Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Database op afstand raadplegen

Anoniem
Leo S
5 antwoorden
 • Op mijn werk zitten we met een probleem wat de raadpleging van onze database van buitenaf betreft.

  Situatieschets:

  We hebben in ons hoofdgebouw een server staan (Mac). Hierop staat een database die door alle filialen (gelegen in andere gemeentes) geraadpleegd moet kunnen worden.

  Aanvankelijk dacht ik aan een VPN-netwerk, maar volgens mij werkt dit niet comfortabel aangezien de database heel de tijd over en weer gestuurd wordt. Nu, de database is slechts 50MB, maar toch…

  Tweede idee was om een .NET beveiligde webapplicatie te laten ontwerpen + een webserver plaatsen in het hoofdgebouw. Probleem dat zich hier stelt is de volgende: wij zijn een onderdeel van een stadsdienst en bijgevolg gebruiken wij het netwerk van de stad. Dit netwerk is zeer streng beveiligd en laat dus geen onbekenden toe. Maar ik weet niet of dat een probleem is voor een beveiligde webapplicatie.

  Derde mogelijkheid: ik hoorde straks iemand praten over een oplossing met een D-link. Dit zou een goedkope oplossing zijn (ca 300 euro). Iemand die hierover meer weet?
  Ook had deze persoon het over een IP-sec channel of zoiets. Ik heb de term niet goed verstaan. Iemand een idee?


  Goed, laat jullie grijze hersencellen maar eens op volle toeren draaien. Ik ben benieuwd naar jullie suggesties.


  Bedankt op voorhand!
 • Ik denk dat een terminal server hier de beste oplossing is. Dit is een server waar gebruikers met behulp van remote desktop of iets dergelijks op inloggen en dus via het lokale netwerk de database kunnen openen. Hier zijn verschillende oplossingen voor, de eenvoudigste is een server op basis van Windows 2003 of 2008 en daar terminal services op activeren (hier zijn wel extra licenties voor nodig).

  Een IPsec tunnel is een vorm van een LAN-to-LAN VPN via het Internet, waarbij de data versleuteld wordt. Hier heb je inderdaad routers voor nodig die een dergelijke verbinding kunnen maken, met een publiek IP-adres op de WAN-interface van de routers (IPsec gaat in de meeste gevallen niet over NAT). Je kan uiteraard poorten open zetten op de firewall waar de terminal server achter staat, maar een IPsec VPN is veiliger.
 • kan je niet gewoon een sql connectie maken over het netwerk en lokaal een app laten draaien die connectie maakt met de remote db?
  ik snap niet waarom je de hele db over en weer zou sleuren… gewoon de query's verzenden zou toch genoeg moeten zijn?

  (ps… het zou helpen als je zegt wat voor een db het is ;-))
 • Een webapplicatie is een goede oplossing. Maar dat moet dan wel mogelijk zijn met de gebruikte software. Ik zou dan eerst eens naar php kijken, en daarmee het spul met een webbrowser benaderbaar maken. Hoef je bij de klanten niets te installeren.
 • [quote:64b376f3bb="gerben"]Een webapplicatie is een goede oplossing. Maar dat moet dan wel mogelijk zijn met de gebruikte software. Ik zou dan eerst eens naar php kijken, en daarmee het spul met een webbrowser benaderbaar maken. Hoef je bij de klanten niets te installeren.[/quote:64b376f3bb]

  Als het "a l' improviste" mag zijn, kan je ook gebruik maken van Ruby on Rails. Die hebben, met behulp van active record, een heel makkelijke methode om een database berijkbaar te maken, namelijk Scaffolding.

  zeker de moeite waard.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.