Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Schijfruimte organiseren in netwerkje

Anoniem
Wilhelm Dipt
14 antwoorden
 • Dag,

  mijn vraag stel ik hier, maar misschien moet ie ergens anders staan: het gaat om de inrichting van schijfruimte in mijn mini-netwerk.

  Ik heb een desktop en een laptop. Op beide zijn dezelfde programma's geïnstalleerd om grote foto's mee te bewerken. Op beide zijn ook dezelfde data voorradig (genomen foto's en fotomateriaal om bijv. versiering en lagen aan te brengen): op elk van de computers 40 gig aan hetzelfde materiaal.

  -Ik wil nu niet langer steeds synchroniseren, maar 1 schijf aanleggen die ik vanuit beide computers kan benaderen. Dat is overzichtelijker en bovendien scheelt het defragmentatie van de schijven en schijfruimte.
  -Daarbij geldt dat de gedeelde schijf de driveletter 'x' [b:5107ce20fd]moet[/b:5107ce20fd] behouden omdat er allerlei links in projecten zijn die ernaar verwijzen. Ik wil dat niet allemaal opnieuw moeten inrichten omdat de kans dat dat niet goed lukt groot is.

  -Ook geldt: deze schijf hoeft alleen beschikbaar te zijn als ik fotobewerking of -vertoning wil doen. Als ik bijv. zit te mailen of wat dan ook, dan kan ie uit staan. Dat scheelt levensduur, risico op dataverlies en energie.

  -Als laatste: ik ben niet geïnteresseerd in een schijf waarvan ik bijv. in mijn huiskamer video kan kijken, muziek kan draaien of foto's kan bekijken. Het gaat echt om de toepassing zoals hierboven aangegeven.

  Nu zijn er m.i. vijf mogelijkheden:

  a ik koop een interne harde schijf, koop een evaluatieversie van Windows Home Server en richt deze in op de computer waar die schijf in hangt. Middels de server wordt de schijf ook toegankelijk vanaf de laptop.

  b ik koop een externe mechanische harde schijf met USB/FireWire. De schijf sluit ik aan op een hub. De hub kan ik dan verbinden met de computer waar ik op dat moment mee werk. Beide computers gebruik ik vaak in mijn werkkamer, vandaar de hub-optie.

  c ik koop een externe solid state harde schijf met USB/FireWire. De schijf sluit ik aan op een hub. De hub kan ik dan verbinden met de computer waar ik op dat moment mee werk.

  d ik koop een netwerk harde schijf. Deze kan ik aanzetten op het moment dat ik 'm nodig heb en deze voegt zich dan in het netwerk in.

  Nu een paar vragen die ik zelf hierover kan bedenken. Er zijn ongetwijfeld allerlei dingen die ik nog over het hoofd zie:

  a het nadeel is dat de computer waar de schijf in hangt ook altijd aan moet staan en dat de schijf belast wordt als ik de computer gewoon aan heb staan. Vraag: kan Windows Home

  Server zo ingericht worden dat de schijf via het al bestaande netwerk te benaderen is onder driveletter 'x'?
  b dit lijkt me eigenlijk een goede optie. een probleempje is de driveletter, maar ik bedacht het volgende: ik vul alle openstaande driveletters onder 'x' op met virtuele cd/dvd

  -drives en die maak ik vervolgens onzichtbaar. de usb pakt de eerste openstaande driveletter, wat dan de 'x' zal zijn.

  c idem als b, maar dan als solid state oplossing. Dat lijkt me minder kwetsbaar dan een mechanische schijf. De Lacie 1TB wordt aangeboden voor 99 euro. Maar is de schrijf- en leessnelheid wel ok in vergelijking met 7200 rpm mechanische schijven?

  d nadeel hier is misschien dat het een dure oplossing is, ook in termen van energieverbruik. voordeel is dat de schijf wireless te benaderen is (dus niet via een usb/firewire kabeltje) en dat ik, bij aanschaf van de juiste configuratie, geen server hoef in te richten omdat die al op de netwerkschijf zelf aanwezig is. Maar is de driveletter eigenlijk instelbaar?

