Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

alles op andere PC zien maar niet omgekeerd?

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik ken helemaal niets van netwerken en heb thuis een PC die met kabel is aangesloten op een gateway/modem en een netbook die daar draadloos is op aangesloten.
  Bij het "installeren" van het netwerk heb ik op beide computers gekozen om los van elkaar te werken, m.a.w. elkaars bestanden, mappen, enz… niet te kunnen zien.
  Kan ik nog op eenvoudige wijze veranderen dat b.v. die PC wel alles van die netbook kan zien maar niet omgekeerd?
  Alvast bedankt voor reacties.
 • Ja dat kan. Je zal de rechten moeten aanpassen op de PC waarop je gegevens wil inzien. Bovendien moet je PC in de zelfde werkgroep zitten. Op beide PC's zal je ook dezelfde gebruikersnamen moeten hebben met dezelfde wachtwoorden.
 • Zolang je simple file sharing gebruikt, hoeven de gebruikers niet op beide pc's te bestaan. De gedeelde bestanden zijn dan gewoon zichtbaar voor iedereen binnen het netwerk.
 • [quote:30394e9951="gerben"]Zolang je simple file sharing gebruikt, hoeven de gebruikers niet op beide pc's te bestaan. De gedeelde bestanden zijn dan gewoon zichtbaar voor iedereen binnen het netwerk.[/quote:30394e9951]

  Beveiliging is dan alleen wat minder goed geregeld. Is geen optie als je de gegevens op één PC wil zien maar andersom niet zoals de TS wil.
  Welke versie van Windows heb je?
  Hier nog wat uitleg over Simple File Sharing.
  http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/bestanden_delen/1
 • Als je op een pc een map deelbaar maakt, en er verder niks in zet, kun je op een andere pc verder niks zien, behalve dat de pc in het netwerk aanwezig is.
 • [quote:6b8a89478a="tomvdlee"]
  …Welke versie van Windows heb je?…
  [/quote:6b8a89478a]

  PC: XP Pro
  netbook: XP Home
  zijn verbonden met Linksys WAG160N
 • [quote:34b57dbd69="tomvdlee"]Ja dat kan. Je zal de rechten moeten aanpassen op de PC waarop je gegevens wil inzien. Bovendien moet je PC in de zelfde werkgroep zitten. Op beide PC's zal je ook dezelfde gebruikersnamen moeten hebben met dezelfde wachtwoorden.[/quote:34b57dbd69]

  Ben "netwerk-dummie", hoe doe ik dit?
 • Op de PC waarvan jij vind dat je t spul mot kunnen zien: Reklik op de desbetreffende schijf > Delen en verder wizard doorlopen
 • [quote:e2e32718a8="tomvdlee"] http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/bestanden_delen/1
  [/quote:e2e32718a8]

  Ik heb de stappen gevolgd van in de uitleg van in bovenstaande link.
  Bij "mijn netwerklocaties" kan ik op elke PC de andere zien maar krijg geen toegang omdat ik geen rechten heb.
  Waaraan kan dit liggen?
 • Heb je ook op beide PC's dezelfde gebruikersnamen met dezelfde wachtwoorden?
  Ik neem aan dat je op je XP Pro PC geen rechten hebt vanuit XP Home.
  Ga naar Windows Explorer (In Pro) en ga naar de schijf waar je rechten voor wil toestaan. Klik op de rechtermuisknop en kies Properties. Hierin staan de tabjes Share en Security. Bij Share moet je Share aan zetten en bij de tab Security moet je rechten geven aan je gebruikersnaam.

  Als je geen Security tab hebt dan ga je naar Windows Explorer en klik op Tools en kies voor map eigenschappen vervolgens klik je op Folder Options en dan de View tab.
  In de Advanced Settings sectie onderaan de lijst, deselect “Use simple file sharing (Recommended)”
 • [quote:03722982d9="tomvdlee"]
  …Heb je ook op beide PC's dezelfde gebruikersnamen met dezelfde wachtwoorden?…
  [/quote:03722982d9]

  Nee, hoeft dit?
  Op mijn PC is er één gebruiker (mezelf dus) met administrator-rights en zonder paswoord.
  Op die netbook voor m'n dochter hetzelfde maar met andere naam en automatisch aanmelden.

  Misschien moet ik dan op die netbook 2 gebruikers aanmaken waarvan mezelf als administrator met zelfde naam en paswoord als op PC en andere gebruiker mijn dochter?

  [quote:03722982d9="tomvdlee"]
  …Ga naar Windows Explorer (In Pro) en ga naar de schijf waar je rechten voor wil toestaan. Klik op de rechtermuisknop en kies Properties. Hierin staan de tabjes Share en Security. Bij Share moet je Share aan zetten en bij de tab Security moet je rechten geven aan je gebruikersnaam.

  Als je geen Security tab hebt dan ga je naar Windows Explorer en klik op Tools en kies voor map eigenschappen vervolgens klik je op Folder Options en dan de View tab.
  In de Advanced Settings sectie onderaan de lijst, deselect “Use simple file sharing (Recommended)”[/quote:03722982d9]

  Is allemaal al gebeurd.

  Ik heb wel gezien dat ondertussen in "mijn netwerklocaties" die naam van die netbook verdwenen is maar ik heb hem wel teruggevonden in de onderliggende map "Volledig netwerk" > "Microsoft Windows Netwerk" > naam van de werkgroep (die ik heb gegeven en op beide computers dezelfde is) zonder dat ik weet hoe dit komt.
  Moet ik misschien mijn PC uit die hoofdmap "mijn netwerklocaties" halen en ook in "Volledig netwerk" > "Microsoft Windows Netwerk" > naam van de werkgroep zetten?

  Wel vreemd dat eerst beide PC-netwerknamen (of hoe moet ik dit noemen) gewoon in "mijn netwerklocaties" stonden en dat nadien zonder iets (bewust) te wijzigen die naam van die netbook verhuisd is?
 • Ik had dit een tijdje laten liggen maar wil nu een nieuwe poging ondernemen.
  Daarom ben ik weer van bij het begin gestart en de aanwijzingen van hier gevolgd: http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/netwerken/bestanden-delen/bestanden-delen.html
  Op mijn PC staat nu alles ingesteld zoals in die link (stond eigenlijk al zo), maar als ik dit op die andere computer (notebook) wil doen heb ik in "deze computer" > "mapopties" > "weergave" al geen mogelijkheid om de optie "eenvoudig bestanden delen" aan te zetten, dit staat er niet.
  Is dit omdat het XP Home is (Mijn PC is XP Pro) en wat moet ik dan doen of gaat het dan eenvoudigweg niet?
 • [quote:f131f4a2f3="patrickda"]de optie "eenvoudig bestanden delen" aan te zetten, dit staat er niet. Is dit omdat het XP Home is (Mijn PC is XP Pro) en wat moet ik dan doen of gaat het dan eenvoudigweg niet? [/quote:f131f4a2f3] Enig info hierover staat onder andere in deze hyperlink Networking with XP Pro and XP Home. Check verder nog op de site van Microsoft artikel 308007 How to troubleshoot home networking in Windows XP. Of eventueel de Nederlandstalige Problemen met een thuisnetwerk oplossen in Windows XP
 • Is gewoon gelukt zonder die optie "eenvoudig bestanden delen" aan te zetten.
  Alleen de mapopties van de gedeelde mappen zelf ingesteld en alles werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.