Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

PC's zien elkaar niet

Anoniem
dieltjes
13 antwoorden
 • Ik zit met een raadsel waar ik maar niet de vinger achter kan krijgen. Maar laat ik eerst de situatie schetsen…

  Ik heb een Internet (ADSL) verbinding mbv wat ze hier in Frankrijk een "box" noemen. Een modem/router, dus. Die heeft het IP-adres 192.168.0.254 en geeft aan de aangesloten PC's IP-adressen uit in de reeks 192.168.0.10-50
  De box is aangesloten op een switch waaraan ook de beide PC's hangen.

  Op de eerste PC draait Windows XP Home SP3 met de standaard Windows Firewall. IP-adres is 192.168.0.10 en heeft de naam THUIS1 in de werkgroep THUIS. De gateway heeft adres 192.168.0.254

  Op de tweede PC draait Windows Vista Premium SP1 met de COMODO firewall. IP-adres: 192.168.0.11, naam THUIS2, wg THUIS, gw 192.168.0.254
  Aan deze PC hangt een printer die ik vanuit de andere PC zou willen gebruiken.

  Vanuit beide PC's kan ik zonder problemen het Internet op. En ze kunnen elkaar ook obv het IP-adres pingen. Maar…

  Als ik de printer of bestanden wil delen, kennen ze elkaar niet!…
  Op de PC met XP geeft de Wizard Printer toevoegen de melding "Kan geen verbinding met de printer maken" als ik de printer \\THUIS2\PRT toe wil voegen.
  En als ik op de Vista PC refereer aan de gedeelde map \\THUIS1\SHAREMAP is die niet toegankelijk en heb ik (vlg Windows) mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron.

  Het netwerkcentrum op de Vista PC toont het volgende beeeld:
  THUIS2 ==== THUIS ==== Internet
  Als ik vraag om een volledig overzicht, krijg ik:
  THUIS2 ==== Gateway ==== Internet
  Het netwerk is "particulier" en heet THUIS
  Bij "Delen en verkennen" staan netwerkdetectie, bestanden delen en printers delen INgeschakeld en de rest (openbare mappen, wachtwoord beveiligd en media) UIT.

  Ik heb het vermoeden dat ik iets fundamenteels over het hoofd zie. Ik heb al een behoorlijk aantal soortgelijke threads in dit forum bekeken maar heb geen identieke kunnen vinden en hetgeen ik geprobeerd heb heeft geen oplossing geboden.

  Wie het weet mag het zeggen.
 • Wellicht kan de XP-PC de printer niet zien, omdat hij aan een Vista-PC hangt? Als je de printer aan de XP-PC hangt en op die PC deelt, ziet de Vista-machine 'm dan wel?
 • Ik denk dat de comodo firewall roet in het eten strooit. Deinstalleer die eens, reboot en test je netwerk.
 • Ik had de PC's even uitgezet en dat was kennelijk nodig om één (of meer) van de wijzigingen die ik had aangebracht hun uitwerking te geven. Niet dat nu álles OK is…

  Ik weet dus niet wélke wijziging heeft gewerkt. Ik weet niet eens meer zeker wát ik allemaal geprobeerd heb, maar in ieder geval het volgende:

  - op beide PC's NetBIOS via TCP/IP ingeschakeld
  - op de beide PC's dezelfde gebruiker met hetzelfde wachtwoord gedefinieerd
  - op de PC met XP de Computer Browser en Server services gestart en op automatisch gezet (die waren toentertijd uitgeschakeld omdat ik geen thuisnetwerk had :oops: )

  Wat ik ook nog geprobeerd heb, maar niets uithaalde:
  - LLTD gedownload, maar de installer zei dat die al aanwezig was (waarschijnlijk zit die in SP3)
  - COMODO firewall uitgeschakeld (niet verwijderd) en vervolgens zowel mét als zonder de Windows Firewall geprobeerd

  OK… nu is de situatie als volgt:
  - de PC's zien elkaar!
  - ik kan vanuit de PC met XP printen op de printer die aan de Vista PC hangt (daarmee is de helft van mijn problemen opgelost)
  - ik kan wél vanuit de PC met XP bij de gedeelde mapen op de Vista PC komen, maar…
  - niet vanaf de Vista PC bij de mappen op de PC met XP ("u hebt mogelijk niet de juiste machtigingen";)

  Dat laatste is jammer (en ik zou ook eigenlijk wel willen weten hoe dat moet worden opgelost), maar ik kan de benodigde bestanden nu natuurlijk wel onder XP in de gedeelde map van Vista zetten en ze daar oppikken. Dat is soms een beetje omslachtig, maar beter dan helemaal niet of klojen met USB-sticks.

  Ik denk dat het handig zou zijn als er een full-proof (en ook fool-proof) checklist kwam om dit soort XP/Vista netwerk-problemen op te lossen. Voelt iemand zich geroepen?
 • {quote}niet vanaf de Vista PC bij de mappen op de PC met XP ("u hebt mogelijk niet de juiste machtigingen{/unquote}

  Als je nu op de share rechtsklikt op de xp machine en dan delen en beveiliging. Daar kun je machtigingen instellen.
 • Uhhh… er ontgaat me geloof ik het eea… als ik rechtsklik op de te delen map, kan ik idd kiezen voor Delen en beveiliging… Maar daar zie ik maar 2 vakken: (1) Delen en beveiliging: lokaal (waar verteld wordt dat je de zaak moet slepen naar Gedeelde documenten), en (2) Delen en beveiliging: het netwerk, waar je aanvinkt dat van die map een gedeelde netwerkmap gemaakt moet worden en je evt een Share-naam op kunt geven. Verder kan je daar nog opgeven dat Netwerkgebruikers mijn bestanden mogen wijzigen.

