je bedrade computers aan te sluiten op de Linksys, omdat het dan mogelijk is om een thuisnetwerkje op te zetten tussen zowel je bedrade als draadloze computers.

  Wat betreft de portmapping, dat heb ik zelf ookal eens gevraagd. Zie hier voor de oplossing die ze mij gaven.

  Mvg,
 • Dag Joost,

  dank je! Ik kom erop terug, ook als alles werkt.

  Met groet, Wilhelm
 • Dag,

  het netwerk werkt, dat is mooi. Maar nu nog een paar tech-vragen m.b.t. het portforwarden. Om te beginnen eerst maar eens deze:

  hoe geef ik de [Linksys-router] een vast ip nummer vanuit mijn [Alcatel modem-router]?

  Als dat geslaagd is, kan ik m.i. direct een tcp en udp forwarding doen.


  Met groet en bij voorbaat dank, Wilhelm
 • In de linksys kies je bij WAN setup, voor statisch IP. Maar eerst controleer je in de speedtouch welke IP's er in de dhcp pool staan en hoeveel.
  Stel, het start IP is (eerste ip wat de dhcp server uitgeeft) 192.168.1.101 en de pool staat op 50, Dan begint je statische "vrije" Ip op 151

  Dus kun je in de linksys bv 192.168.1.151 gebruiken. Gateway en DNS zijn beiden dan het IP (LAN IP) van de speedtouch
 • Dag peterkramer,

  de DHCPpool van de Alcatel ziet er zo uit:

  [img:09364223bf]http://www.slug-records.com/alca.jpg[/img:09364223bf]


  zo ziet de linksys er 'van binnen' uit:

  [img:09364223bf]http://www.slug-records.com/ip.jpg[/img:09364223bf]

  Het ip 10.0.0.152 is door de Alcatel Speedtouch uitgedeeld en de ingestelde DNS en Gateway zijn ook die van de Alcatel. Maar jij noemde een ander in te stellen ip dan hier weergegeven is. Deze werkt ook in die zin dat er in elk geval internetverbinding is.

  Of gaat jouw aanwijzing over deze afdeling in de configuratie:

  [img:09364223bf]http://www.slug-records.com/ip2.jpg[/img:09364223bf]


  Met dank, Wilhelm
 • Nee hoor, zo is het wel goed… Alleen 10.0.0.152 zit in de dhcp pool van de speedtouch, maar opzich geen grote ramp, de dhcp server exclude 'm wel. Maar wil je het echt netjes doen, verander je statisch ip 10.0.0.152 naar 10.0.0.200 en zit die buiten de pool.
 • Dag,

  dank je… gewijzigd naar xx.200. Sorry voor het gevraag, maar deze setup is even kauwen voor mij.

  Nog een vraag over de poortmapping: moet ik in de Alcatel het udp-poortnummer en tcp-poortnummer forwarden naar 10.0.0.200 [b:bee1fa6a8e]of[/b:bee1fa6a8e] naar 192.168.1.1 (en dan vervolgens in de Linksys naar het ip van betreffende computer)?

  Ik heb nu dit ingesteld en het werkt niet naar behoren:

  [img:bee1fa6a8e]http://www.slug-records.com/fw.jpg[/img:bee1fa6a8e]


  Met groet, Wilhelm
 • in de Alcatel het udp-poortnummer en tcp-poortnummer forwarden naar 10.0.0.200 In de linksys dan weer forwarden naar het LAN ip van de PC waar de betreffende applicatie op draait.
 • Dag,

  waar kan ik in die Alcatel zien welke ip's hij heeft uitgedeeld? Ik betwijfel of de Linksys wel op 10.0.0.200 zit. Ik heb dat wel proberen in te stellen, maar…

  In elk geval komt eMule en mijn ftp-servertje nog niet goed door.

  Met groet, Wilhelm
 • Als je 10.0.0.200 als statisch IP hebt ingesteld in de linksys is dat feit natuurlijk. Daar heeft de dhcp van de speedtouch niets (meer) mee te maken.
  Verder kun je ook op beide routers even controleren of Upnp (Universal Plug and Play) wel aan staat. Bij de linksys is dat af fabriek op aan, maar bij de speedtouch staat het uit.

  Met UpnP wordn dynamisch tcp en udp poorten open gezet als een applicatie vanuit jouw lan daarom verzoekt.
 • Dag peterkramer,

  dank, wederom. Je hebt gelijk v.w.b. die DHCP inderdaad. Maar DHCP of niet, ik zou toch elke connectie in de Alcatel moeten kunnen terugvinden?

  V.w.b. Upnp: die had ik juist overal uitgeschakeld vanwege beveiliging. Ik kan 'm wel weer inschakelen omdat ik op elke computer ook een softwarematige firewall heb geïnstalleerd. Maar om precies te zijn: het zou toch ook zonder Upnp moeten kunnen?

  Met groet, Wilhelm
 • Voor de router is het "niet interessant " welke IP's er worden gebruikt. Voor de router is van belang welke MAC adressen connected zijn. Je zult dus mogelijk wel connected MAC adressen kunnen terug vinden.

  Je kunt zelf wel een ip scanner runnen om uit te lezen wele IP's in jouw subnet aktief zijn (google op angry ipscanner)

  Dan Upnp. De Applicatie schrijvers hebben juist grotendeels voor dynamische tcp en udp poort toewijzing gekozen, zodat het voor de gebruikers makkelijker wordt en zodat meerdere gebruikers in hetzelfde lan de applicatie kunnen gebruiken. Met statische poorten ben je veel meer beperkt. Een softwarefirewall maakt het ook nog eens lastiger en daar heb je dan nog eens verschil tussen applicatie firewall's en eentje die puur op poorten werkt.
 • … sorry maar ik krijg het niet voor mekaar. Noch met uPnP, noch met portforwarding, noch met…


  http, mail, ftp-client werken prima, maar emule en soulseek werken niet… ik moet iets fout doen, maar wat?

  Nogmaals doorlopend:

  ISP –> modem-router –> zit op IP 10.0.0.138 –> linksys router –> zit op static IP 10.0.0.200 –> heeft zelf IP 192.168.1.1 en wordt met static ip's buiten de DHCP-pool benaderd.

  UDP op poort 5000, TCP op poort 4000: ingesteld in eMule, ingesteld in Linksys sectie 'Applications & Gaming', ingesteld in de Alcatel onder NAPT, uPnP ook overal ingeschakeld…

  :?

  Met groet, Wilhelm
 • software firewall in de weg? deinstalleer die eens.
  Als je alleen de windows firewall gebruikt, daar ook de betreffende poorten openzetten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.