Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

twee computers met elkaar verbinden

Anoniem
Charles-98
16 antwoorden
 • Mijn vraag is eigenlijk heel simpel, maar ik heb er totaal geen verstand van.
  Kan ik mijn pc's met elkaar verbinden en zo ja, op welke wijze. Het zou mooi zijn als het draadloos kan, maar dat is zeker geen must.
  Punt is dat mijn laptoppie geen XP aankan gezien de systeemeisen. En mijn desktop heeft internetaansluiting middels een USB-KPN modem (mobiel internet).
  Dus is mijn wens dat ik ook op mijn schootcomputertje internet heb, via de desktop-pc :)

  Wat zijn de mogelijkheden? Nogmaals, ik heb totaal geen kennis van zaken hiervan en zal er derhalve meer uitgelegd moeten worden wat en hoe.
 • Het is zeker mogelijk om Windows 98 SE en Windows XP samen in een netwerk met elkaar te laten communiceren. Een kwestie van twee netwerkkaartjes en een cross-wire UTP- of ethernetkabel. Of, om op de toekomst voorbereid te zijn, een 5-poorts hubje en twee gewone UTP-kabels.

  Geef beide pc's een plekje in dezelfde werkgroep (domeinserver is niet nodig). Alle benodigde instellingen kunt u maken onder de eigenschappen van de netwerkverbindingen. Ik zou dit netwerk zelf echter niet in elkaar schroeven met Windows 98 SE als server - en dat is nodig als u daar de internetverbinding op laat binnen komen. XP is een stuk makkelijker te configureren als netwerkserver dan 98SE. XP heeft een ingebouwde firewall, standaard internet connection sharing en hoeft niet telkens opnieuw opgestart worden als u netwerkinstellingen wijzigt. Windows 98 SE werkt daarentegen een stuk stroever. Het is eenvoudiger om de XP-machine een extra netwerkkaartje te geven voor de internet-verbinding (als u tenminste kabel of ADSL heeft) en dat systeem vervolgens als DHCP-server in te stellen.

  Wil je het liever draadloos dan kan je hieronder wat meer van vernemen.

  1- Netwerkkaart installeren
  In eerste instantie moet je natuurlijk een draadloze netwerkkaart in je pc's installeren. Zowat alle laptops hebben tegenwoordig zo'n exemplaar ingebouwd, die je meestal heel eenvoudig kan activeren door bijvoorbeeld een
  knopje in te drukken. Zelf zo'n netwerkkaart installeren is ook niet zo moeilijk, maar de precieze werkwijze verschilt bij elk merk of model. In veel gevallen hoef je alleen maar de bijhorende cd op te starten en de instructies van een wizard te volgen. Op een bepaald moment moetje dan de draadloze adapter inpluggen, waarna Windows die normaal gezien automatisch oppikt en met be­hulp van de Wizard NIEUWE HARDWARE TOEVOEGEN de nodige drivers instal­leert. Om na te gaan of de installatie gelukt is, klik je met de rech­termuisknop op DEZE COMPUTER en kies je EIGENSCHAPPEN. Druk op het tabblad HARDWARE op de knop APPARAATBEHEER. Klik het plusje aan naast NETWERKADAPTERS: je ingeplugde netwerkkaart hoort hier te verschij­nen, zonder geel uitroepteken.

