Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Instabiel / geen internet

Anoniem
Sun-Tzu
4 antwoorden
 • Goedenavond,

  Sinds vorige week hebben wij opeens veel problemen met het internet in huis. Er is niets veranderd, dus waar het probleem zit is voor mij een grote vraag, dus misschien kunnen jullie helpen.

  We hebben een ZyXEL (ik weet het…) P-2602H-D1A (niet WLAN) modem/router. Vanuit daar gaat één kabeltje naar een WLAN kastje en één draadje naar een switch. Vervolgens gaat het vanuit de switch uiteraard naar de 4 pc's.

  De switch heb ik al vervangen (ik had nog een spare waarvan ik 100% zeker ben dat hij goed werkt), maar daar ligt het probleem dus niet. Wat echter wel raar is, is dat het internet via de WLAN het wel doet, en het internet via de switch niet. Het netwerk (bestanden van andere computers afhalen) werkt echter wel volledig. Het probleem moet hem dus ergens in de router zitten.

  De router is zojuist gereset (wachtwoord was niet bekend bij mijn huisgenoten, wat wil je in een studentenhuis), dus alle instellingen staan weer op standaard en ik kan er ook weer in. De software is up to date.

  Verder heb ik barweinig verstand van deze zijkcel (ZyXEL), dus als iemand mij hiermee zou kunnen helpen zou ik dat erg waarderen.

  Alvast bedankt,
  Sun-Tzu
 • Je zegt dat je in-huis netwerk het doet, dus de switch doet het.
  Maar kun je ook bestanden uitwisselen tussen één van de PC's en een laptop via WLAN? Dat is een test om te kijken of het switch gedeelte van de router werkt.
  Als dat niet werkt zijn er een paar mogelijkheden:
  1. De kabel tussen de switch en het modem is niet goed.
  2. De LAN poort van de router is defect.
  Dat laatste kun je testen door je WLAN kastje op die poort aan te sluiten. Doet internet via WLAN het dan nog steeds goed, dan ligt het niet aan die poort.
  Succes
 • Beide het ik al geprobeerd. Een nieuwe kabel in verschillende poorten (er zitten in totaal 4 LAN-poorten op de router) geeft geen effect. Het overzetten van documenten via WLAN naar een LAN pc kan wel, dus daar zit het hem ook niet in.

  Een van mijn huisgenoten heeft zojuist weer internet via LAN terug gekregen, ikzelf en 2 anderen nog steeds niet. Mijn laptop in de switch aan een draadje inpluggen (WLAN uitgezet op mijn laptop) geeft wel weer internet, op alle afzonderlijke poorten.
 • Je hebt een reset gedaan. Dat betekent dat de WLAN en de router op de fabrieksinstellingen staan. Die kunnen elkaar in de weg zitten.
  Wat zijn nu de IP adressen die door de router uitgedeeld worden?
  Zijn dat dezelfde adressen die door de WLAN wordt uitgedeeld? Dan krijg je zeker conflicten.
  Als dit het probleem is zijn er verschillende mogelijkheden.
  1. Zet DHCP server in WLAN uit. De laptops krijgen dan een IP adres van de router.
  Of.
  2. Zet de DHCP server in de router op een andere reeks als de router.
  Gebruik wel hetzelfde subnet, anders heb je 2 gescheiden netwerken in huis die onderling niet zo goed kunnen communiceren.
  Bv. Router LAN IP adres = 192.168.1.1
  DHCP server reeks 192.168.1.100 t/m 192.168.1.149
  De WLAN krijgt nu een WAN adres uit deze reeks. Zet het LAN IP adres van de WLAN op 192.168.1.2 en de DHCP server reeks 192.168.1.150 t/m 192.168.1.199.
  Zowel de WLAN als de router subnetmask 255.255.255.0
  Hiermee stel je de omvang van je netwerk in.
  Het getal 255.255.255.0 betekent dat IP adressen met de eerste 3 getallen gelijk tot je netwerk behoren.
  Het vierde getal kun je kiezen tussen 0 en 255. Ik adviseer altijd om 0 en 255 zelf niet te gebruiken.
  Je hebt nu 50 adressen beschikbaar via WLAN en 49 voor wired aansluitingen (Het WLAN kastje pakt er ook 1). Als je dat te veel of te weinig vindt moet je de reeksen aanpassen. Zorg dat ze niet overlappen. En zorg er voor dat de LAN IP adressen van de router en het WLAN kastje buiten de beide reeksen liggen.
  Hope this helps.
  Idwew.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.