Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wel Internet, geen netwerk

Anoniem
Hans.Vosman
14 antwoorden
 • Ik wil twee computers met elkaar laten communiseren. Beide hebben Win2000Prof. Al jaren heb ik een feilloze verbinding met NETBEUI. Dat gaat via een modem ADSL met (4) uitgangen en vaste verbining naar beide computers.
  Maar ik heb begrepen dat jan en alleman gebruik maakt van TCP/IP. Ik heb dat om een niet nader uit te leggen reden binnenkort nodig, maar het is me, ondanks diverse pogingen, tot op heden niet gelukt twee comp. te verbinden via het Internet protocol.
  Als ik het "Network and Dialup conn." logo in Control Panel aanklik en dan "Make e new connection" is de keuze "Connect directly to another computer" grijs.
  Ook in WE aanklikken van "My network places" en dan het rijtje naar beneden kom ik tot aan de naam van de andere computer, maar aanklikken daarvan geeft "\\Compname is not accessible. The network path was not found"
  Hoe krijg ik mijn netwerk werkend?

  Nogmaals met NETBEUI is het een fluitje van een cent. Als ik deze weer activeer werkt het gelijk.
  MVG perloc
 • IK begrijp dat je dus ook GEEN internet op de beide machines hebt draaien? Netbeui ondersteunt namelijk geen ip forwarding. Als je wel internet op beide machines hebt, is tcp/ip reeds aktief en gebonden aan de lan adapter. Config, netwerk omgeving, eigenschappen van de betreffende lan verbinding en daar in het rijtje kijken of tcp/ip er bij staat en er een vinkje bij staat.
 • Als je bestaande verbindingen hebt, kun je toch gewoon net tcp/ip protocol toevoegen? Maar je zegt dat je wel internet hebt. Het internet werkt met tcp/ip. Ik betwijfel dus of je probleem wel aan tcp/ip gerelateerd is.
 • Blijkbaar was ik nog niet duidelijk genoeg.
  Ik heb TCP/IP, Client for MS Network, File and Printer Sharing en, als het netwerk werkt - NETBEUI. NETBEUI zorgt in mijn geval voor een feilloze verbinding tussen de computers maar wordt niet geinstalleerd bij WinXP (bij Vista weet ik niet) maar staat wel op de Windows installatie CD.
  Internet werkt dus op beide computers via TCP/IP. Maar TCP/IP zou ook verbinding moeten maken tussen computers en dat krijg ik niet voor elkaar. Dus als ik NETBEUI uitvink kan ik niet meer communiseren tussen beide computers, alleen apart wel Internetten. Zou het aan het modem kunnen liggen? Denk ik niet want via NETBEUI heb ik wel verbinding tussen beiden.
  perloc
 • DIt is vrijwel zeker een Windows aanmelding probleem. Wanneer internet delen is toegestaan, moeten de gebruikers op beide computers bekend zijn. Iniden nodig moet ook de bijbehorende wachtwoorden worden ingevuld. Zover ik mij herinner heeft Windows 2000 nog een onhebbelijkheid, de te delen partities/mappen moeten expliciet gedeeld worden.
 • Hans.Vosman begrijp ik hieruit dat TCP/IP andere eisen stelt aan de verbinding dan NETBEUI? Ik dacht dat de protocollen zich alleen bezig houden met de verbindingen en dat wachtwoorden (heb ik helemaal niet) en/of gebruikers door heel andere beheers-items worden beheerd. Dit stel ik zo omdat ik, als ik NETBEUI op beiden computers weer aanvink, ik gelijk weer verbinding heb tussen de twee.
  De naam TCP/IP slaat op een Internet verbinding.
  De naam NETBEUI slaat op een netwerk verbinding.
  Het lijkt me logisch dat deze twee protocollen gescheiden zijn, alleen al uit oogpunt van snelheid. Dus ik snap nog steeds niet met Rob van Kempen (SNELGIDS NETWERKEN THUIS VAN ROB VAN KEMPEN) waarom MS van NETBEUI is afgestapt. Ze raden zelf IXP aan, wat nóg moeilijker schijnt werkend te krijgen.
  De berichten over netwerk problemen zijn legio. Met NETBEUI heb ik nog nooit problemen gehad.
  En nogmaals, ik heb meer dan een reden om toch met TCP/IP als netwerk protocol over te stappen.
  perloc
 • Wachtwoorden zijn in zoverre van belang, ze mogen leeg zijn. Gebruikersnamen zijn wel essentieel. Ook het delen van de partitie. Persoonlijk vind ik de manier waarop niet super duidelijk, maar goed, eenmaal gedaan dan sta je er denk niet meer bij stil. NEtbeui en IXP bieden minder vrijheid en het zou ook onveiliger zijn. Ik zou dit zelf weer na moeten gaan. Ik heb denk ik, 2 of 3 systemen op Windows 2000, die normaliter niet met elkaar hoeven te communiceren. Dus ik gebruik de netwerk functionaliteit niet (meer).
 • Is er nou niemand die me (exact) kan vertellen hoe ik mijn netwerk aan de gang krijg met de TCP/IP protocol? Ben ik dus veroordeeld tot NetBEUI?
  perloc
 • Ik zie dat er een paar reacties zijn verdwenen. De reactie(s) waarvan ik een e-mail ontving om 10:10 vandaag en eventuele latere reacties, heb ik niet kunnen lezen.

