Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

(draadloos) Netwerkprobleem EEE-PC met Win 7

Anoniem
None
8 antwoorden
 • IK ben vandaag bezig geweest met het updaten van mijn Asus EEE-PC900HD naar Windows 7. Via een externe DVD drive was het installeren geen probleem. Tot nu toe heb ik de basisapparaten allen werkend met uitzondering van de draadloze netwerkkaart.
  Er werden eerst in het geheel geen netwerken in de omgeving gevonden.
  Ik heb deze netwerkkaart (een Realtec RTL8187SE Wireless Lan PCI ) inmiddels via de site van Realtec geupdate naar de Windows 7 versie (oktober 2009) en inderdaad de draadloze netwerken in de omgeving worden nu wel herkend. Er is alleen nog steeds één probleem dat ik niet opgelost krijg.
  Als ik geen beveiliging inschakel dan vinden de kaart en het draadloze modem zich zonder problemen; Als ik als beveiliging WEB inschakel dan is het ook nog geen probleem. Echter als ik als beveiliging het normaal gebruikte WPA PSK gebruik, dan kan ik met geen mogelijkheid nog verbinding krijgen. Onder windows XP was dit geen enkele probleem. Aangezien ik met meerdere computers in huis werk en ook op meerdere plaatsen waar ook WPA-PSK gebruikt wordt is het eigenlijk geen optie om de beveiliging lager in te stellen. De andere computers onder XP hebben geen enkel probleem. Als ik de EEE-PC met kabel aan het modem verbind is er ook geen enkel probleem.
  Het probleem zit hem dus alleen in de communicatie bij het gebruik van het WPA-PSK protocol. Ik ben dus naarstig op zoek naar een oplossing voor dit probleem zodat ik ook met Windows 7 kan gaan werken op de EEE-PC.
  Voor de volledigheid nog even de gegevens van het Modem/Router: Het is een Thomson Speedtouch 580 en deze heeft als software release 4.2.7.30.0 en alle computers hebben een vast IP adres in het netwerk.
 • alles wijst erop dat je ofwel het goede protocol niet hebt aangegeven (wpa cq WPA-PSK / TKIP) ofwel (tóch) een foutje maakt bij het intoetsen van de sleutel.
 • De 580 met NIET speedtouch clienten, moet anders geconfigureerd worden dan al bij gebruik van speedtouch clienten. Er zijn dan ook twee verschillende setup ups voor de 580. Het wifi protocol is dan ook afwijkend. Latere series hebben dit niet meer.
  http://www.speedtouch.nl/software.html#580
 • dat zou dan toch ook een probleem geweest moeten zijn in de vorige (pre w7) configuratie?
 • Tja, dat zou je denken.. Mijn suggestie is het eerste wat in mij op kwam omdat het indertijd (580 is oud type) veel gedoe gaf bij speedtouch klanten.
 • Helaas heren, de sleutel is beslist goed ingegeven en bij beiden is uiteraard het juiste (het zelfde) protocol gekozen. (Meerdere mensen hebben dit met mij gecontroleerd omdat ik ook aan mijzelf begon ter twijfelen.)
  En ja, in Windows XP heeft dezelfde computer probleemloos gewerkt met dit modem (en het protocol). Daarnaast heb ik nog een andere laptop (waar in nu mee werk) die een probleemloze verbinding heeft met de 580. Ergens zou ik bijna geloven dat het protocol in Windows 7 veranderd is waardoor het modem het niet herkent, maar dat heb ik nergens bevestigd gekregen.
  En als dat inderdaad zo zou zijn dan zou er ook een oplossing voor moeten komen of zijn.

  Verder is dit inmiddels mijn derde Thomson modem (twee eerdere zijn door bliksem overleden) en alle drie hebben ze bij mij probleemloos gefunctioneerd. en inderdaad hij is geconfigureerd met de speciale configuratiewizard voor gebruik met niet Thomson producten
 • Om nu uit te sluiten dat het de speedtouch betreft, zou ik met de laptop even bij een kennis proberen aan te melden op zijn wpa tkip netwerk.
 • Ik ga dit vanmiddag proberen.
  Daarnaast vond ik elders op dit forum onderstaand bericht. Mogelijk dat dit er ook mee te maken heeft. Iemand ervaring hiermee? Mogelijk dat het ook voor Win 7 geldt.

  ==============================================
  Vista en SpeedTouch 580 werken niet samen bij WPA versleuteling.

  Oktober 2007 - Bij PC/laptops/notebooks met Windows Vista en draadloze verbinding met SpeedTouch 580 functioneert het gebruik van WPA versleuteling niet. De oplossing is het toepassen van WEP versleuteling (64- of 128-bits) bij voorkeur in combinatie met AccessControl (New stations allowed via Registration).
  De toe te passen sleutel dient hierbij te zijn:
  - bij 64-bits: 10 hexadecimale karakters
  - bij 128-bits: 26 hexadecimale karakters
  Voor het aanpassen : surf naar http://10.0.0.138 >> kies Wireless >> kies Security tab > kies Security level 1 . . . etc. etc.
  Wij adviseren om de AccessControl pas te gaan toepassen/inschakelen wanneer men zeker is van een goede draadloze verbinding met WEP versleuteling.
  Noot: Alle overige draadloze SpeedTouch modems ondervinden geen problemen bij toepassing van WPA en Windows Vista.
  ===============================================

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.