Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk (nog) niet zichtbaar in MS-DOS

None
21 antwoorden
  • Als ik de computers opstart is vaak het netwerk niet zichbaar in MS-DOS en eerst dán pas als ik in Windows het netwerk heb aangesproken. (Benadert zoals dat heet geloof ik in Nederlands).
    Als ik in het DOS venster "Net use <enter>" intik zie ik dat alle netwerkverbindingen 'Disconnected' zijn. Hoe kan ik dat in Dos activeren zonder eerst in windows het netwerk te hebben aangesproken?

    Dit is zo sinds ik i.p.v. NETBEUI, waar ik nooit dit probleem ben tegengekomen, ISP/IP gebruik als netcommunicatie protocol.
    Eenmaal geactiveerd door Windows werkt het normaal.

    perloc
    Windows XP Prof SP3
  • In DOS voordat windows start worden bij mijn weten nog geen netwerkdirvers geladen, dus dat gaat nooit werken.
    Je zult dat zelf moeten aanpassen zodat het in kale DOS ook werkt.
    http://www.google.nl/search?q=Network+Client+3.0&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a
    Of dat weer conflicten opgaat leveren als je later doorstart?
    Je zou dan een DOS/Win dual boot kunnen overwegen.
  • andre@home: Tja, dat is aardig als ik een puur DOS netwerk wil opzetten, maar dat is niet het geval. Lees mijn bericht nog eens nauwkeurig.
    Ik werk dus met een MS-DOS window binnen Windows, welke smaak dan ook.
    Als ik mijn netwerk opzet met NETBEUI, (ontworpen voor een netwerk, en niet voor Internet) dan is het netwerk in DOS gelijk geactiveerd. Als ik mijn netwerk opzet met TCP/IP (ontworpen voor Internet) dan zit ik met dit probleem. Alleen als ik in Windows het netwerk aanspreek dan "ziet" DOS ook ineens het netwerk, daarvóór geeft hij aan "Disconnected".
    perloc
  • Als ik windows gestart zonder op het internet te gaan dan knippert mijn netwerkicoon al in de taakbalk en ik kan via mijn dos box al pingen….. waarom bij jou niet?
    Of bedoel je iets anders maar dan moet je duidelijker zijn.
    Dos box ok, ik had het anders gelezen.
  • Strikt genomen heeft Windows XP geen DOS venster. De correcte naam daarvan is de Opdrachtprompt. Of in het Engels Command Prompt of Command-line. Daarin werkt ook het internet via TCP/IP. De beschikbare commando's staan op de site van Microsoft Command-line reference A-Z.
  • Nu, laat ik dan eens héél duidelijk zijn.
    Ik start mijn laptop en ik start mijn desktop.
    Niets meer, niets minder.
    Ik start een MS-DOS venster en type bij de prompt: "Net use" met een CR.
    Dan zie ik dit:


    …… ehhhh, ik krijg het niet voor elkaar hier een plaatje te pasten, (waarom eigenlijk niet?) dus beter kan ik het niet uitleggen.
    Dus laat maar zitten, ik zie er wel mee te leven…
    perloc
  • Zelfs als mijn windows verbinding werkt krijg ik met "net use" dit onder de command prompt:

    [quote:aea52534af]C:\Documents and Settings\Andre>net use
    Nieuwe verbindingen worden opgeslagen.

    Er staan geen gegevens in de lijst.
    [/quote:aea52534af]
    Wat verwacht jij dan?
  • [quote:19bd41ae49="andre@home"]Zelfs als mijn windows netwerkverbinding werkt krijg ik met "net use" dit onder de command prompt:

    [quote:19bd41ae49]C:\Documents and Settings\Andre>net use
    Nieuwe verbindingen worden opgeslagen.

    Er staan geen gegevens in de lijst.
    [/quote:19bd41ae49]
    Wat verwacht jij dan?[/quote:19bd41ae49]
  • Dan zal ik het maar (voor een deel) uittypen;
    Als ik een MS-DOS window open en type: "Net use" met een CR krijg ik:
    Satus Local Remote Network
    ————————————————————————————-
    Disconnected Z: \\peter\farmoza MS Windows Network

    Dus Z: is een mapped network drive die disconnected is.
    Peter is de naam van de networkcomputer en \farmoza is de folder die daar in share mode staat.

