Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wifi van woonkamer tot zolder

Anoniem
gerben
6 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Ik heb een router van hetnet. Deze staat standaard in de woonkamer. Het probleem is echter dat ik op de zolder nagenoeg geen bereik heb. Op de slaapkamers is het zelfs behelpen.

  Nu kan ik het modem wel op de slaapkamer zetten.. Maar dan heb ik én op de zolder én in de woonkamer matig bereik.

  Ik wil graag goed bereik door het hele huis.

  Wat kan ik doen? Ik wil graag wireless werken. Dus geen bekabeling leggen.

  Ik heb al een keer zo'n zyxell powerline adapter gekocht. Maar daarmee krijg ik geen signaal op de zolder… (mogelijk dat er te veel verlengkabels enzo tussen zitten)

  Is zoiets een oplossing? Geeft dit een sterker signaal dan een standaard hetnet routertje?
  Netgear 5GHz Wireless-N HD Gaming & Networking Access Point

  Of zijn er betere oplossingen?

  Alvast vriendelijk bedankt!
 • Je kunt het signaal ook zo versterken:
  http://sites.google.com/site/computertip/antenneversterker

  Kost niks, en is misschien al voldoende… :)
 • [quote:d35da97731="pjotr123"]http://sites.google.com/site/computertip/antenneversterker[/quote:d35da97731]
  Leuk verhaal, al zitten er wel een paar kanttekeningen aan…

  Zo staat er dat de kanalen 1, 6 en 11 geen overlap hebben. Dat impliceert dat deze kanalen gebruikt kunnen worden zonder interferentie van andere kanalen. Dat klopt natuurlijk niet. Een kanaal is 5 MHz breed, terwijl het signaal wat een access point uitzendt zo'n 22 MHz breed is. Je moet dus rekening houden met overlapping van 2 kanalen voor en 2 kanalen na het kanaal waar je eigenlijk op uitzendt. Als er in de buurt een access point op kanaal 4 of 5 zit, heb je daar last van als jouw access point op kanaal 6 uitzendt. De kanalen 1, 6 en 11 worden in een, wat grotere, beheerde omgeving gebruikt om geen 'co-channel interference' te krijgen. Een thuis omgeving is in die zin niet beheerd, want je hebt geen invloed op nabij gelegen access points en de kanalen waar ze op uitzenden.

  Daarnaast is een reflector aan je antenne leuk, maar je gaat het signaal dan wel wat meer een kant op richten. Je kan er met een stukje papier en aluminiumfolie niet voor zorgen dat het vermogen van het uitgezonden signaal 3 keer verdubbeld wordt (3 dB erbij is een verdubbeling van het uitgezonden vermogen). Aangezien je met deze reflector het signaal gaat richten, kan het best zijn dat het signaal die kant op versterkt wordt, maar dat betekent dat het de andere kant op verzwakt wordt. Je kan dus best 9 dBi versterking hebben die kant op, maar dat betekent niet dat het hele signaal met 9 dBi versterkt wordt. Bovendien moet je de reflector wel zodanig kunnen plaatsen dat je daar overal profijt van kan hebben.

  De truuk om overal goed bereik te hebben zit hem ook in het afstemmen van het zendvermogen tussen access point en client. Het heeft namelijk geen zin als het access point staat te "schreeuwen" terwijl de client terug "fluistert". Ook moet je het access point slim weten te plaatsen waardoor je overal goed bereik kan hebben. Spelen met kanaal instellingen kan helpen om minder last te hebben van eerder genoemde "co-channel interference". Verder zou je op de eerste verdieping een repeater kunnen plaatsen, die het signaal oppikt en opnieuw uitzendt.
 • @Leo S: terechte kanttekeningen, waarvoor dank.

  Ik heb de tekst iets aangepast: de kanalen 1, 6 en 11 hebben *onderling* geen enkele overlap. Overigens is mijn ervaring, dat de meeste routers "af-fabriek" op één van die drie kanalen staan. En dus ook "in het wild", want de meeste mensen veranderen het kanaal nooit. Dat heeft als voordeel, dat je deze vuistregel (alleen 1, 6 of 11 kiezen) in de praktijk, ook als thuisgebruiker, goed kunt gebruiken.

  Verder heb ik iets toegevoegd over het belang van richten, wanneer je een reflector gebruikt.

  De 9 dBi signaaltoename die Freeantennas.com beweert, lijkt mij ook wat overdreven, moet ik zeggen…. Ik heb die bewering dus iets genuanceerd. Maar dat er een *bepaalde* signaalverbetering is, is beslist waar: dat heb ik namelijk zelf in de praktijk vastgesteld.
 • Voor het knutselen met aluminumfolie voel ik niet veel. Ik geloof best dat er winst uit te behalen valt. Maar ik wil graag een kant en klare oplossing.

  Ik ga eens verder op zoek naar die zgn. repeaters… Wellicht dat die een goede oplossing kunnen bieden voor mij.
 • @Pjotr123: Er zijn wel degelijk veel mensen die met kanaalinstellingen gaan spelen als het bereik van hun WLAN wat tegenvalt. Hierbij denken ook veel mensen dat ze lekker op kanaal 4 kunnen gaan zitten als ze problemen hebben op kanaal 6. Voor die mensen is het dus goed om te weten dat je minimaal 5 kanalen vrij moet houden. Kanalen 1, 6 en 11 overlappen elkaar niet, maar in Europa kun je ook de combinaties 2, 7, 12 en 3, 8, 13 gebruiken.

  Verder is het niet zo dat het uitgezonden signaal sterker wordt als je een reflector gebruikt. Het signaal wordt een bepaalde kant op gericht, waardoor het die kant op wel sterker wordt, maar de andere kant op weer zwakker. De waarde die in dBi aangegeven wordt is de versterking die de antenne aan het signaal geeft. Deze waarde wordt niet hoger door het gebruik van een reflector.

  @D'acide: Kijk eens naar de Linksys WRE54G

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.