Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

DHCP-server router geeft verkeerd IP-adres gateway en DNS

Anoniem
peterkramer
5 antwoorden
 • Hallo,

  Wij hebben een SpeedTouch 780 ADSL-modem/router (firmware versie 6.1.7.2, niet de meest recente maar (voor zover ik op internet gelezen heb) wel de meest stabiele). Sinds ongeveer een week geeft de DHCP-server hiervan een verkeerd IP-adres als gateway en DNS, namelijk 192.168.1.1 in plaats van 192.168.1.254. Hierdoor werkt internet alleen als je gebruik maakt van een statisch IP-adres en handmatig de juiste waardes invoert.

  Voor zover ik weet staan de instellingen van de modem/router goed (screenshot). Ook heb ik de modem/router al eens gereset (met een paperclip) en opnieuw ingesteld met de software van de provider. Dit heeft niet geholpen.

  Hoe kan ik dit oplossen?
  Bij voorbaat dank.
 • Er hangt niet toevallig nog een router in jullie netwerk?
  Het start IP van de speedtouch kun je van .254 op .1 zetten, probeer dat eens.
 • Is er niet nog een device in je netwerk aanwezig die spontaan als dhcp-server is gaan fungeren. Je kan dit controleren door op een pc "ipconfig /all" te geven en te kijken van welke dhcp-server je het adres hebt gekregen.
 • Dankjewel voor jullie reacties. Ik heb geprobeerd om het IP-adres van de Speedtouch op .1 te zetten (door 192.168.1.1 toe te voegen aan de lijst met "IP Addresses" (van de screenshot)), maar dat werkte niet.
  Nu jullie het zeggen, volgens mij hangt er (letterlijk) nog ergens een router. Ik zal daar na het weekend (als ik er weer ben ((studenten)huis)) eens naar kijken. Ook zal ik Venzents suggestie proberen.
 • Volgens "ipconfig /all" is het IP-adres van de DHCP-server 192.168.1.1. In de ARP tabel heb ik gezien dat dit hoort bij een ander MAC adres dan de Speedtouch. Ik verdenk de andere router ervan als DHCP-server te fungeren (zeker omdat 2 van de 3 personen die van die router gebruik maken geen internet hebben (via een kabel naar die router)).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.