    Ik ga naar windows explorer en activeer daar Z:
    Dan zie ik de hele folder tree van de shared folder op de andere computer
    Ik ga terug naar MS-DOS en type wederom "Net use" met een CR
    Dan zie ik:
    Status enz
    ————————————————————————————
    OK Z: \\peter\farmoza MS Windows Network

    Dan is mijn netwerk vanuit DOS bereikbaar.
    perloc

    Edit: De ellende met deze waardeloze tekstverwerker is dat hij alle spatie's van de tekst, eenmaal geplaatst, bij elkaar veegt!!
    Kan dat nou niet beter? Zelfs Notepad is een heel stuk beter!!
    Dus mijn verhaal komt door gebreken in deze tekstverwerker weer niet uit de verf….
  • Aha, nu is het wel duidelijk :D

    Als je een batch file in de map op starten van Windows zet met deze code zou het moeten werken…


    [quote:89807293a3]net use Z : \\peter\farmoza [/quote:89807293a3]
    Misschien nog iets doen met persistant":yes of zo?
    Zie in command mode
    net use /?
  • Toevoegen van Persistent:yes maakt niets uit, hij blijft Disconnected.
    Pas als ik met Windows zelf de netwerkverbinding heb aangesproken wordt die in Dos zichtbaar. Selectief, want als er meerdere verbindingen zijn moet ik ze in Windows een voor een aanspreken voor die in Dos bruikbaar zijn.

    Zoals gezegd, met NETBEUI ben ik dit probleem nooit tegengekomen.
    perloc
  • Je kunt hem met
    net use z: \\blahhhhh
    niet connecten in command prompt?
  • Op veelvuldig verzoek, nogmaals:
    Ingetypt bij de dos-prompt: Net use \\peter\farmoza
    geeft:
    Local name
    Remote name: \\peter\farmoza
    Resource type: Disk
    Status: Disconnected
    #Opens: 0
    #Connections: 2
    The command completed successfully

    Dus, je ziet het.
    Als ik z: even open in Windows explorer en typ weer in Net use \\peter\farmoza
    verandert alleen de status in OK
    perloc
  • Had je op de site van Microsoft artikel 142027 Troubleshooting NET USE Failure (when PING NetBIOS Name Works) al gecheckt? Of wellicht staat er iets bruikbaars in deze hyperlink over Network Troubleshooting and Check Lists.
  • [quote:e4fc59860a="perloc"]Op veelvuldig verzoek, nogmaals:
    Ingetypt bij de dos-prompt: Net use \\peter\farmoza
    perloc[/quote:e4fc59860a]je moet wel intypen….

    Net use z: \\peter\farmoza

    ipv

    Net use \\peter\farmoza

    Hoe weet anders dat ie een z moet zijn als ie disconnected is….
  • Andre@home: Sorry dat ik je moet teleurstellen.
    Ik krijg met "net use z: \\peter\farmoza" de volgende melding:
    System error 85 has occurred.
    The local device name is already in use.

    Daar moet ik het mee doen. Was het maar zo eenvoudig!

    jolo: ik zal, als ik me even moet ontspannen, eens kijken op de links die je hebt gegeven. Er is iets urgents tussengekomen, zodat dit even op een laag pitje moet. Sorry en bedankt voor je bijdrage.

    MVG perloc
  • als je eerst
    net use Z: /DELETE

    uitvoert in een batch file?

    Zoals in :
    http://www.computing.net/answers/programming/drives-mapping-scheduled-task/17632.html
  • Het gaat. Maar niet zoals in het voorbeeld gegeven in je link.
    Het werkt als volgt.
    Vooropgesteld moet de verbinding DISCONNECTED zijn.
    Dan:
    Net use z: /delete
    Response:
    Z: was deleted successfully.

    Dan:
    net use z: \\peter\farmoza persistent:yes
    Response:
    The command completed successfully

    De verbinding is dan gemaakt.
    Maar het is wel een omweg.

    Nu zul je je hebben afgevraagd, waarom wil hij dat.
    Deze commando's zijn onderdeel van een programma welk werkt in een netwerk. Om een foumelding te voorkomen moet ik testen of het netwerk actief is. De responses kan ik onderdrukken met: Echo off.
    Dus het werkt wel maar is wel omslachtig. Alleen al de test is al heel wat programmeerwerk, maar zinkt in het niet bij het totaal.
    Dank voor meedenken.
    MVG perloc
  • [quote:21b2e59e11="perloc"]Het gaat. Maar niet zoals in het voorbeeld gegeven in je link.
    Het werkt als volgt.
    Vooropgesteld moet de verbinding DISCONNECTED zijn.
    Dan:
    Net use z: /delete
    Response:
    Z: was deleted successfully.

    Dan:
    net use z: \\peter\farmoza persistent:yes
    Response:
    The command completed successfully

    De verbinding is dan gemaakt.
    Maar het is wel een omweg.
    …………..
    Dank voor meedenken.
    MVG perloc[/quote:21b2e59e11]
    Ok het werkt dus toch 8) ……. en nu ben je weer aangeland bij het begin van mijn verhaal, zet deze code in een batch bestand en zet die in de opstartmap…
    Dat moet dan ook werken….

    PS: dat het eerst niet werkte had dus te maken met het feit dat de verbinding er al wel was, maar je kon hem niet op de juiste manier aanspreken en kreeg die foutmelding….
    Maar dat ie al connected was, die foutmelding is pas van zeer recent en dat bracht me op dit idee…..

    En graag gedaan….. 8)
  • Ik heb dat batch bestand helemaal niet nodig.
    Het zit al in mijn programma verwerkt.

    Groet, perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.