Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

gedeelde map niet toegankelijk

Anoniem
petervk
9 antwoorden
 • Ik heb mappen gedeeld op mijn desktop pc, maar vanaf mijn laptop in hetzelfde netwerk kan ik de gedeelde mappen wel zien, maar niet openen.
  Foutmelding: \\Desktop\E is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtiging …. De foutmelding dat er onvoldoende opslagruimte op de server is, is waarschijnlijk onzin, want ik gebruik geen server. Andersom, vanaf de desktop kan ik wel gedeelde mappen op de laptop openen.
  Ik heb ook naar de firewall gekeken en het IP adres heeft wel toegang. Ik ben de enige gebruiker en heb geen wachtwoorden gebruikt. Ik begrijp dus niet waarom ik geen toegangsmachtiging heb.
  :cry:
 • Als je zeker weet dat je alle benodigde instellingen correct hebt gemaakt, dan kun je overwegen de desktop pc opnieuw op te starten. Heeft bij mij eens geholpen toen ik niets anders meer wist.
 • Meldt ook nog welke Windows versies en Service Pack op die Desktop en laptop draaien. En eventueel welke firewall applicaties en versie. Check om mee te beginnen op de site van Microsoft artikel 318030 U hebt geen toegang tot gedeelde bestanden en mappen of u kunt niet bladeren naar computers in de werkgroep met behulp van Windows XP.
 • Jaap H en Jolo bedankt voor de reacties. Opnieuw opstarten was toch niet genoeg.
  Op desktop en laptop zijn beide Windows XP service pack 2 geïnstalleerd (homeversie). De communicatie is altijd goed geweest, maar op enig moment is er blijkbaar toch iets veranderd.
  Ik heb je link gevolgd en alle aangegeven oplossingen uitgevoerd: bestand en printerindeling aangezet, firewall controle. Ik heb de windows firewall uitgezet en maak gebruik van de McAfee Security Center 2008 firewall, waarbij ik bij de vertrouwde IP adressen die van de desktop, de laptop en de router gezet heb.
  Vanaf de desktop kan ik op de laptop werken maar omgekeerd niet. Ik kan gedeelde mappen ongedaan maken en andere delen en die zie ik in de netwerklocaties ook terug, dus dat gaat allemaal goed. Maar ik kan nog steeds geen toegang krijgen tot de gedeelde mappen.
 • Je moet even kijken of je de gebruiker bij de machtigingen van de map hebt toegevoegd.
  Als de gebruiker er niet bij staat dan werkt het waarschijnlijk niet.
 • Hmm, ik heb een vrijwel identiek probleem.
  Alleen heb een combinatie van Xp Professional en Vista Home premium, maar ook de Linksys.
  Altijd gewerkt, nu niet meer.
  Ik heb alles gecontroleerd. Lijkt allemaal in orde. Ik kan over en weer pingen en tracen, ook naar buiten, maar kom niet van het ene systeem op het andere. Wél kan ik mappen zien, maar kom er niet in (via Verkenner of TotalCommander.) Bestandsuitwisseling werkt dus niet.
  Mappen heb ik terug gezet naar NIET delen en vervolgens weer naar WEL delen. Computers opnieuw opgestart, maar helpt niet. Firewalls, definities gecontroleerd, maar die laten volgens het log de aanvragen door (anders zou ik waarschijnlijk ook de mappen niet kunnen zien !) Toch de Firewalls uitgeschakeld. Helpt ook niet.
  Nou heb ik recent beide systemen geupdated. (SP3 op de de XPmachine en de gewone updates op het Vista systeem, maar nog niet SP1), maar of het daar iets mee te maken heeft? Dan zouden er toch veel meer soortgelijke klachten moeten zijn en ik heb ondanks wat googlen niets gevonden.
  Graag advies.
 • Wellicht staat er iets bruikbaars in deze topic op breekpunt http://forums.breekpunt.nl/forums/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=40535
 • [quote:4fd9376c35="jolo"]Wellicht staat er iets bruikbaars in deze topic op breekpunt http://forums.breekpunt.nl/forums/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=40535[/quote:4fd9376c35]

  Bedankt voor de tip, maar het helpt niet. Alles stap voor stap nagelopen.
  Gisteravond werkte nog niets. Vreemde is dat ik nu, na het (weer) opnieuw opstarten van het XP-systeem wel in één van de mappen op het Vista systeem kan kijken en ook bestanden kan overzetten.
  Maar in andere -soortgelijke en op dezelfde manier gedefinieerd tav gebruikersrechten - mappen, lukt het niet.
  Van de Vista-machine naar de XP kom ik, noch met Totalcommander noch met Verkenner, daar binnen.
  Zoals gezegd kan ik wel over en weer pingen en tracen.
  Ik heb de DNS-caches ook al eens geflushed, maar ook dat hielp niets (zou ook niet weten waarom wel als ik gewoon met zowel IP als met systeemnaam kan pingen).
  Dus….we puzzelen nog even.
 • Beste mensen,
  Bedankt voor jullie tips. Welke tip precies geholpen heeft weet ik niet, maar ik heb alles uitgeprobeerd en na opnieuw opstarten…. Deed ie het weer :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.