  2- Netwerkkaart configurern (host)
  Begin alvast met de hostcomputer, de pc die via een kabel met het internet verbonden is. Ga naar het CONFIGURATIESCHERM en selecteer NET­WERKVERBINDINGEN. Klik met de rechtermuisknop op je draadloze verbinding en kies EIGENSCHAPPEN. Open het tabblad DRAADLOZE NETWERKEN. Verschijnt dat tabblad niet, dan heeft de software die bij de adapter stak wellicht het heft in eigen handen genomen. In dat geval start je die software op en ga je op zoek naar een optie die de Windows Wireless Zero Config(uration utility) activeert. Wij gebruiken - in deze workshop - liever de Windows­tool, omdat die bij elke gebruiker hetzelfde is. Zorg dat er op dit tabblad een vinkje is geplaatst bij DRAADLOOS NETWERK AUTOMATISCH CONFIGUREREN en druk vervolgens op de knop TOEVOEGEN. Geef een ge­schikte netwerknaam (SSID) in en kies bij GEGEVENSCODERING voorlopig UITGESCHAKELD. Stip onderaan de optie DIT IS EEN COMPUTER-NAAR-COMPUTER NETWERK [ ••• ] aan - een zogenaamd ad hoc netwerkje, in tegenstelling tot een infrastructure netwerk, dat zich van een draadloze router/toe­gangspunt bedient - en bevestig met OK (tweemaal).

  3- Netwerk instellen
  Wij blijven nog even bij de host-pc. Ga naar de Windows START-knop en kies achtereenvolgens ALLE PROGRAMMA's, BUREAU-ACCESSOIRES, COMMUNICATIE, WIZARD NETWERK INSTELLEN, Dat is namelijk de beste manier om snel alle opties voor het opzetten van ons netwerkje correct in te stellen, inclu­sief het delen van de internetverbinding en het delen van bestanden. Zodra de wizard is opgestart, druk je op VOLGENDE. Kies in het venster van de verbindingsmethode de bovenste optie: Dm COMPUTER MAAKT RECHT­STREEKS VERBINDING MET HET INTERNET. DE ANDERE COMPUTERS IN MIJN NETWERK MAKEN VIA DEZE COMPUTER VERBINDING MET HET INTERNET. Hierdoor activeer je ICS, wat staat voor 'Internet Connection Sharing'. Bevestig met VOLGENDE. Selec­teer nu de bekabelde(!) LAN-verbinding uit het lijstje en druk nogmaals op VOLGENDE. Daarna plaats je een vinkje bij je draad­loze netwerkverbinding en kies je alweer VOLGENDE. Voer een geschikte omschrijving in voor je pc, evenals een unieke computernaam. Bevestig met VOLGENOE. Vul een werkgroepnaam in. Druk op VOLGENDE en stip BE­STANDS- EN PRINTERDElING INSCHAKELEN aan - tenzij je deze functie niet nodig hebt. Alweer een druk op VOLGENDE (tweemaal), en de wizard stelt nu alle opties correct in. Na afloop kan je eventueel een speciale netwerkdis­kette laten aanmaken, maar dat is niet noodzakelijk.

  4- Netwerkkaart configureren (andere pc)
  Over nu naar de andere pc van je ad hoc-netwerkje. Ook daar moet je natuurlijk eerst een draadloze netwerkadapter aansluiten en activeren (zie stap 1). Meteen daarna zal die via een pop-upvenstertje te kennen geven dat hij een draadloos netwerk heeft aangetroffen. Desnoods klik je met de rechtermuisknop op het bewuste verbindingsicoontje en kies je DRAADLOZE NETWERKEN WEERGEVEN. Selecteer de verbinding en druk op de knop VERBINDING MAKEN. Start nu ook op deze pc de WIZARD NETWERK INSTElLEN op, of maak gebruik van de netwerkdiskette (zie stap 3) waarop je dan netsetup.exe opstart. Let erop dat je op deze computer de tweede verbindingsmethode selecteert (DEZE COMPUTER MAAKT VERBINDING MET HET INTERNET VIA EEN GATEWAY IN MIJN HUIS OF VIA EEN AN­DERE COMPUTER IN MIJN NETWERK). Vul ook hier een unieke computernaam in, maar zorg ervoor dat je dezelfde werkgroepnaam gebruikt. Schakel (eventueel) BESTANDS- EN PRINTERDElING in. Na afloop kan je met de andere pc communiceren, het internet opgaan en bestanden uitwisselen. Zorg wel dat je firewall geen spelbreker is.

