Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Internetkabel kant-en-klaar of knijpen?

Anoniem
gerben
12 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik wil vanuit de meterkast naar de eerste verdieping een internetkabel trekken in een leiding waar al een internetkabel (van een ander netwerk) inzit. Nu dacht ik dat je dan gewoon een internetkabel erdoor kunt trekken en dan aan beide kanten een voetje of stekkertje eraan knijpen, want zo is het bij ons in huis overal gedaan en het werkt prima.

  Nu sprak ik een andere elektricien en die zei dat je beter een kant-en-klare cat6 kabel (met de stekkers er dus van de fabriek al aan) kan kopen en proberen of je die erdoor kunt trekken omdat je internet veel trager zou worden als zelf stekkertjes eraan knijpt.

  Wat denken jullie?

  Alvast bedankt!

  Jeroen
 • Ik vraag me af waarom je een extra kabel wilt trekken. Als er al een kabel naar boven loopt, kun je daar ook een switch neer zetten.

  Als de stekkertjes er goed aan gezet worden, zou het niet mogen uitmaken. Maar het blijft handwerk, dus het zou een mis kunnen gaan. Dat merk je echter gauw genoeg aan de snelheid. En dan kniprs je er een nieuw stekkertje aan. Een beetje overlengte is daarbij nooit verkeerd.
 • [quote:41480ea416="gerben"]Ik vraag me af waarom je een extra kabel wilt trekken. Als er al een kabel naar boven loopt, kun je daar ook een switch neer zetten.

  Als de stekkertjes er goed aan gezet worden, zou het niet mogen uitmaken. Maar het blijft handwerk, dus het zou een mis kunnen gaan. Dat merk je echter gauw genoeg aan de snelheid. En dan kniprs je er een nieuw stekkertje aan. Een beetje overlengte is daarbij nooit verkeerd.[/quote:41480ea416]

  Er staan daar 2 PC's, 1 is voor mijn vader zijn werk en heeft een aparte verbinding en die andere is voor privé met weer een andere verbinding dus. De verbindingen moeten wel tegelijk gebruikt kunnen worden, vandaar 2 kabels.

  Volgens die elektricien zitten in een internetkabel draden met een fijne winding en met een iets grovere winding. Als je de windingen eruit haalt (door het strippen van de draad) zou je verbinding traag worden. Klopt dit?

  Maar als ik het goed begrijp kan je dus wel gewoon stekkertjes eraan knijpen? En als de verbinding dan traag wordt moet je het gewoon een keer opnieuw proberen?

  Bedankt!

  Jeroen
 • Ik zou er zelf geen probleem van maken iig. Als het puur internet is, dan kom je toch lang niet aan de capaciteit van de kabel toe. Het snelste adsl is 20Mbps, en dat haal je ook makkelijk met een veel mindere kwaliteit kabel. CAT6 is bedoeld voor gigabit ethernet (1000Mbps).
 • [quote:5c00a51c86="JeroennC"]Er staan daar 2 PC's, 1 is voor mijn vader zijn werk en heeft een aparte verbinding en die andere is voor privé met weer een andere verbinding dus. De verbindingen moeten wel tegelijk gebruikt kunnen worden, vandaar 2 kabels.[/quote:5c00a51c86]

  Je zou dan nog steeds gebruik kunnen maken van een switchje onder en een switchje boven. Als je op de twee computers een verschillend IP-subnet instelt, maken beide computers gebruik van hun "eigen" verbinding. Even een voorbeeldje:

  - Modem 1 krijgt adres 192.168.1.0 (255.255.255.0)
  - Modem 2 krijgt adres 192.168.2.0 (255.255.255.0)
  - Als 1 van beide modems meerdere LAN-poorten heeft, sluit je op een van deze poorten de kabel naar boven aan en op een andere poort het andere modem. Hierdoor heb je beneden iig geen extra switch nodig.
  - Boven sluit je de kabel aan op een switch, samen met de twee computers
  - PC 1 krijgt een adres in de 192.168.1.x reeks met als gateway 192.168.1.1
  -PC 2 krijgt een adres in de 192.168.2.x reeks met als gateway 192.168.2.1

  Door bovenstaande instellingen is het niet nodig een extra kabel te trekken…
 • Mijn ervaring is dat het altijd een heel gedoe is als je weer extra apparaten aan je netwerk toe wilt voegen. En bovendien heb ik die kabel nog liggen en die switches moet ik gaan kopen ;)

  Wordt dus een kabel trekken, en als een standaardkabel er niet doorpast gewoon voetjes eraan knijpen.

  Bedankt

  Jeroen
 • Dan nog even 1 vraag:

  Die elektricien waar ik het over had zegt dat adsl ook werkt met een snoer met 4 aders. Ik dacht altijd dat adsl via een 8 aderige snoer ging, en zo is het bij mij in huis ook overal aangelegd.

  Kan iemand mij misschien vertellen of adsl inderdaad met een 4 aderige snoer kan?

  Bedankt!

  Jeroen
 • ADSL kan met vier aders. Dat 8-aderige is waarschijnlijk UTP netwerkkabel. Daar zitten wel 8 draden in. Waar overigens maar weer vier gebruikt worden voor dataverkeer. 4-aderig voor netwerkverkeer zou ik afraden.
 • Nog sterker.. het adsl signaal gaat maar over twee aders :-)
  Dus van isra naar modem/router, twee draadjes.. (tja er zitten er wel 4 in zo'n modulaire (telefoon0 draad..)
 • Dat internet mogelijk is met twee aders wist ik ja, maar is adsl dan ook nog snel enzo? Of moet je toch een 8 aderige draad gebruiken ipv een 4 aderige?

  Bedankt voor jullie snelle reacties!

  Jeroen
 • ik moet nu even zeggen stop

  je haalt nu 2 dingen door elkaar

  het nog als adsl bestaand signaal voor het modem en het utp (ethernet) signaal na het modem

  over welke wil je nu eigenlijk hebben
 • Het signaal na de modem.

  Ik ben vanmiddag aan de gang geweest en heb er een 8 aderige kabel doorgetrokken en alles werkt nu zoals het moet.

  Maar ik vroeg me gewoon af of de kabel tussen de router/modem en de PC 8 aderig moet zijn of dat het ook werkt met een 4 aderige kabel?

  Bedankt

  Jeroen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.