Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Subnetting

Anoniem
Sellis
11 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  ben bezig met mijn MS certificering en toe aan "Network Infrastructure". Bij het definiëren van subnets word ik in verwarring gebracht aangezien er bronnen zijn die zeggen dat je vooral niet moet vergeten om van het totaal aantal subnets er twee af te halen (vanwege het feit dat allemaal nullen en/of enen niet mogen), terwijl een andere bron beweert dat dit niet meer geldt.
  De eerste bron meldt ook dat MS juist in het examen test of je dit soort dingen weet en dus toepast of niet.

  Kortom de vraag: klopt het dat je nog steeds 2 van het totale aantal subnets af moet halen? Of is dat inderdaad achterhaald?

  Ben benieuwd naar jullie reactie.
 • Deze .doc even doornemen?
  http://www.xs4all.nl/~itbg077/studieavond/IP/Uitleg%20TCP.doc
 • beste Peter,

  Dank voor je meedenken. Ik heb je document gelezen, maar met alle respect: naast een aantal spel en stijlfouten, rammelt je verhaal hier en daar. Bovendien komt nergens in de tekst een antwoord op mijn vraag naar voren.

  Iemand anders die hier een duidelijk antwoord op kan geven? Wordt er in de MS examens wel of niet gerekend met een substractie van 2 in de berekening van het aantal subnets?
 • Om het aantal bruikbare IP-adressen in een subnet te bepalen moet je inderdaad twee aftrekken van het totaal aantal IP-adressen in een subnet. Dit komt doordat je het netwerkadres en het broadcastadres niet kunt gebruiken om toe te wijzen aan een host. In het netwerkadres zijn alle bits in het host-gedeelte allemaal 0 en in het broadcastadres zijn alle bits in het host-gedeelte allemaal 1.

  Een voorbeeld: in het subnet 192.168.1.0/24 zitten 256 IP-adressen (192.168.1.0 t/m 192.168.1.255). Hiervan zijn het eerste (netwerkadres) en het laatste (broadcastadres) niet bruikbaar, dus in totaal kun je 254 IP-adressen in dit subnet uitdelen aan hosts.

  De algemene regel is: 2^n-2 waarbij n staat voor het aantal bits in het host-gedeelte van het IP-subnet.
 • Snap ik helemaal. Bij het berekenen van IP adressen reeks in het Host-ID klopt dat ook. De vraag is moet die -2 gebruikt worden bij de bepaling van het aantal subnetten. Ik heb zowel de uitleg bekeken van een instructievideo van Career Academy (waarin ze duidelijk aangeven dat MS in hun examen rekening houden met het feit dat je 2^n-2 als regel volgt) en die van CBT Nuggets (waarin aangegeven wordt dat het vroeger zo was en nu niet meer en dus alleen 2^n gebruiken en niet -2).

  Vraag is dus: wie spreekt de waarheid en hoe rekent MS tijdens de examens?
 • Voor het bepalen van het aantal subnetten geldt die -2 regel uiteraard niet, dat geldt alleen voor het bepalen van het aantal bruikbare IP-adressen binnen een subnet.
 • [quote:716c41137e="Leo S"]Voor het bepalen van het aantal subnetten geldt die -2 regel uiteraard niet, dat geldt alleen voor het bepalen van het aantal bruikbare IP-adressen binnen een subnet.[/quote:716c41137e]
  Je geeft aan dat het 'uiteraard' niet zo is. Waarom geeft de MOC (Microsoft Official Course) en de videoinstructie van Career Academy dat dan heel expliciet wel aan? Zij zeggen juist: "Vergeet niet die 2 eraf te halen. Tijdens het examen zal Microsoft daar juist tegenaan gaan zitten. Zo in de trant van: je wilt 7 subnetten. Normaal gesproken gebruik je dus 3 bits (2^3=8 ). Dat zou dus voldoende moeten zijn. echter als die -2 er nog af moeten is het dus niet genoeg en moet je 4 bits nemen. Nogmaals: dat geven ze dus expliciet aan.

  Net zoals jij zeggen anderen (internet, etc) dat het dus niet nodig is.
  Ik ga ook maar eens navragen bij de trainer (New Horizons) wat zij ervan vinden. Wel grappig dat er dus echt twee meningen over bestaan.
 • Als je die 2 eraf moet halen bij het bepalen van de hoeveelheid subnetten zou dat betekenen dat je het netwerk 192.168.1.0/24 niet kan verdelen in de twee subnetten 192.168.1.0/25 en 192.168.1.128/25. Dat zou natuurlijk heel raar zijn….
 • Klopt, bij een C klasse is dat dan anders volgens de ' deskundigen'. Dit is dan ook geen classfull, maar een classless subnet en dan hoef je die 2 er niet af te halen.

  Ik snap het zo langzamerhand zelf ook niet meer. Volgende week maar eens een mailtje naar NewHorizons. Zij moeten het toch weten ….
 • Ben je al wat verder gekomen? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het antwoord van New Horizons…
 • Nee, ik heb nog een stukje stof voor mijn kiezen en die wil ik eerst doornemen. Dan verzamel ik de vragen en stuur die in één keer. Uiteraard post ik het antwoord hier.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.