  Zoals ik in mijn verwijderde reactie al aangaf, is voor netwerk delen onder Windows 2000 Professional een wachtwoord min of meer vereist. Die wachtwoorden voor het Administrator- en beperkte rechten account zorgen samen met de Anti-virus en firewall bescherming tegen hackers, virussen, mal- en spyware.

  Als je echter liever geen wachtwoorden gebruikt, zou je op GoT deze thread kunnen checken over onderwerp [Windows 2000/XP] File-sharing en NTFS-permissies.
 • Mijn uitgebreide reactie is ook verdwenen. Uit de laatste reactie van perloc (die is verdwenen) begreep ik dat een en ander niet was gelukt en dat hij het nu van gebruikersnamen niet begrijpt of mogelijk verkeerd gebruikt. Er was verwarring met de computernaam. Gebruikersnamen en computernamen hebben niets met elkaar te maken. Het is wel zo dat deze best hetzelfde zouden mogen zijn. Voor de Windows aanmelding is dat verder niet relevant.

  Wat betreft de wachtwoorden, deze zijn niet zo belangrijk, in zoverre het gaat dus om de Windows aanmelding, de combinatie gebruikersnaam/WW. Het WW mag dus best leeg zijn. Wanneer voor een netwerk naar een andere PC, het gebruikersnaam/WW van die andere PC worden opgegeven. Dat lijkt misschien niet logisch, maar ja, je wil verbinden met die andere PC …
  Een gebruikersnaam is nodig voor Windows aanmelding. In Windows is er altijd een standaard gebruiker, er is niet altijd noodzaak voor meer gebruikers. Bij meer dan 1 gebruiker moet WIndows weten welke gebruiker gaat aanmelden, vandaar een login venster oid. In de meest eenvoudige configuratie kan de Administrator verborgen blijven en de standaard gebruiker automatisch aanmelden. Er is helaas .Net functionaliteit die die functionaliteit weer teniet kan doen.

  In mij geval vroeg Windows 2000 wel soort aanmelding ik voor het netwerk moest gebruiken. Die van de Administrator (automatisch) of middels gebruikersnaam/WW. Ik heb voor dat laatste gekozen. Niet om het moeilijk te maken, maar meer omdat ik de Administrator daarvoor niet wilde gebruiken. Nu is het zo, dat wanneer de standaard gebruiker of de gekozen gebruiker op beide computers dezelfde zijn en bv geen WW hebben, de Windows aanmelding via het netwerk ogenschijnlijk vanzelf gaat. Het gaat dus niet vanzelf!

