Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Een nieuwe laptop op een beveiligd netwerk aansluiten.

Anoniem
Phaldmmor
14 antwoorden
 • Sinds ruim een jaar heeft m'n dochter een laptop die we hebben aangesloten op draadloos internet. Dit hebben we gedaan middels een beveiligde aansluiting.

  M'n zoon heeft nu ook een eigen laptop gekocht, en wil ook op dat draadloze internet aangesloten worden. Via Configuratiescherm en Netwerkcentrum kunnen we wel zien welke netwerken allemaal bereikbaar zijn, maar we kunnen niet inloggen op ons eigen draadloos internet omdat dat een beveiligde verbinding heeft.

  Hoe kan ik de laptop verbonden krijgen met m'n eigen draadloos internet?
 • Hiervoor heb je de WEP/WPA/WPA2 sleutel van je router nodig. Deze kun je vinden door in te loggen op je router via een adres als 192.168.0.1 of 192.168.1.1. Dit verschilt echter per router. Vraag 'm even op via start > uitvoeren > cmd [enter] > ipconfig. Het adres achter "Standaardgateway" is het adres van je router.
 • opdracht moet zijn cmd ipv cms
 • [quote:04458f7d74="derkdejong"]opdracht moet zijn cmd ipv cms[/quote:04458f7d74]Inderdaad, typevoutje. Bedankt voor de correctie.
 • Tot zover gaat alles goed. Ik ben op de site van de router gekomen , en heb daar allerlei codes, namen en getallen zien staan.

  Onder de noemer WPA/WPA2 heb ik een sleutel van 32 cijfers/letters gevonden. Ik heb deze nu ingevoerd op de laptop van m'n zoon, maar toch maakt deze geen verbinding.

  Wat doe ik verkeerd, of moet ik anders doen?
 • hangt een beetje van het merk/type af of je die sleutel daar te zien krijgt!
  doorgaans zie je een menu-item wireless, met een onderverdeling in items om macfilters, wep- of wpa-sleutels toe te passen.
  maar zoals gezegd: meestal moet je de sleutel ergens op een papiertje hebben. vind je hem niet: dan even de boel opnieuw in stellen met een nieuwe sleutel (ook even op de nadere pcs dan ook, uiteraard!)
 • Hieronder nog een paar linkjes met informatie over draadloze netwerken en het installeren daarvan:
  http://www.schoonepc.nl/instal/netwerk.html
  http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/draadloos_netwerk_installeren/1
  http://www.techzine.nl/tutorials/238/Draadloos-netwerk-instellen.html
 • is niemeer als de key ingeven en verbonden :D alleen moet ge de key wel kennen natuurlijik
 • Wouter, wellicht handig als je de rest van het topic ook even leest en niet alleen de beginpost. Dit voegt namelijk weinig toe.
 • Sommige draadloze spullen hebben liever dat je hun tool gebruikt ipv de standaard windwos draadloze netwerktool; Asus is zo eentje, er zijn er vast meer…
  Soms moet je de 32 bits invullen maar soms ook gewoon het wachtwoord….
  Is de router nog met het MAC adres beveiligd, dan moet je het MAC adres van jouw zoon nog aan de lijst in de router toevoegen.
  Tja, soms is de firmware een beetje minnetjes…. dan helpt een update. Let op: lees eerst alles goed.
  Van dit laatste geval heb ik gisteren nog iemand mee geholpen, dus zeg niet dat het niet kan….
 • Als ik inlog op de webpagina van m'n router, kan ik daar de gegevens bij "wireless"uitlezen. Ook zie ik daar het radius password, de sleutel van 32 letters/cijfers staan.
  Kan ik deze sleutel nu eigenhandig veranderen, en deze veranderde sleutel ook bij beide laptops invoeren? En zo ja, waar moet deze nieuwe sleutel aan voldoen om geaccepteerd te worden?
 • staat in de handleiding, neem ik aan…
  (als je dit niet weet, hoe doe je het dan bij die andere laptop?)
 • Bij de andere laptop heb ik hulp gehad van een kennis. Deze heb ik nu niet bij de hand zodat ik het eerst eigenhandig wil proberen.
  Vandaar ook deze vraag. En daarnaast natuurlijk het feit dat de laptop van m'n dochter nu goed werkt, en ik straks niet met 2 laptops wil zitten die geen internet meer hebben. (anders straks :evil: :evil: )
 • tip: gebruik een aanteken schriftje voor dit soort zaken hoe en wat erin gesteld moet worden… je hebt niet altijd een kennis bij de hand en… mensen zoals jij met weinig ervaring kunnen de vraag ook niet altijd goed op het forum krijgen. Je herkent nl de zaken niet die belangrijk zijn en mogelijk verkeerd staan. Dus vandaar dit uithoren om er achter te komen wat het nu is….

  PS: zo ben ik zelf ook ooit begonnen, ook een oude pc eens mee oefenen om alles in orde te krijgen is een prima actie. Het is nu eenmaal niet altijd plug en play, hoe mooi ze het ook vertellen; een instelling verkeerd en daar ga je….. en dat is bijna niet in handleidingen op te vangen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.