  Ik opteer nu eigenlijk voor optie b, maar optie c mag van mij ook omdat de solid state hard disk veel goedkoper is (maar zoals gevraagd: is ie ook trager?). Daarbij nog een vraag: bestaat er de mogelijkheid om een usb-hub vanaf een laptop wireless te benaderen? In dat geval kan ik de schijf gewoon ergens in huis neerzetten.

  Ik ben benieuwd wat jullie ideeën zijn en noe jullie zo'n mini-netwerk zouden opzetten.


  Groeten en bij voorbaat hartelijke dank na deze lap tekst, Wilhelm
 • Om foto's te sharen in een netwerk heb je geen windows server editie nodig. Een gewone windows machine kan hetzelfde. Ik denk dat je het goedkoopst geholpen bent met een NAS, dat is een harde schijf die via het netwerk werkt.

  Er zijn mooi NAS systemen die zelfs in raid staan (dan bent je niet zo kwetsbaar als er een harde schijf stuk gaat).

  Wat noem je groot trouwens - een foto is helemaal niet zwaar voor een netwerk. Ik speel over een gewoon 100 mb netwerk films af van 5 gigabyte per stuk die geshared zijn op een pentium III van 1 ghtz met Windows XP sp3. Netwerk is niet de bottleneck.
 • Hi Stee0036,

  dank voor je reactie. Het gaat mij niet om 'foto', maar om 'data' die ik gewoon van verschillende plaatsen wil kunnen benaderen.

  Waarom zou een nas het goedkoopst zijn? Ik schat zelf in dat het juist relatief duur in de aanschaf en in het gebruik is.


  Groeten! wilhelm
 • Een NAS met een enkele schijf is weinig duurder dan een gewone externe schijf. Zelfs een goede en veelzijdige synology is nog heel betaalbaar. Denk ook aan stroomverbruik. Een gewone pc verbruikt beduidend meer dan een nas.

  http://www.azerty.nl/8-899-193532/synology-disk-station-ds108j–.html
 • Hi,

  dank. Toch nog een vraag m.b.t. de externe harddisk optie: is een mechanische hd dan net zo voor de hand liggend als een sstate hd?

  En kan de NAS ook eMule draaien? Sommige kunnen tenslotte bittorrent aan…

  Nog een vraag over de NAS: kan ik het schijfstation dan op 'x' zetten?

  Groeten, Wilhelm.
 • Een SSD is veel duurder dan een 3.5" mechanische schijf. Voor een capaciteit van 1TB geef je bij SSD een klein vermogen uit. SSD wordt langzamerhand wel interessanter, maar is voor jouw situatie eigenlijk nog geen serieuze optie.

  Bij een synology schijf (of vergelijkbaar) kun je veel meer doen dan alleen schijven delen. Vast ook wel emule, maar daar moet je jezelf maar even verder in verdiepen. Kijk uit met budgetmerken als conceptronic of lacie, die zijn veel beperkter.

  Je kunt elke netwerkschijf mappen naar een schijfletter, dit is bij een NAS niet anders.
 • Ik zou persoonlijk gaan voor een 2.5 inch (laptop formaat) externe USB schijf. Die zijn in vergelijking met de 3.5 inch schijven een stuk duurder per GB, maar hebben het voordeel dat ze (op uitzonderingen na) enkel met de USB kabel aan je PC geprikt hoeven te worden. De disk en wordt dan vanuit de USB bus gevoed en zodoende heb je geen losse stroom adapter nodig, dat vind ik in de praktijk erg handig (minder kabels). Is dat ondergeschikt aan het prijsvoordeel, dan moet je zeker voor een 3.5 inch disk gaan.

