Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Internet in studentenhuis

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Mensen,

  Heb een vraag, wij willen in ons studentenhuis ons internet gaan veranderen, nu gaat het over 3 verdiepingen met ieder ongeveer 7 kamers.
  Die mensen willen allemaal internet.

  nu willen we UPC gaan nemen, daar een router achter zetten. Maar hoe moet het daarna dan, want er moeten in totaal 21 computers op kunnen, en ken geen router met 21 aansluitingen.

  Optie 2 die we hebben is nog een aparte ADSL aansluiting erbij nemen, zodat we de verbinding kunnen delen, ongeveer 10 man op UPC en ongeveer 10 op ADSL, is dat nog slim, of kunnen we beter optie 1 doen?

  Graag hoor ik jullie mening, want ik kom er niet helemaal uit.

  alvast bedankt.

  Gr. Roy
 • Je kunt achter een router een of meer switches zetten, en zo het netwerk uitbreiden. Met drie achtpoorts switches van 10 euro per stuk, ben je er al. Je kunt ook een deel draadloos doen, met name laptops.

  http://www.azerty.nl/11-905-40288/usrobotics-8-port-10-100-ether.html
 • Dus gewoon op de onderste verdieping een router zetten, met een kabel naar de switch voor de begane grond. Vanuit de router 2 kabels naar de switchen op de 1ste en de 2de verdieping?

  En dan werkt het zo maar?

  Voor het draadloos zit ik ook al te kijken, maar dan heb ik wel betere antenne modem voor op de router, want anders haal ik dat niet tot de bovenste verdieping, bv. deze:

  http://www.wifishop.nl/products/wifi-antennes/omni-antennes/hawking-hai7sip-hi-gain-7dbi-omni-antenne-voor-windows.htm

  Dat klopt toch allemaal wat ik zeg of ziet iemand het toch anders?
 • Je kunt de switches ook doorlussen, dus router-switch-switch-switch. Als je draadloos gaat, zou ik de router op de middelste verdieping neerzetten. Met een beetje mazzel haal je dan alles in een keer.
 • Bedankt voor de super uitleg, ik ga het proberen :)

  nog een vraag, als ik wil dat mensen alleen met een wachtwoord het internet op kunnen, is dat ook nog mogelijk?

  aangezien iedereen moet betalen voor internet, diegene die niet betalen krijgen geen wachtwoord, kan dat, of is dat niet zo makkelijk?
 • Denk dat dat alleen kan met extra software. Met de gemiddelde standaard router kan dat volgens mij niet. Je hebt natuurlijk wel de beveiligingssleutel van het netwerk, maar dat kan men ook onderling doorgeven. MAC adres filtering is ook mogelijk, maar niet waterdicht.
 • Oke, bedankt voor al je antwoorden.

  Als ik dat echt wil moet ik denk ik met een server gaan werken of niet?

  Zo ver wil ik het eigenlijk niet laten gaan, dat vind ik te ver gaan.

  Zijn er toevallig routers met meer beveiligings mogelijkheden, zoals wachtwoord beveiliging?

  Iemand die dat weet?
 • Die routers zijn er zeker, maar ongetwijfeld niet goedkoop. Een server ertussen wil vast ook wel, maar dat kost je dus een pc.

  Hiermee wil het vast wel. ;-)
  http://www.azerty.nl/11-1125-38180/cisco-1803-integrated-services.html

  Wellicht kun je tweedehands goedkoper aan een managed router komen. Staan wel eens op marktplaats.
 • [quote:6233ed3961="royveekens"]Voor het draadloos zit ik ook al te kijken, maar dan heb ik wel betere antenne modem voor op de router, want anders haal ik dat niet tot de bovenste verdieping, bv. deze:

  http://www.wifishop.nl/products/wifi-antennes/omni-antennes/hawking-hai7sip-hi-gain-7dbi-omni-antenne-voor-windows.htm[/quote:6233ed3961]

  Het bereik van een draadloos netwerk vergroot je niet door de antenne van je access point te vervangen door eentje met een hogere antenna gain. Hoe groot je bereik is wordt namelijk bepaald door de client. Het heeft namelijk geen zin dat je access point staat te schreeuwen als je laptop terug fluistert… De manier om draadloos netwerk door heel je huis te hebben, is het access point op de middelste verdieping plaatsen, of twee access points te plaatsen.
 • Dank je wel voor de tip, dacht echt dat een grotere antenna het bereik beter zou maken, tenminste als natuurlijk de clients een goede netwerk adapter in hun pc/laptop hebben zitten.

  Nog een vraag voor die beveiliging, is er nog een router die stuk goedkoper is dan die Cisco, maar waar ik bv. alleen een wachtwoord in kan stellen, die dan voor iedereen geldt, dat vind ik voorlopig genoeg.
 • Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je de snelheid dacht te waarborgen met 21 studenten op een internetaansluiting. Als er een paar tussen zitten die 24/7 aan het downloaden zijn, heb je binnen de kortste keren gedoe met de rest van de groep omdat het internet te traag is.
 • Daar heb ik ook over na zitten denken over de snelheid, denk toch dat we maar over gaan naar ADSL, hoor veel slechte verhalen over UPC in een studentenhuis.
  Iemand een idee hoe ze zoiets doen in andere studentenhuizen?

  Iemand nog een idee voor de beste router qua draadloos bereik?
 • [quote:fb73163f0e="PS"]Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je de snelheid dacht te waarborgen met 21 studenten op een internetaansluiting. Als er een paar tussen zitten die 24/7 aan het downloaden zijn, heb je binnen de kortste keren gedoe met de rest van de groep omdat het internet te traag is.[/quote:fb73163f0e]Je kunt toch een router nemen die QOS heeft en dus de bandbreedte per MAC-adres regelt… koppel de toegang tot interenet ook meteen aan dat MAC adres dan heeft het veranderen ook geen zin meer….

  Wij zitten in de piek hier met 8 pc's aan… op een 20/1 ADSL en inderdaad als iemand vol upload (vooral dat) dan wordt het traag. Ik heb daar afspraken over gemaakt. Laat iedereen in een meeting zeggen wat hij ervan vindt, stel een text op en laat ze tekenen. Ook tekenen dat ze een penalty krijgen als er gemeten wordt dat zij de oorzaak zijn.
  als ze het beter weten mogen zij het systeem beheren….. meestal blijkt dat ze zelf nog strenger zijn… want ze willen zelf toch ook een snelle verbinding….
 • Maar wat voor router gebruik je dan?
  Geef eens voorbeeld als je wilt, dan ga ik daar nog even op induiken.
 • De Zyxel 2602 HW, maar die is al weer een paar jaar oud… er zijn toch wel weer betere..
  edit: probeer anders Smoothwall, draait al op een Pentium I of II…
  Dus neem een zo zuinig mogelijke oude bak en experimenteer…
  Die heeft ook QOS.
  http://www.linux.com/archive/feature/154568
  Even registreren (hotmail mailadres werkt) en je kunt de laatste manual hier downloaden
  http://www.scribd.com/doc/16563879/Smooth-Wall-Express-3-Administrator-Guide-V2?autodown=pdf
  Zag hem niet zo snel ergens anders staan.
  QOS op p23.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.