  Dus niets over het instellen van machtigingen.
 • O ja sorry.. XP home, dus simple filesharing alleen.. (inderdaad mis je dan het tapblad om rechten/machtigingen toe te wijzen)

  Zet anders eens het gast account aan en probeer weer
 • Ik heb op XP het Gast-account ingeschakeld, maar dat maakt geen verschil.

  Overigens zei ik dat met het bereikbaar worden van de printer de helft van mijn problemen waren opgelost, maar dat had ook anders kunnen zijn. Ik sprak net n.l. een kennis en die heeft hetzelfde probleem en is nu ook op hetzelfde punt aangeland… vanuit XP kan hij bij de printer en files op Vista komen, maar omgekeerd niet. Het vervelende is dat zijn Vista-PC een laptop is, zodat hij die op de printer aan moet sluiten als er vanuit XP geprint moet worden. Niet echt een ideale situatie.

  Wij vroegen ons overigens af of er nog iets gedaan kan worden met de mysterieuze zin "Onvoldoende opslagruimte op de server beschikbaar om deze opdracht te verwerken" bij de "niet de juiste machtigingen"-foutboodschap? Zou dat kunnen slaan op de Server service? En hoe geef je die dan meer opslagruimte? (ik heb nl zát)

  En heeft het nog zin om te kijken of het wat uitmaakt als je COMODO écht de-installeert? Bij het testen van de firewall's heb ik die nl alleen maar uitgeschakeld.

  Ik zal sowieso nog eens door het forum lopen om te kijken of er wellicht tóch threads zijn die meer lijken op de situatie die ik nú heb.
 • Toch nog een paar dingetjes geprobeerd…

  (1) op beide machines NetBEUI geïnstalleerd, maar zonder resultaat. Dus weer verwijderd.

  (2) op de Vista machine draaide LLTD al, maar de installatie op XP was mislukt omdat daar SP3 was geïnstalleerd. Dus… SP3 verwijderd, en toen kon ik LLTD wél installeren en als protocol toevoegen.

  Maar het resultaat is teleurstellend…
  - onder Windows XP zie ik bij Volledig netwerk wel de werkgroep THUIS, maar als ik dat in de Verkenner selecteer duurt het een hele tijd voordat me verteld wordt dat THUIS niet toegankelijk is. "U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen…". Verder nog een mysterieuze mededeling "De lijst met servers voor deze werkgroep is momenteel niet beschikbaar".
  Overigens wordt in de mappenboom van de Verkenner wél de andere machine THUIS2 getoond en die kan ik via die weg ook benaderen.
  - onder Windows Vista wordt bij het netwerk ook alleen maar THUIS2 (die machine zélf, dus) getoond. Als ik het adres \\THUIS1\deelmap opvraag, komt weer de bekende "niet de juiste machtigingen" boodschap.

  We kunnen dus concluderen dat het toevoegen van LLTD de zaak verslechterd heeft, en wat mij betreft is het alleen maar raadselachtiger geworden.

  Iemand nog een goed idee?
 • Nog gekker…

  Als ik vroeger (gisteren, dus) vanuit het Netwerkcentrum om een volledig overzicht van het netwerk vroeg, kreeg ik een plaatje als dit:
  THUIS2 ==== gateway ===== Internet
  met nog eoa mededeling dat niet alles (THUIS1) getoond kon worden.

  Als ik daar nu om vraag, krijg ik:
  THUIS2 ====== switch ===== gateway ===== Internet
  |
  |
  THUIS1 ===

  Maw… precies zoals het is! (de verticale strepen | dus meer naar rechts)

  Let wel… het is nog steeds zó dat THUIS1 (XP) op geen van beide PC's als zodanig bereikt kan worden!!

  Als je het snapt, mag je het zeggen.
 • [quote:3fb4978adf="dieltjes"]op beide machines NetBEUI geïnstalleerd, maar zonder resultaat. Dus weer verwijderd.[/quote:3fb4978adf] Daar heb dat protocol niet voor nodig.
  [quote:3fb4978adf="dieltjes"]op de Vista machine draaide LLTD al, maar de installatie op XP was mislukt omdat daar SP3 was geïnstalleerd. [/quote:3fb4978adf] Wellicht zou je daarover op de site van Microsoft artikel 922120 kunnen checken http://support.microsoft.com/kb/922120
 • [quote:0f3beb2d1c]Daar heb dat protocol niet voor nodig.[/quote:0f3beb2d1c]
  Ik had er ook niets van verwacht. Het was eigenlijk meer een kwestie van "Windows doet niet normaal, dus laat ik ook eens gek doen".
  [quote:0f3beb2d1c]Wellicht zou je daarover op de site van Microsoft artikel 922120 kunnen checken http://support.microsoft.com/kb/922120[/quote:0f3beb2d1c]
  Daar had ik de aanwijzing en download-link ook vandaan gehaald. Maar de installatie werd afgebroken met de mededeling dat die update niet bedoeld was voor het aanwezige service pack (toen SP3). LLTD zou ook eigenlijk in SP3 moeten zitten, maar ik kon dat protocol niet toevoegen ic aanvinken.
 • Wellicht zou je op de site van Microsoft deze info kunnen checken over onderwerp Windows Vista en uw netwerk http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/howto/vista/netwerk.aspx Verder denk ik dat het delen van een map het makkelijkst is, wanneer je op beide PC's twee dezelfde accounts aanmaakt. Dus op beide PC's een account met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.