  Voordeel boven een netwerk oplossing is bovendien dat een USB schijf veel sneller (~20-30 MB/s) is dan een netwerkshare; ervan uitgaande dat het een 100Mbit netwerkverbinding betreft (~10 MB/s). Draadloos moet je m.i. niet doen; da's voor deze toepassing niet betrouwbaar genoeg en bovendien relatief traag (~2-10 MB/s). Nodeloos stroomverbruik hoef je je dan ook niet meer druk om te maken, want je sluit 'm alleen maar aan op het moment dat het nodig is. Uiteraard kun je de disk op beide PC's gewoon dezelfde driveletter geven. Daarnaast is een simpele externe disk wat betrouwbaarder dan een netwerkshare (kans op onvoorziene netwerk problemen).

  Indien een 3.5 inch disk en een aparte voeding geen probleem zijn en je een echt snelle externe disk wil, dan kun je kijken naar een behuizing met een e-SATA aansluiting. Die 'vervangt' dan de USB interface. Een moderne HD is nl. veel sneller (~40-80 MB/s) dan de USB 2.0 bus kan verwerken (weer die 20-30 MB/s). Nadeel is wel dat e-SATA aansluitingen (nog) niet zomaar op iedere PC en laptop zitten en je daar extra interface kaartjes voor moet kopen.
 • dag,

  dank gerben en ck…

  mogelijk ga ik me toch verder oriënteren op die externe hd. ik zag deze:

  http://tweakers.net/pricewatch/226157/lacie-desktop-hard-disk-1tb.html#tab:info

  da's een 3,5 inch, maar die kabeltjes zijn voor mij niet zo erg. kunnen die twee kabeltjes op één hub die dan met de gebruikte computer verbonden wordt?

  groeten, Wilhelm
 • [quote:e2192ed14f="Wilhelm Dipt"]kunnen die twee kabeltjes op één hub die dan met de gebruikte computer verbonden wordt?[/quote:e2192ed14f]Die hub lijkt me overbodig, je prikt de USB kabel van de disk simpelweg in de computer die je wil gebruiken. Die hub zorgt alleen maar voor meer kabel-ellende. Ik vermoed dat je een soort ster opstelling wil bouwen met die hub ertussen, maar ik gok dat dat niet gaat lukken vanwege de male-female stekkerverbindingen. Een PC heeft altijd een female stekker, de inputs van de USB hub ook, met een male uplink stekker om 'm aan de PC te knopen. Een USB disk heeft aan de 'PC zijde' ook een male stekker.
 • hi ck, gerben,

  't is een LaCie 1tb 7200 rpm geworden op een 15 meter usb-kabel en het werkt goed. Ik heb 'm op de laptop en op de desktop dezelfde schijfnamen toegewezen (met 'x' voor de shared folder). de externe staat ergens tussen mijn laptop en desktop en ik plug om wanneer dat nodig is.

  Hartelijke dank voor alle hulp, ik zag door de opties de keuze niet meer.

  Met groet, Wilhelm
 • En, draait emule er nou ook op? ;-)
 • Deze maand staat in computer techniek een artikel over NAS obv FreeNAS bijv een voor 415 euro, als je alles nog moet kopen… als je nog een oude kast hebt staan… minder dus.
  De kosten voor de schijven ben je toch kwijt…
 • [quote:2d70fdd2a5="gerben"]En, draait emule er nou ook op? ;-)[/quote:2d70fdd2a5]

  ja, maar hij kijkt er een beetje vreemd bij :o .  andre, die NAS komt nog wel een keer, als ik een sneller netwerk in huis heb.


  Groeten! Wilhelm
 • Als je met je netwerk aan de slag gaat: er zijn wel routers waar je een externe usb schijf op kunt aansluiten. Kun je minder mee dan een echte nas, maar is wel door alle pc's te benaderen. Kan vaak ook nog wel een web- of ftp-servertje mee opgezet worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.