Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Nieuwe fans in 3COM switch

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb laatst voor een goed prijsje een 24 poorts 3com switch op de kop weten te tikken. Ik heb me door de oude eigenaar laten vertellen dat de fans binnenin uit waren gezet. Aangezien het apparaat toch erg heet werd ben ik op onderzoek uit gegaan. Ik dacht gewoon dat de kabels los waren gehaald, maar dit bleek niet zo, daarna dacht ik, mischien is het een instelling in de web admin, maar daar kon ik geen toegang toe krijgen. Na opnieuw onderzoek te doen kwam ik er achter dat de kabels gewoon doorgeknipt waren! En dat terwijl ze gewoon los zijn te halen :lol:

  Maarja, om een lang verhaal kort te maken, ik sloot de fans aan en begreep meteen waarom de vorige eigenaar ze los had geknipt :o Deze maken zoveel herrie!

  Nu zoek ik dus 2 vervangende fans, van 6cm, die werken op een constante spanning van 12v, en die zo stil mogelijk zijn. Natuurlijk moet de koeling ook nog goed zijn. Het liefst met zon fan-aansluiting als je ook op een moederbord hebt, maar dan 2-polig, maar zoiets kan ik zelf ook wel knutselen. Iemand tips?
 • Je moet even op de fans zelf kijken of je ergens een type nummer kan vinden. Iedere elektronica shop zou je vast wel kunnen helpen als je het type nummer doorgeeft…
 • ja maar krijg ik dan niet dezelfde terug? :p

  ik neem aan dat als ik dezelfde krijg, dat ze net zoveel herrie maken :wink:

  edit:

  hier een foto, het moet dus gewoon dit soort zijn:
  [img:11ad5ef844]http://i27.photobucket.com/albums/c153/Koenie12345/th_P1010116.jpg[/img:11ad5ef844](oja let niet op de overige plaatjes die op die site staan :lol: )
 • Lijken mij standaard 60mm fans. Kun je ze niet een beetje langzamer laten draaien? Of komt er alleen maar 12V uit de voeding. Dan zou je ze in serie kunnen schakelen, en dus op 6V laten draaien. Dan nog eens kijken hoe warm het geheel wordt.
 • Op ikbenstil.nl hebben ze een hele rits fans in allerlei maten (ook 60mm), met daarbij het geluidsniveau dat ze maken.

  Ook als je even googled op stille ventilator of stille PC vind je veel oplossingen.
 • [quote:6de1f84c4a="gerben"]Lijken mij standaard 60mm fans. Kun je ze niet een beetje langzamer laten draaien? Of komt er alleen maar 12V uit de voeding. Dan zou je ze in serie kunnen schakelen, en dus op 6V laten draaien. Dan nog eens kijken hoe warm het geheel wordt.[/quote:6de1f84c4a]

  Ik heb ze in serie geschakeld omdat de snelheid niet is in te stellen. Maar nog steeds maken ze een irritant geluid, dus ik wil ze vervangen met deze:

  http://www.alternate.nl/html/product/Behuizingen_Koelers/Papst/612-FL/-1022382/?tn=HARDWARE&l1=Koeling&l2=Behuizing&l3=Standaard

  [size=9:6de1f84c4a](waarom alternate? goedkoper dan azerty en ikbenstil)[/size:6de1f84c4a]
 • Die kunnen er denk ik wel in. Let wel op de aansluiting, anders moet je meteen weer aan het solderen. Je zou ook iets tragere fans kunnen nemen. Mijn ervaring is dat ze vooral boven de 2000rpm lawaai gaan maken.
 • Zoek anders eens op regelbare fans, dan kan je een balans zoeken tussen koeling en geluid.
 • Op de foto zie ik een tweepens aansluiting, dus ik betwijfel of je daar veel aan hebt. Of je moet er zelf een rheostaat of temperatuurregeling tussen zetten.
 • Ja, dat klopt, maar volgens mij zijn er ook fans met een regelaar in het snoer. Ik dacht dat die aan een tweepunts aansluiting voldoende hadden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.