  Wanneer bij Windows aanmelding via een netwerk gevraagd wordt om een gebruikersnaam/WW dan moet er eentje worden ingevuld van de andere computer. Wanneer er alleen gevraagd wordt om een WW, dan is er sprake van een rechtenprobleem. In dit soort gevallen is de situatie en de exacte foutmelding essentieel. ZOnder die informatie blijft het gissen.

  Wanneer er problemen zijn met WIndows aanmelding via het netwerk, in het bijzonder van WIndows 2000, dan is het verstandig niet van alles en nog wat uit te proberen. In mijn werk is dat de grootste fout die ik tegenkom. GOed is goed en dus niet veranderen. Weet je niet wat goed is, tja, haal de expert er maar bij. Wanneer het niet werkt moet je dus checken of de gebruikersnaam/WW ok is, de werkgroepnaam ok is (=hetzelfde), de computernamen ok zijn (= verschillend), de firewall niet dwarsligt, bestandsdeling is toegestaan en dat een partitie (of map) EXPLICIET gedeeld is. TJa, afhankelijk van de situatie moet misschien nog meer gechecked worden.
 • Jolo: de site waarnaar je verwijst is precies wat ik zocht, maar er is een belangrijk item wat ik niet kan thuisbrengen in het Engels:
  "Accounts: gebruik van lege wachtwoorden beperken tot aanmelden op de console" in Lokale Beveiligingsinstellingen. Ik kan in de Engelse termen niets vinden wat daar in de buurt komt.
  [quote:260f6f492e]Als je wilt dat users zonder password via het netwerk kunnen inloggen, moet je een policy aanpassen: Configuratiescherm > Systeembeheer > Lokaal Beveiligingsbeleid, en de hier geselecteerde uitschakelen.[/quote:260f6f492e]
  Dit staat in de handleiding. Het lijkt me belangrijk genoeg om een verbinding te kunnen maken zonder wachtwoord, iets wat ik eigenlijk wil.
  Dus hiermee strand ik wederom.
 • Even mijn Windows 2000 systeem (Engelstalig) gechecked. Ik heb een dergelijke optie helemaal niet. En dat kan best kloppen want volgens mij is dit ook min of meer de die-hard way. Het kan iets eenvoudiger. Ik heb zojuist vanaf mijn WinXP Prof systeem verbinding gemaakt met Win2K Prof systeem door mij correct aan te melden met een gebruiker op die W2K computer (Gebruikersnaam/wachtwoord werd in 1 keer geaccepteerd, enne wachtwoord was leeg …). Deze gebruikersnaam komt niet voor op mijn XP systeem … Verder is de werkgroepnaam wel dezelfde. Verder heb ik even een dump van de opties gemaakt en naar mijn XP systeem gekopieerd. Die dat kan ik dus nog op internet plaatsen. Dus ik heb data 2-richting en aangemeld. Ik heb wel wat fratsen uitgehaald, maar de link die jolo geeft, dat is "moeilijke" bedrijfsmatige weg, die fratsen heb ik voor het grootste deel NIET uitgevoerd. Het lijkt veel op vroeger toen ik speelde met NT4 server en de eerste kennismaking met Win2K. Ik mis nog wel de bestandsdeling in dat verhaal, alleen heb ik het verhaal niet tot het uiterste uitgespit.
 • [quote:9339fcb960="Hans.Vosman"]Ik heb zojuist vanaf mijn WinXP Prof systeem verbinding gemaakt met Win2K Prof systeem door mij correct aan te melden met een gebruiker op die W2K computer (Gebruikersnaam/wachtwoord werd in 1 keer geaccepteerd, enne wachtwoord was leeg …). Deze gebruikersnaam komt niet voor op mijn XP systeem … Verder is de werkgroepnaam wel dezelfde.[/quote:9339fcb960] Dat heb ik hier ook maar even geprobeerd. Dat werkt hier ook. De enige beperking die ik tegenkom is dat onder Windows Professional alleen de accounts die lid zijn van Administrators en Power Users mappen kunnen delen.
 • Van mijn kant is het even stilgevallen. Te druk op dit moment voor een zo tijdvretende klus. Maar ik kom er nog wel op terug.
  perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.