  5- Verbinding versleutelen (host)
  De verbinding werkt? Prima, dan sta je nog voor een laatste op-
  dracht: je draadloze netwerkver­binding beveiligen - tegen mee­surfende buren bijvoorbeeld. De beste manier om dat te doen, is door je connectie te versleutelen met behulp van WPA (WiFi Protected Access) of eventueel met WEP (Wired Equivalent Privacy), als een van je draadloze adapters WPA niet ondersteunt. Wij tonen hier hoe je binnen Windows XP WEP inschakelt. Ga opnieuw naar je host-pc en roep het EIGENSCHAPPEN- venster van je draadloze netwerk-verbinding op. Selecteer het bewuste netwerk op het tabblad DRAADLOZE NETWERKEN en druk op de knop EIGENSCHAPPEN. Op het tabblad KOPPELING selecteer je bij GEGEVENS­CODERING dit keer WEP (in tegenstelling tot stap 2). Verwijder het vinkje bij DE SLEUTEL WORDT AUTOMATISCH TOEGEWEZEN en vul bij (BEVESTIG DE) NETWERKSLEUTEL tweemaal een identiek wachtwoord in van telkens 13 tekens. Bevestig met OK (tweemaal).

  6- Versleutelde verbinding maken.
  Nu moet je natuurlijk nog de andere pc's uit je ad hoc-netwerkje dui­delijk maken hoe ze dit versleuteld netwerkje op kunnen. Start die pc('s) bij voorkeur eerst opnieuw op en laat de netwerkadapter vervol­gens nog eens naar draadloze netwerkjes speuren. Die pikt even later je - versleutelde - netwerkje op, en nadat je exact hetzelfde wacht­woord hebt ingetikt, krijg je automatisch weer verbinding met je netwerk. Alleen gebeurt dat dit keer op een veiliger manier. Een draadloze ad hoc-verbinding met behulp van ICS is dus absoluut mogelijk, maar je zal ongetwijfeld snel merken dat er niets gaat boven het gemak van een (draadloos) netwerkje met behulp van een router.
 • Dat is een wel heel uitgebreide handleiding waarvoor mijn dank. Echter, helemaal volgen lukt me helaas niet.
  Mijn XP-computer heeft -zoals in mijn vraagstelling reeds gezegd- geen internetaansluiting middels (netwerk)kabel maar in de vorm van een USB-stick wat in feite een datamodem is;
  KPN Mobiel Breedband Internet heet het voluit.
  Wel heeft de desktop een, nu ongebruikte, netwerkaansluiting die ik zou kunnen gebruiken voor het beoogde doel.
  Mijn laptoppie heeft zoiets niet, wellicht op te lossen met een zgn insteekkkaart.

  Als ik in winkels informeer naar draadloze oplossingen, dan zou dit alleen kunnen in combinatie met een router, en nee die heb ik dus niet.
  Voor mijn W98SE laptop heb ik zo'n insteekkaartje t.b.v. wifi. Dat gebruik ik nu alleen wanneer ik bij familie ben zodat ik aldaar gebruik kan maken van het bij hun aanwezige draadloos netwerk.
 • Er zijn een aantal oplossingen. Omdat je een Wifi kaartje hebt voor de 98SE PC, zou je internet delen via een Wifi kaartje op de XP machine kunnen maken. De XP machine moet dan internet delen gaan ondersteunen. Dat gaat botsten wanneer de KPN module een specifiek IP adres moet hebben. Een vaste verbinding kan ook, alleen dan moet de XP als de 98SE machine wel over een netwerkkabel beschikken. Verder heb je dan nog een cross kabel nodig. Wat de handigste oplossing is, dat weet ik niet. Ligt een beetje aan je eigen handigheid en de wens of je draadloos wil of niet. Ik weet niet of de KPN internet oplossing botst met WIndows delen.
 • Beste Hans. Hoe kan ik te weten komen of de KPN module een specifiek adres gebruikt zoals door jou bedoeld? Neem aan dat het een intern Windows IP-adres bedoeld wordt?

