Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Door de draadloze router bomen het netwerkbos niet meer zien

Anoniem
Edmond Varwijk
3 antwoorden
 • Nu er binnen korte tijd twee laptops hun intrede doen in ons gezin, heb ik besloten om onder mijn steen vandaan te kruipen en ook maar eens op de draadloze tour te gaan. Het valt me echter nog niet mee om een goede draadloze router / acces point (is dat hetzelfde?) te kiezen. Mijn grootste probleem zit in het feit dat ik door de routerbomen het netwerkbos niet meer zie. Oftewel, als ik zo eens rond kijk zie ik honderden verschillende routers die voor mij als leek slechts marginaal verschillen of er qua specificaties zelfs helemaal hetzelfde uit lijken te zien. Hoe kies ik daar dat model uit dat ik nodig heb? Waar moet ik op letten?

  Misschien is het handig als ik er wat informatie over onze thuissituatie bij geef.
  We hebben een internet aansluiting via de kabel en dientengevolge een kabelmodem in de meterkast staan. Ik neem maar even aan dat daarachter die draadloze router of accespoint komt te staan.
  De componenten die daar weer aan komen te hangen zijn:
  Een netwerk schijf/NAS (via UTP kabel)
  Een iMac G5 (via UTP kabel)
  Twee PC's (via UTP kabel)
  Twee laptops (draadloos)

  Het zal duidelijk zijn dat we dit alles binnenhuis willen houden en geen buren op ons netwerk willen, maar een collega die met zijn laptop op bezoek is moet wel zonder problemen internet op kunnen. DHCP functionaliteit is dus wel gewenst.

  Uiteraard dient er op elke computer internet voorhanden te zijn.
  Verder willen we in de toekomst kunnen filesharen, alsook vanaf elke computer de netwerkschjf benaderen. Verdere netwerk wensen hebben we niet.

  Punt is dus: hoe zoek ik daar een goeie draadloze router / acces point bij?
  Natuurlijk zijn tips over merken en modellen van harte welkom. Maar ik ben ook erg blij met tips over waar op te letten en wat belangrijk is.
 • Dit kan volgens mij wel met elke router.

  Ik zou een 802.11[u:82305441b3]n[/u:82305441b3] router nemen. Dat is het snelste/meeste bereik en backwards compatible met b/g netwerkadapters. Misschien dat je in je laptops ook al wel een n-adapter hebt zitten, dan is een n-router zeker aan te raden.

  Volgens mij hebben de meeste routers wel 4 UTP poorten, dus dat is voor nu voldoende.

  Je router komt inderdaad achter je modem.

  DHCP lijkt mij ook standaard aanwezig op elke router(?) en verder is er altijd wel een encryptie/wachtwoordfunctie.

  Modellen, etc weet ik niet. Maar je kan nu wel op zoek naar een n-router en eventueel een lijstje van je gevonden routers posten.

  EDIT: ouder artikel, maar zeker nuttig ter orientatie
  http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Test-artikel/Acht-802.11n-routers-getest.htm
 • in de huidige computer!Totaal staat een grote vergelijking van de routers/wap die nu in de handel zijn.

  Tegelijk, als ik het zo hoor. Waarom kies je niet voor Powerline? Netwerken via het stroomnetwerk. Werkt binnenshuis prima en op elke plek waar een stopcontact is.

  Ik heb onlangs deze PLA400 getest en die bevielen mij goed. Bovendien komt er binnenkort een stopcontactmodel van (dus meer in vorm tradionele verstekkerdoos, die je in het stopcontact drukt en waar je dan weer een andere stekker in kunt steken). Je zou iedere notebook adapter van zo een ding kunnen voorzien en je bent klaar.

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.