Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

zyxel 2602R D1A met linksys wrt54gc dhcp aan of uit?

Anoniem
f.ramaekers
7 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een vraagje gekregen om bij een kennis een linksys wrt54gc achter een zyxel2602R D1A van Telfort te zetten. Nu heb ik al op een aantal forums diverse informatie gezocht.
  Ik blijf toch met een vraag zitten.
  Er wordt aangegeven om bij de linksys de dhcp uit te zetten en hem een vast ip adres te geven binnen de range van zyxel. En de kabel van de zyxel in de lanpoort van de linksys te doen. En dit laatste begrijp ik niet.
  De zyzel heeft 1 ethernet uitgang die normaal naar de desktop netwerkkaart gaat voor internet. Als ik deze in de lan van de zyxel stop. Wat moet er dan naar de netwerkkaart desktop. Doe ik iets met de wan van linksys? Of mis ik iets?

  Ik heb zelf ooit een zyxel 600 serie gehad en daarachter een linksys wrt54g (oude blauwe). Ik had het ip adres van de linksys gewijzigd.
  Die van zyxel was 192.168.1.1 en die van linksys 192.168.2.1 Op beide stond dhcp aan. Vanuit de zyxel stop ik de kabel in de wan van de linksys. En vanaf de lan linksys naar de netwerkkaart desktop.
  Dit heeft altijd goed gewerkt.
  Deze aanpak zal toch met de zyxel 2602R D1A en wrt54gc gaan werken?

  Ik ben zeer benieuwd naar een aansluitschema van het eerste stukje waarbij de kabel van de zyxel in de lan van linksys zou zitten.

  vr.gr
  Frans
 • {quote}Die van zyxel was 192.168.1.1 en die van linksys 192.168.2.1 Op beide stond dhcp aan. Vanuit de zyxel stop ik de kabel in de wan van de linksys. En vanaf de lan linksys naar de netwerkkaart desktop.
  Dit heeft altijd goed gewerkt.
  Deze aanpak zal toch met de zyxel 2602R D1A en wrt54gc gaan werken?
  {/unquote}
  Ja hoor dit gaat ook zo weer prima werken. Wat je alleen niet meld is of de huidige modem inderdaad alleen als modem draait of die ook als router draait. Controleer dus eerst even welk ip die ene pc nu krijgt. Is dat een private ip dan loopt die in router mode en dan is het subnet van belang, zoals je zelf al aangaf, moet dat verschillend zijn met de linksys
 • Als je in de tweede router de wan poort gebruikt, krijg je twee separate netwerken. Eentje voor de tweede, een andere erna. De linksys moet overigens een ip hebben buiten de range van dhcp server van de zyxel.
 • Gerben,

  Als ik de optie gebruik om de linksys de dhcp uit te zetten. Dan moet de linksys buiten de range van zyxel, begrijp ik dat goed? Hoe is dan het aansluitschema. Zoals ik al aangaf mis ik iets…
  Zyxel ethernet naar lan linksys … en dan?

  Ik hoor graag van je.

  Frans
 • Je moet wel in dezelfde adres range blijven, maar buiten het bereik van de dhcp server. Dus als de zyxel dhcp adressen uitgeeft van bijvoorbeeld 192.168.1.50-100 moet je onder de 50 of boven de 100 zitten.

  Aansluitvolgorde is: zyxel, utp kabel naar linksys, in een LAN poort van de linksys, pc's ook in LAN poorten van de linksys. Heeft de zyxel nog open LAN poorten, dan kun je daar ook pc's op aansluiten.
 • Gerben,
  En wat doe ik dan met de wan/internet poort van de linksys?
  Overigens heeft de zyxel maar 1 poort.

  vr.gr
  Frans
 • De wan poort blijft ongebruikt.

  Er is ook nog een andere oplossing mogelijk. DHCP in de zyxel uitschakelen, en in de linksys aan laten staan. Dan wel de WAN poort van de linksys gebruiken. Dit vanwege de enkele poort op de zyxel, er komen dus geen pc's tussen de beide apparaten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.