Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

externe HD: NAS of USB, advies gevraagd

Anoniem
Prin0096
12 antwoorden
 • Ik zou willen een grote externe harde schijf kopen.
  Ik heb thuis een router/gateway waar een PC en een laptop op zit.
  Ik twijfel nu als ik een zgn. "NAS", dus een harde schijf die op het netwerk zit, zou kopen of gewoon één via USB op mijn PC.
  Die externe harde schijf gaat zeker niet constant worden gebruikt, dus de voeding gaat dan ook niet altijd in het stopcontact blijven zitten.
  Vanop die laptop gaat er ook niet veel op die schijf gezet worden maar indien dit zou nodig zijn hebben beide computers gedeelde mappen waarlangs het kan (laptop naar PC naar externe HD).
  Daarom zou het misschien eenvoudiger zijn om gewoon een HD via USB te kopen, maar misschien gaat het sneller via het netwerk als je moet grote hoeveelheden gegevens verplaatsen?
  Wie kan me aankoopadvies geven?
 • De verbinding via usb is sneller dan een 100mbit lijn. Dus als dat je enige afweging is, dan zou ik voor usb gaan.

  Ik zelf zou een NAS kopen, maar dat komt omdat ik het handig vind dat ik een centrale plek in me netwerk heb om me data in op te slaan. Je zou eventueel ook een tijdklok op die NAS kunnen aansluiten, dat hij dus tussen bepaalde tijden automatisch aangaat/uitgaat.

  Succes met je aankoop :)
 • Die traagheid kun je voor een deel ondervangen door een gigabit netwerk aan te leggen. Als je echt snel wilt, neem je trouwens een esata schijf. Dat is grofweg drie keer zo snel als usb.
 • Als je een externe snelle schijf wil sluit ik me bij Gerben aan.

  Met een NAS (in een gigabit netwerk) heb je ook snelheid, maar ook meer functionaliteit, zoals een webserver, een samba server en een NAS kun je via het internet bereikbaar maken.
  Bijkomend voordeel is dat je een centrale dataopslag kan maken voor al je computers.

  Nadeel van een NAS: hij gebruikt meestal geen NTFS maar Ext3, omdat verreweg de meeste NAS-systemen met een Linux kernel draaien. Dus hij moet dus altijd via het netwerk benaderd worden.

  Voor alleen data-opslag zou ik dan kiezen voor een USB of eSATA oplossing.
 • Ondertussen heb ik deze gezien:
  http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=621
  Als ik het goed begrijp is dit zo'n eSata-schijf, maar die heeft zowel USB als Firewire.

  Ik heb wel een Firewire-aansluiting op mijn PC, maar heb dit nog nooit gebruikt.
  Is dit hetzelfde in gebruik als USB, of moet er daar dan nog iets speciaals voor gebeuren of zo, b.v. hulpprogramma's installeren, instellingen en dergel.,…?
  (de gewone drivers daarvoor zijn volgens mij wel geïnstalleerd, althans toch indien deze samen met het moederbord gekomen zijn wat ik vermoed, ik zie toch IEEE1394 bus controller staan)

  En eSata? Daarvoor moet ik dan ook een eSata-aansluiting op mijn PC hebben? Moet er dan daarvoor een kaartje bijgestopt worden of zo en indien ja, hoe (b.v. eide, pci,…) is deze dan inwendig aangesloten?
 • En nog een misschien wel domme vraag: hoe weet ik als ik zgn. "Gigabit" Ethernet of "Fast" Ethernet heb?

  De aansluitingen zijn waarschijnlijk wel dezelfde, zo'n RJ45-stekkers?

  Als ik in het hulpprogramma van mijn router kijk zie ik dat mijn PC verbonden is met 95 Mbps…zal gewoon "Fast" zijn zeker?

  En van wat hangt dit af? Want misschien kan die router daar wel mee overweg en kan ik dan zo'n externe HD op "Gigabit" Ethernetsnelheid daarop aansluiten?
 • Heb je wel gezien wat die WD kost?

  Daar zou ik dus niet voor gaan.
  Ik zou voor een gewone USB disk gaan.
  Je hebt geen Gigabit ethernet, dus dat is sowieso trager dan een USB disk.

  Een USB disk disk niet erg snel maar een 20 MB/s ga je toch halen.
  Bovendien merk je dit alleen maar als je grote files gaat kopieren (> 1 GB).

