Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

hulp nodig voor delen Internet m.b.v. router

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Ik ken compleet niets van netwerken, routers en wat weet ik nog allemaal.
  Mijn dochter komt stilletjesaan op "computerrijpe" leeftijd en ik zou haar willen een laptop cadeau doen, maar dan moet er thuis kunnen vanop twee computers "geïnternet" worden.
  Voor mijn PC zou ik wel graag de klassieke kabel behouden i.p.v. draadloos, die laptop mag wel draadloos.

  De binnenkomende telefoonkabel loopt naar een splitter, waarvan de ene zijde naar een telefooncentrale gaat en de andere dient voor ADSL-Internet.
  Als ik het goed begrijp zou ik dan aan de ADSL-uitgang van die splitter moeten een router aansluiten en dan vandaar een netwerkkabel naar een netwerkaansluiting van mijn PC (heeft Realtek Giga LAN 10/100/1000 Fast Ethernet volgens de handleiding…) en draadloos naar de laptop van mijn dochter?

  De problemen beginnen al bij die netwerkkabel. Mijn PC staat op de 1ste verdieping en die splitter hangt op het gelijkvloers en nu zijn deze verbonden met een gewone telefoonkabel en daaraan een USB-modem.
  Ik kan nu natuurlijk geen netwerkkabel door de muur steken of zou moeten zelf de stekkers eraan zetten na het plaatsen van de kabel.
  Of is het geen probleem om die telefoonkabel zo te behouden en de router ook op de 1ste verdieping te plaatsen vlak bij m'n PC? Het is dan natuurlijk ook minder ver voor de draadloze verbinding naar de laptop.

  En waar moet ik op letten bij de aanschaf van zo'n router? Snelheid en afstand die ze aankunnen en hoe weet ik dit?
  Deze zijn me voorgesteld geweest: Linksys WAG54G2-EW Wireless-G ADSL2+Gateway Annex A, of Linksys WAG160N-EW Wireless-N/G ADSL2+Gateway Annex A.

  Tips? Mogelijke problemen?

  Alvast bedankt voor eventuele reacties,

  Patrick
 • Ik denk dat je beter het modem kunt vervangen. USB hardware is moeilijk te krijgen en niet zo betrouwbaar. Ik zou een modem nemen met ingebouwde router, switch, en wifi accesspoint. Deze zijn tegenwoordig heel betaalbaar. Bijvoorbeeld:

  http://tweakers.net/pricewatch/225246/linksys-wag54g2-e1-wireless-g-adsl2+-gateway.html
 • [quote:496346b329="gerben"]Ik denk dat je beter het modem kunt vervangen. USB hardware is moeilijk te krijgen en niet zo betrouwbaar. Ik zou een modem nemen met ingebouwde router, switch, en wifi accesspoint. Deze zijn tegenwoordig heel betaalbaar. Bijvoorbeeld:

  http://tweakers.net/pricewatch/225246/linksys-wag54g2-e1-wireless-g-adsl2+-gateway.html[/quote:496346b329]

  Dat is één van die twee die me voorgesteld zijn.

  Maar wat met de plaatsing?
  Als ik deze in de onmiddellijke nabijheid van die splitter plaats moet ik dan van daar met een Ethernet-kabel naar m'n PC en die kan ik niet achteraf zomaar door de muur steken. Of is zelfbouw (m.a.w. zelf zo'n stekkers aan de kabel zetten) een oplossing?
  Of kan ik de bestaande telefoonkabel gebruiken (waarvan er momenteel maar twee draadjes gebruikt worden) tussen splitter en modem?
  Zet ik die router bij m'n PC dan staat hij wel een eindje van die splitter vandaan wat waarschijnlijk niet aangewezen is?
 • Je kunt de telefoonbekabeling het beste zo kort mogelijk houden. Maar je kunt eens proberen met een wat langere kabel. De utp kabel kan door de muur, en je kunt er zelf stekkertjes aan knirpsen. UTP kan makkelijk 100 meter storingsvrij overbruggen. Je kunt natuurlijk ook allebei draadloos gaan. Moet er een wifi kaartje of stick in je pc.
 • [quote:33a1d82f17="gerben"]Je kunt de telefoonbekabeling het beste zo kort mogelijk houden. Maar je kunt eens proberen met een wat langere kabel. De utp kabel kan door de muur, en je kunt er zelf stekkertjes aan knirpsen. UTP kan makkelijk 100 meter storingsvrij overbruggen. Je kunt natuurlijk ook allebei draadloos gaan. Moet er een wifi kaartje of stick in je pc.[/quote:33a1d82f17]

  Wat is het verschil eigenlijk tussen telefoonkabel en UTP-kabel?
  De kabel zelf dan waarschijnlijk, want eigenlijk zit mijn huidige (USB-)modem ook via zo'n "netwerkstekker" (RJ-45?) aangesloten op de telefoonkabel.
  Momenteel worden daar wel maar twee draadjes van gebruikt (zoals gewoon bij telefoon), misschien dat dit bij UTP anders is?
  Of heeft het ook met afscherming en zo te maken?

  Als het nodig is steek ik dan wel een andere kabel in de muur en ga ik dan wel moeten een manier vinden om er zelf zo'n netwerkstekkertjes aan te zetten (want complete kabel kan met de stekkers niet door de muur).

  Draadloos wil ik liever niet.
 • De stekkertjes in de delefoon zijn anders dan utp stekkers, 4 ipv 8 contacten. UTP kabel heeft 8 draden, waarvan 4 voor signaal gebruikt worden, de andere 4 voor ontstoring/afscherming. Er zijn wel utp kabels met 4 draden, beperkt tot 10Mbps, maar die zijn erg storingsgevoelig.
 • En nog een andere vraag daarover: ga ik daarmee eigenlijk een netwerk hebben, dus gaan de computers die op die router/gateway zijn aangesloten ook met elkaar verbonden zijn, of blijven deze dan afzonderlijk van elkaar?

  En wordt de PC van waaraf de router is geïnstalleerd dan de server (of "master" of zo, ik weet eigenlijk niet hoe ik het correct moet omschrijven…) of speelt dat geen rol en gaan alle computers die daaraan liggen "evenwaardig" zijn?
 • Je hebt dan al een netwerk. Delen van bestanden en printers is een kwestie van instellingen. Je hebt een peer to peer netwerk, elke pc is zowel server als client. Een dedicated server is eigenlijk alleen interessant, als je een veel groter netwerk hebt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.