  Een bedrade oplossing is ook goed mogelijk hoor. Dan zou ik dus een netwerkkaartje (insteekkkaart) nodig hebben voor de HP OmniBook en een zgn cross kabel. Dat is alles als ik het goed begrijp?
 • Met een utp insteekkaart in de laptop is het eenvoudigst.
  De computer met internet instellen als volgt. Zorg dat de internet verbinding aktief is! Vraag met ipconfig /all even gegevens op en schrijf de gevonden dns server(s) op.
  Ga nu naar netwerkomgeving en vraag eigenschappen van de LAN verbinding op, dan tcp/ip -> eigenschappen en geef vast IP op 192.168.0.1 / gatway {leeg laten} / DNS invullen wat je met ipconfig hebt gevonden. Dan OK. Nu recht klikken op deze lan verbinding en op delen zetten.

  Dan de laptop. eigenschappen, tcp/ip en vast ip 192.168.0.2 / gatway 192.168.0.1 / dns {die je gevonden hebt met ipconfig}

  De verbindingkabel tussen beiden moet crosslink type zijn.
 • Dank je Peter. Het lijkt me duidelijk wat ik moet kopen en hoe ik het daarna moet instellen.

  In elk geval aan allen mijn dank voor de gegeven oplossingen.
 • Voor internet delen zijn vaste IP adressen ed niet nodig. DOor internet delen te activeren, heb je eigenlijk al geen keus wat betreft de keuze. Als alles goed gaat, volgt de Omnibook de XP machine (tenminste zo zou het moeten werken). Mocht het IP adres niet vrij zijn te kiezen, dan kan alsnog een andere (handmatige) instelling worden gekozen. IP adres nodig voor het netwerk, daarbij dan nog gateway/DNS voor internet.
 • Voor Windows ICS , daar hebben we het over, werkt ALLEEN 192.168.0.1 op de te delen adapter.
  Inderdaad wordt DHCP services op de betreffende machine dan ook ingeschakeld, maar uit ervaring zeg ik, ook vaste ip / dns / gateway op alle ics clienten.
 • Ben tegen een probleem aangelopen:
  In diverse computerwinkels (nee geen Dixons enzo) heb ik gevraagd om een PCMCIA netwerkkaart; die heb ik dus nodig voor mijn notebook.
  Geen probleem hoor, maar dan vraag ik of die kaart óók werkt onder W98SE en dan is het antwoord negatief :(

  Wat nu te doen??
 • Zelf heb ik een tweetal USB adapters en een tweetal PCMCIA adapters, alles is onder W98 te gebruiken. Het kan inderdaad zo zijn dat dat voor de huidige versies niet meer kan. Je zou op de site van de fabrikant moeten kijken of daar drivers gedownload kunnen worden. Verder zou de bijgeleverde software + documentatie ook uitsluitsel kunnen geven. Op de folder en de verkoper, daar kun je niet zonder meer vanuit gaan. W98 is oud en een leverancier wil geen "oude" produkten verkopen.
 • Heb inmiddels gezocht op de site van Azerty en ik heb iets gezien, maar het is voor mij niet helder of ik de juiste kaart had gezien. Het gaat om: Edimax Fast Ethernet 32-bit Cardbus.
  Dan is het alleen nog ff zoeken naar de juiste crosskabel :D
 • w98(se) mag geen probleem zijn voor zo´n insteekkaart!
 • Staat in de toelichting geschikt voor DOS, W95/98 enz. Als dat klopt, dan is die geschikt. Prijs valt mij reuze mee.
 • Zag bij BCC een "gekruisde crosslink utp-netwerkkabel" voor twee euri's :lol:
  Is dat hetgeen wat ik moet gebruiken?
 • Jep. Is ook een vrij normale prijs voor dit soort kabeltjes. Alhoewel, gekruisd en cross is dubbelop, dat zou het weer een straight kabel maken. ;-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.