Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Aanleggen NAS op multiplatform (Windows/Mac). Welke keuzes?

Anoniem
RexManning
4 antwoorden
 • Dag, ik zit met de volgende keuzes;

  De pc gaat de deur uit en er komen 2 laptops voor in de plaats;
  1 windows laptop
  1 macbook

  Dan wil ik aan de router (dlink dir-655) een nas hangen voor de films, documenten backups en het sharen van de iTunes bibliotheek.

  Ik zoek naar de beste oplossing om vanuit willekeurig de win-laptop en de macbook itunes te draaien/updaten etc, maar de bestanden op de nas te latens staan.

  Is een gewone (niet mac) nas oplossing wel compatible met beide systemen?? Ook qua bestandsindeling en dergelijke dus.

  De nas moet ook via de router de receiver en de mediaspeler voeden van films en muziek.

  Ik dacht dus aan de volgende oplossing, waar de voorkeur uit gaat naar de nieuwe, goedkopere Synology DS410j.

  Enige gedachten hierover zijn welkom!!

  [img:e330247ab7]http://img651.imageshack.us/img651/548/screenshot303.jpg[/img:e330247ab7]
 • Ik kon je keuzes net niet lezen, heb je geen grotere versie van het plaatje?

  Een nas is gewoon een schijf aan een netwerk hangen, de ene keuze die je moet maken is het bestandssysteem van die schijf.

  FAT32 wordt door zowel mac als win ondersteund, het nadeel van FAT32 is dat het geen bestanden aan kan groter dan 4 gig. (Dus een dvd iso kan je niet kwijt op je schijf, ook al heb je genoeg ruimte).

  NTFS kan door windows benadert worden, met wat trucjes mogelijk ook door je mac : http://www.appletips.nl/windows-ntfs-lezen-en-schrijven-onder-mac-os-x/

  Misschien heb je hier ook wat aan : http://www.google.nl/#hl=nl&safe=off&q=filesystem+format+windows+and+mac+share&meta=&aq=f&oq=filesystem+format+windows+and+mac+share&fp=81c7054dcb405e8a


  Succes!
 • Ok! Dat is al wat helderder.

  In het plaatje staan een aantal nassen, maar ik wil me beperken tot twee keuzes van Synology;

  De DS 409 en de DS 410j. Verschil tussen beide is op het 1e gezicht dat de 409 wat volwassener is met snellere processor (1.2ghz) en meer intern geheugen (256). De 410j is nieuw, maar enkel nog het j-type beschikbaar, die is wat mager qua specs (800mhz om 128mb).

  http://www.synology.com/nld/products/compare_spec.php

  De prestaties van de 409 zijn uiteraard iets beter:
  http://www.synology.com/nld/products/DS410j/perf.php

  Maar de 410 j is wel 80 euro goedkoper (¤ 279)…is dat verschil in specs echt zo te merken bij wat ik doe (hd films streamen, muziek luisteren, downloaden, unrarren, herstellen etc.)??

  In ieder geval; Synology zegt dat ze beide een Apple Time Machine functie hebben http://www.synology.com/nld/products/features/backup_desktop.php.

  Wat betreft mijn mac/windows delen vraag: de interne schijven gebruiken het EXT3 file systeem…wat dat ook moge zijn…heeft dat dezelfde eigenschappen als NTFS, maar ook door apple te gebruiken?

  Ook; kan iTunes ook een draadloze bibliotheek verbinden? Dan zal de laptop enkel zeuren dat het geen bestanden kan vinden als het netwerk onbereikbaar is, maar verder toch geen issue?
 • Voorzover ik weet, is het bestandssysteem van de nas totaal oninteressant. Je hebt hier op de aangesloten pc of mac namelijk niets mee te maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.