  Wil je echt snelheid dan kun je een gigabit router overwegen met een NAS (die ook een gigabit interface moet hebben) of een sSATA schijf, maar die laatste valt af omdat je eSATA aansluiting hebt.
 • Fast ethernet is 100Mbps. De meeste moederborden hebben tegenwoordig gigabit, maar de meeste routers en switches 100Mbps. Om een gigabit netwerk te vormen, zul je waarschijnlijk je router moeten vervangen, of (goedkoper) een gigabit switch erachter zetten. In computers waar geen gigabit aansluiting zit, zal ook nog een gigabit netwerkkaart geplaatst moeten worden. Je bekabeling moet ook geschikt zijn, maar het meeste is tegenwoordig cat5e, en daarmee moet gigabit mogelijk zijn. Het spul is niet vreselijk duur meer, maar ook beslist niet te geef.

  De goedkoopste snelle verbinding is een esata schijf. Je pc moet dan een esata aansluiting hebben. Heeft ie die niet, dan kun je deze met een slotplaatje en kabeltje doorlussen vanaf een interne sata poort. Dit kost minder dan 10 euro, en werkt goed.
 • Bedankt voor jullie hulp!

  Ik heb geen Gigabit netwerk en ben ik ook niet van plan om daarvoor een andere router (is nu Linksys WAG160N) en extra kaart te kopen.
  Mijn moederbord zou het wel ondersteunen, althans dat staat toch in de handleiding: "supports Giga LAN 10/100/1000 Fast Ethernet by Realtek RTL 8111B".

  Een eSata-kaartje erbij stoppen zie ik ook niet zitten, hoewel dat op zich niet duur is natuurlijk, maar het is alleen om dan een nog duurdere HD aan te kunnen sluiten.

  Ik heb ook Firewire 400, maar daarmee ga ik ook niet echt voordeel doen tegenover USB zeker?

  Het zal dus inderdaad een "gewone" USB-HD worden…
 • USB is het goedkoopst. Maar esata is echt niet zoveel duurder hoor.

  1TB sata schijf:
  http://tweakers.net/pricewatch/238429/verbatim-3-komma-5-externe-vaste-schijf-esata-en-usb-combo-schijf-1tb-zwart.html

  Doorluskabeltje:
  http://www.informatique.nl/511135/serial-sata-naar-esata-bracket.html
 • Het idee om die externe HD op mijn netwerk aan te sluiten of op mijn PC via iets anders dan USB laat me niet los.
  Daarom had ik gedacht om eventueel een HD te kopen die toch meerdere mogelijkheden biedt en die dan voorlopig eerst via USB aan te sluiten, maar liefst via Firewire of eSATA als die mogelijkheid er is (desnoods plaats ik er een kaartje bij), en dan later, wanneer de grootste hoeveelheden gegevens daarnaartoe gekopieerd zijn, via het netwerk, zelfs al is het maar 100 Mbps.

  Maar als ik kijk wat er te koop is dan zie ik dat vanaf dat er een netwerkaansluiting is, of Firewire, of eSATA, of allemaal, dat de prijs toch onmiddellijk een stuk de hoogte ingaat.
  Het is toch om je gegevens op te bewaren en daarom wil ik niet zomaar het goedkoopste kopen en zou dan liefst voor een premium HD-merk kiezen. Mede ook door 2 crashes vroeger met totaal gegevensverlies tot gevolg en 2 keer een stuk gaande HD waarbij de gegevens nog net gered konden worden.

  Misschien is het een vooroordeel, maar die verbatim zou daarom voor mij geen optie zijn. Ook de reviews zijn niet echt lovend.
  Ik vrees dat het een moeilijke keuze gaat worden…
 • Nog een vraag over die netwerksnelheid (een newbie-vraag, maar dat ga je eraan zien): Mijn LAN werkt dus op 100 Mbps, is dit een vaste snelheid (b.v. vergeleken met Internet wat nogal kan verschillen)?

  Hoe verhoudt zich dit dan t.o.v. Internet? Als ik even test kom ik b.v. op 756,6 KByte/sec downloadsnelheid.
  Als ik het goed voor heb zitten er 8 bits in een byte en is dit dan 6052,8 KBps of ca. 6 Mbps, dus eigenlijk een fractie van die 100 Mbps LAN?

  Overigens is het me zelfs niet altijd duidelijk of opgegeven datatransfersnelheden uitgedrukt zijn in bits of bytes per seconde.
  Neem nu dat opgegeven 480 Mbps voor USB2.0, is dit dan in bits (als die snelheid werkelijk zou behaald worden dan bijna 5 keer sneller dan die Fast Ethernet met 100 Mbps) of bytes (dus bijna 5 x 8 keer sneller)?

  Eigenlijk probeer ik me vooral ook voor te stellen hoe groot dat snelheidsverschil tussen USB en LAN100 wel is (of juist niet is).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.